• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pedał hamulca wpada do połowy po odpaleniu silnika.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Panowie...

Mam dziwny przypadek z hamulcami w golfie. Układ wydaje się jakby zapowietrzony. Pedał wciska się praktycznie do końca. Gdy podpompuje kilka razy to robi się twardy, ale wystarczy puścić go na chwile i potem znów przy naciśnięciu wpada do podłogi. I jeszcze gdy np. podpompuje i jest twardy i potem trzymając uruchomie silnik, to też od razu wpada prawie do podłogi.

W układzie wymieniałem tarcze i klocki z przodu oraz regenerowałem dwa tylne zaciski. Klocki i tarcze z tyłu niewymieniane.
Odciągnąłem stary płyn ze zbiorniczka i zalałem nowy, a następnie odpowietrzałem tylne zaciski i wymieniłem płyn w całym układzie.
Do tej pory przelałem już chyba ze 2 litry płynu. Odpowietrzałem za pomocą pompki podłączanej do zbiorniczka, luzowałem odpowietrzniki według sekcji pompy hamulcowej, próbowałem też odpowietrzać z pomocą drugiej osoby metodą pompuj-trzymaj i zaczynając od prawego tylnego koła, najpierw na wyłączonym zapłonie, potem na włączonym, a nawet na uruchomionym silniku.
Za każdym razem leci czysty płyn bez jakichkolwiek pęcherzyków, a rezultat jest wciąż taki sam.
Próbowałem też odpowietrzać agregat ABS procedurą w VCDS, ale ta procedura jest dla mnie jakaś mało jasna, no i też nie widziałem w wężyku żadnych bąbeków powietrza. Rezultat bez zmian.

Czy Ktoś z Was spotkał się z czymś takim lub ma jakiś pomysł jaka może być przyczyna tego wpadającego pedału?

Dopiszę, że tylne klocki były zapieczone w jarzmach jakby były przyspawane. Tarcze też nie za tęgie, no ale mają nieco ponad minimalną grubość.
Po podpompowaniu pedałem hamulca i później mocnym naciskuaniu słychać takie jakby trzeszczenie tylnych hamulców.
Czy jest możliwe, że te stare klocki osadzone ponownie muszą się dotrzeć do tarcz, a puki co odpychają tłoczki i stąd te wpadanie pedału prawie do podłogi?

Ostatnia edycja:

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Ja bym się przyjrzał dokładnie tyłowi, a wcześniej też wpadał?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Sprawdź, czy wpada bo ma za dużą odległość tarcza-klocek, ewentualnie klocek tloczek. Włóż coś pomiędzy żeby nie było luzu i wtedy sprawdź

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Tylne tarcze do toczenia albo sfazuj brzegi klocków tak żeby przylegały w miare całą powiesznią do tarczy.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi. :)

a wcześniej też wpadał?
Zabij, nie wiem. :) Golfik został do mnie przyciągnięty na rozrusznik, a ja potem go wciągałem linką, więc nie wiem czy ten gej hamulca działał.
Próbowałem wypytać klienta, ale całe "ekhym" sie dowiedziałem. Nie mniej jednak nie wypada wypuszczać auta z takim stanem hamulców.

Sprawdź, czy wpada bo ma za dużą odległość tarcza-klocek, ewentualnie klocek tloczek. Włóż coś pomiędzy żeby nie było luzu i wtedy sprawdź
Zaciski z przodu są sprawne. Te z tyłu były zapieczone, ale usprawniłem. Luzów nie ma, bo przy obracaniu kołem czuć lekki opór i słychać delikatne szorowanie.

Tylne tarcze do toczenia albo sfazuj brzegi klocków tak żeby przylegały w miare całą powiesznią do tarczy.
Myśl nie najgorsza, ale tam nie ma z czego stoczyć bo tarcze mają ledwo ponad 8mm grubości.
Cel jest taki aby zerżnął te klocki do gołej blachy, a potem bedzie wymiana kompletu.

Panowie, chcę nieco sprostować → jak bez wspomagania podpompuje pedałem że zrobi sie twardy (bez skojarzeń proszę :dead:), to moge nawet pójść spać. Rano dalej bedzie twardy.
Nie wiem czy nie jestem w błędzie, ale chyba jeszcze raz bede próbował odpowietrzać agregat ABS, bo to raczej po tym wczorajszym odpowietrzaniu można było jednym depnięciem zablokować koła na piachu.
Dzisiaj z rana wyjąłem klocki, wziąłem szlifierke kątowa z papierem ściernym listkowym i zdarłem tą rdzę z ich pleców żeby były równe. Z nadzieją złożyłem wsio do kupy... i doopa. Pedał taki sam.
Wyjechałem na drogę żeby kilka razy pohamować i podocierać te klocki i tarcze, no i w sumie nie jest źle. Pedał bierze od połowy, ale hamuje. Można nawet "zazgrzytać" na suchym asfalcie, czyli nie jest aż tak tragicznie. ....choć jakby dosiadło się z 3 osoby to mógłby być problem.

Zapodam jeszcze filmik z wczoraj. →
Chyba dochodze do wniosku, że jeśli to nie jakieś zagubione powietrze w agregacie ABS, to chyba będzie to pompa hamulcowa, która może przepuszczać ciśnienie na początku suwu tłoków, a całkowicie szczelna jest dopiero od połowy i do końca.
Jak myślicie?

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Z przykrością musze stwierdzić, że nie rozwikłałem zagadki.
Wczoraj przetłoczyłem kolejny litr płynu hamulcowego wraz z VCDS-em z nadzieją, że może ten agregat jest jeszcze zapowietrzony, ale niestety nic to nie dało.
Wieczorkiem przyjechał klient. Jak go zacząłem wypytywać o ten pedał żeby sprawdził jak jest teraz i powiedział jak było wcześniej, to odpowiedział, że wcześniej brał troche wyżej.
Czyli to nie pompa hamulcowa bo przecież nie mogła sie ot tak z dnia na dzień sp***.
Mogę się tylko domyślać, że może gdy tylne zaciski nie pracowały, to pedał hamulca "zasilał" tak jakby tylko dwa zaciski, więc skok miał mniejszy. ...czaicie o co mi chodzi?
Ale jeśli to nie to i nie kwestia dotarcia do siebie nowych klocków i tarcz oraz nowe spasowanie tylnych, to ja nie wiem o co tam chodzi.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Zdemontuj tylne zaciski i sprawdź czy klocki przylegają całą powuesznią do tarczy zaświeć latarką czy nie widać prześwitu. Uwierz taki banał a potrafi nabałaganić.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Dzięki za pomysł, ale troche nie widze sensu, ponieważ bez wspomagania pedał jest twardy. ...no może jakaś tam delikatna poduszka w nim jest, ale nie wciśniesz go nawet do 1/3 skoku. Dopiero jak sie uruchomi silnik to serwo ciągnie ten pedał do podłogi. Ale co by nie było, auto już nie jest w moim posiadaniu.
Generalnie to jak Klient zrobił wczoraj rundkę to się dziwił, że mi sie ten pedał nie podoba. Przecież hamuje i w ogóle jest lepiej bo teraz można spokojniej hamować, a wcześniej wystarczyło go trącić i już zęby prawie na kierownicy. ..kurde, aż tak - myśle sobie.
Ale powiedziałem mu żeby nie przesadzał z ufnością do hamulców w tym aucie i w miarę możliwości obserwował czy ten pedał "rośnie". Jeśli po kilkuset km nic sie nie zmieni, to niech przyjeżdża.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Jak ustawiles ten tloczek??

Tak ma byc bo nie odpowierrzysz tak jak potrzeba..

Załączniki

• 20180820_154142.jpg
    20180820_154142.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 13
  • Screenshot_20180821-074503_Messenger.jpg
    Screenshot_20180821-074503_Messenger.jpg
    319,4 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom