• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

PB95 vs. PB98

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Dzisiaj klient zapytał mnie czy warto lać PB98 i jakie są zalety i wady jej używania oczywiście poza ceną. Chodziło mu o to czy silnik n aPB98 mniej pali i czy jest przyrost mocy. Ja w sumie nie wiedziałem co mu powiedzieć :) Co o tym sądzicie?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Szczerze mówiąc wydaje mi sie we to tylko chwyt stacji paliwowych :) niby czuć zmianę jak auto jest na pełnym wtrysku i wtedy niby tez mniej pali nigdy nie czołem różnicy między 95 a 98 a raz specialnie wyjeździłem bak do końca i do połowy później 98 i nie bylo efektów :)

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
98 ma większą liczbę oktanów , znaczy to że spala się płynniej i efektowniej i trudniej jest o spalanie detonacyjne .
silniki bardziej "wyżyłowane" potrzebują 98 nie po to żeby lepiej "szły" tylko po to żeby po czasie "kopyta" nie wystawiły ... :)
mniejsze komory spalania potrzebują do poprawnej pracy paliwa o wyższej liczbie oktanowej .
zapewne pamiętacie jak maluchem wchodziło się w zakręt i redukowało do 2 lub 3 i gaz do dechy , wtedy było słychać czasami charakterystyczne stuki , nieświadomi potocznie twierdzili że to zawory "grają" , a to właśnie było spalanie detonacyjne . W współczesnych autach mamy nie bez powodu czujniki spalania detonacyjnego (słuchawka).
analogicznie jest w dieslach , tam są cetany .
Moim zdaniem jeśli chodzi o osiągi różnica pomiędzy 95 a 98 jest psychologiczna ...

ale referacik :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
profesor z polibudy poznańskiej powiedział mi kiedyś że 98-ka z shella to nic innego jak paliwo lotnicze :)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Trochę mniej lotnicze ma 100 :).

Punktów
0
Miasto
LU/GA
Shell V-power ma 99, a V-power racing 100, więc od lotniczego się prawie nie różni pod tym względem, ale te paliwa mają dodatki przyspieszające spalanie i faktycznie podnoszą nieco osiągi.
Zwykła 98 spala się wolniej i dokładniej właśnie po to żeby nie było spalania stukowego, a co za tym idzie nawet nieco pogarsza osiągi silnika, bo każdy pojedyńczy cykl trwa dłużej. Za to poprawia się kultura pracy silnika - pracuje równiej i jakby trochę ciszej. W zwykłym wolnossącym motorze da się zauważyć różnicę, szczególnie przy dynamicznej jeździe, ale do nich producenci zalecają zazwyczaj 95 i to wystarcza. Do uturbionego albo mocno wyżyłowanego i tak lepiej wlewać 98 (zresztą tak zazwyczaj jest napisane na klapce) - dłużej pożyje, a spadku mocy prawie się nie da zauważyć. No chyba że się ścigamy - wtedy ułamki sekund droższe od żywotności :cool:

Polecam lekturę: http://autokult.pl/2011/06/02/liczba-oktanowa-a-moc-silnika

Wojtek1991

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Gorzów/Poznań
Z tego co słyszałem, raz na jakiś czas warto zalać PB 98 żeby 'przeczyściło' silnik, bo tak jak napisał Jack Danniels poprawia się kultura silnika.

Baker15

Początkujący
Punktów
0
Ja znalazłem taki filmik w necie:

Nie znam się za bardzo więc nie wiem czy dobrze mówią :p

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Paliwo lotnicze to inaczej mówiąc nafta nie nadajace sie do silnikow samochodowych... Dopiero po obrobce mozna je lac do aut... A co do 98 i 95 i inne v power itp... Nigdy nie widzialem roznicy w pracy silnika na tych paliwach w roznych autach.. Ale moze to zaluga naszych stacji paliw...

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
ja na 98 zauważam róznice w paliwach. wynikato jednak z roczników tychże samochodów (25lat i 300km oaz 30lat i 140km). Kultura pracy, dynamika a co ważne z kwestii tego mocniejszego osiągi;]

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
A czy do diesla z komorą wirową warto lać np nitro + Disel ? Wtrysk pośredni.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Co do jakosci paliwa czy tu w UK czy w PL to mozna pisac seseje :D
Tankuje tylko na Shell, sprawdzilem tutaj wszystkie stacje typu ESSO, Murko, BP te mam w mojej okolicy, do kazdej mam zastrzezenia, jezdze swoim autem i wiem jako wlasciciel jak zbiera sie i ile mil przejade na zatankowanym paliwie.
Mam ich karte lojalnosciowa, przysylaja mi na maila teraz propozycje zakupu drozszego paliwa Shell V-Power Nitro+ nie ma dla mnie zadnego problemu przez tydzien tankowac te paliwo zobacze/potestuje czy wydatek sie oplaci :)

EDIT: Najtansza w mojej okolicy jest Tesco24, jest to niby siec ESSO ale nizsze ceny, a co wiaze sie z tym i wiecej musialem tankowac :( sprawdzone na przelotach Londyn-Plymouth musialem po drodze do tankowac :( ta siec na mnie juz nie zarobi.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Paliwo lotnicze do silników tłokowych to benzyna 100 a nafta to do odrzutowych a co do 95 czy 98 to zalezy od konstrukcji komory spalania wiec nie ma to istotnego znaczenia dla silników przystosowanych do 95 inaczej jak silnik wymaga 98 to zejście w dól nie wychodzi mu na zdrowie. A jakośc paliw .... mięso pompują solanką to paliwa nie bedą ... jak zawsze tanio taniej jak najtaniej ....

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Ale powiedzcie mi, kto ludziom wciska taką ciemnotę, że muszą zalać lepszego paliwa bo inaczej objawy nie ustaną?? Lepsze paliwo ma uzdrowić ich z targany życiem motor?? Ze obroty przestaną falować, że kontrolka silnika zgaśnie i że zacznie równo pracować?? podciśnienia same się zalepią??

No kuw....a kto?? Mechanik tsiakiś czy tęgi umysł??

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Paliwo lotnicze do silników tłokowych to benzyna 100 a nafta to do odrzutowych

Nie wiedzialem ze do odrzutowych jest nafta :) dzieki za info.

Ale rozne rzeczy robilem w zyciu poza naprawami aut, mam zrobiony w Norwegi kurs z racji wykonywanego wtedy zawodu HLO [Helicopter Landing Officer] tam spotkalem sie i musialem przejsc miedzy innymi przez procedure tankowania smiglowca jakie lataja na platformy wiertnicze czy siadaja na tankowcach posiadajacych tzn. helidecki-ladowiska, sprawdzanie paliwa na obecnosc wody, zatankowanie itp i czym wlasnie nafta, oczywiscie wysokiej jakosci, ta do lamp to chyba jakis ostatni sort :D

A taka kiedys z musu zalalem do dolnozaworowej Warszawy + z litr denaturatu i benzyny to co bylo w zbiorniku zeby dojechac do miasta pod stacje benzynowa, na tej wsi gdzies okolo 1974 nie mieli nic innego i dojechalem, prychalo ale odpalila i jechala.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Czy ktoś z Was miał okazję zatankować auto kilka razy w Austrii?
Pytam bo bardzo często śmigam do Hiszpanii przez Austrię i dół Italii. Do Austrii dolatuję jeszcze na polskiej zupie a to co się dzieje z autem po zatankowaniu w Austrii znają tylko ci którzy tam tankowali choć by kilka razy. Są tu tacy?
--
Wracając do pytania w wątku dodam od siebie że w Polsce jest to kit. Nigdy w życiu nie widziałem różnicy między PB95 a PB98. Ostatnia różnica jaką czułem była hen wieki do tyłu w czasach niebieskiej! Starsi wiedzą o co chodzi.
PB98 i te wszystkie dodatki to kit. Miałem w swoim życiu wiele samochodów. Od PB po przez Diesle i LPG. Zero różnic. Nie widzę też różnicy między stacjami paliw prócz kilku (Auchan, Tesco). Kilkanaście razy tam zalewałem i auto było słabsze. Naprawdę słabsze. Wróciłem do BP. Statoila i Orlenu i wszystko wróciło do normy. Gaz od 10lat leję tylko w jednym miejscu najczęściej i nigdy się nic nie działo. Auto zachowuje się jak by na paliwie jeździło. Kiedyś gdy miałem Omegę V6 przyznam że próbowałem PB98 i tych droższych ale różnic nie było! Różnicę odkryłem w Austrii tankując owe V6 czymś naprawdę lepszym.
Wtedy zrozumiałem co to jest 230KM pod maską a auto miałem rewelacyjnie zadbane bo po generalce.
Dla mnie paliwo w PL to woda.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kurcze no tak a luft z nrfiu w oponach to chopie .... nie no otwieram warsztat z działem blacharskim zatrudniam Tomka i daje mu na początek 8000 ,samochód służbowy, mieszkanie a nie domek z skurwionym TV czyli tym zakrzywionym będzie narzekał ze mu nawet prostego nie dałem tylko pewnie wybrakowany bo krzywy ... i będę sie pławił w bogactwie jako szef wyzyskiwacz .... a w nimcach to jak zatankujesz to pali polowa a ciągnie jak ch... uj . Polska jak poniektórzy twierdza jest krajem katolickim ale wiekszość to protestanci ale nie z wiary ale z przekonania ... ciągle protestują ...
A prblem jest taki że paliwo 98 a 95 nie ma innej wartosci energetycznej jedynie inna liczbę oktanową .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Kurcze no tak a luft z nrfiu w oponach to chopie .... nie no otwieram warsztat z działem blacharskim zatrudniam Tomka i daje mu na początek 8000 ,samochód służbowy, mieszkanie a nie domek z skurwionym TV czyli tym zakrzywionym będzie narzekał ze mu nawet prostego nie dałem tylko pewnie wybrakowany bo krzywy ... i będę sie pławił w bogactwie jako szef wyzyskiwacz .... a w nimcach to jak zatankujesz to pali polowa a ciągnie jak ch... uj . Polska jak poniektórzy twierdza jest krajem katolickim ale wiekszość to protestanci ale nie z wiary ale z przekonania ... ciągle protestują ...
A prblem jest taki że paliwo 98 a 95 nie ma innej wartosci energetycznej jedynie inna liczbę oktanową .
Gawontomka chcesz przegadać? :D

Do góry Bottom