• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot 1.6 vti wypadający zapłon

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Czytałem gdzieś wypowiedź kogoś komu podobno z poboru litra oleju na 1tys pomogła zalewana płukanka na cylindry. Z tym że jak twierdził gość zalana dopóki nie przejdzie przez pierścienie do miski, na jednym cylindrze trwało to u niego chyba 6 dni. Podobno po tym udało mu się zejść do 200-300ml Z tym że to wiadomo jak wszystko zużyte to płukanka nie pomoże.
Ale do czego zmierzam że taka płukanka przy każdej zmianie oleju może profilaktycznie nie jest głupią rzeczą w tych silnikach ?

Na etunerze jest cała lista co robić
Masz na myśli to ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja tak zalewalem thp. Wczoraj zacząłem składać vti. Silnik czekał parę tygodni bez głowicy. Wiem, że powinienem wyjąć tłoki ale właściciel jasno utlstalil kwotę za remont to ja mu jasno ustaliłem zakres robót. No i na początku naftą uciekała a później przestała wogole uciekać. Ino ja ją lałem, żeby zatrzymać korozję na cylindrach bo silnik trochę w kolejce czekał

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
@Bartek4x4 Ty tego widzę że faktycznie na pęczki składasz? :D
Historia zatacza koło, czyli znów tak jak w polonezie trzeba motor rozebrać co kilkadziesiąt tys. km żeby wgl. jeździł...

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
W poniedziałek zrobię wam zdjęcia jak wyglądają różne elementy silnika nalot nagar. Właściciel upiera się, że leje syntetyk. Nooze na papierze ma syntetyk a w silniku 10w40 po 15zl/litr
Automatyczne połączenie postów:

Ps nie traktujcie mnie jak jakiegoś super speca. Poprostu nikt w okolicy się nie podejmuje a ja łykamy jak pelikan, a klasa też u mnie laduje

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Ps nie traktujcie mnie jak jakiegoś super speca

Przypomnij sobie dyskusję, Rybnik też podobno kiedyś wszystkich pytał co i jak.
Ty nie pytasz, a może za jakiś czas czy chcesz czy nie to i tak będziesz spec :),
pomyśl ile tych nieszczęsnych silników jeździ, mini, bmw, cytryny, peugeoty i żeby to tylko każdy w jednym modelu, żyć Ci nie dadzą :)

PS
A wiesz może ile ten silnik powinien palić/100 benzyny, osobiście mam dużo takich krótkich tras po mieście 3km. 2km, 4km itp i tak 12-13L mi wciąga przy delikatnej jeździe a jak mu pocisnę no to już...

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
W poniedziałek zrobię wam zdjęcia jak wyglądają różne elementy silnika nalot nagar. Właściciel upiera się, że leje syntetyk. Nooze na papierze ma syntetyk a w silniku 10w40 po 15zl/litr

Ps nie traktujcie mnie jak jakiegoś super speca. Poprostu nikt w okolicy się nie podejmuje a ja łykamy jak pelikan, a klasa też u mnie laduje
Prawie wszystkie 5W-xx to dzisiaj hydrokraki :)
A masz może info jak te silniki sprawują się kilkadziesiąt tys km po "reanimacji"?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Przedwczoraj był vti na uszczelkę podstawy filtra. O ile dobrze pamiętam 3 lata temu robiłem tam rozrząd. Właściciel mówi, że ok ale w błędach już wisiał kat przesunięcia któregoś walka. A co do spalania. To jazda testowa to taka pętla 15 km. Średnie 7.5 litra 30 % odcinek specjalny reszta normalnie

W tym silniku robiłem jeszcze siemer wału i zobaczcie jak wygląda koło pompy wody. Też je wymienilem.o.zdaniel silnik to dramat ale chodzi mi tu o zapas materiałowy. Szlifierz zawsze się drapie po głowie i mówi dam znać czy da radę

Załączniki

• IMG_20230309_164928.jpg
    IMG_20230309_164928.jpg
    4 MB · Wyświetleń: 30

marhef223

Uczestnik
Punktów
10
I mnie Citron dojazd podmiejski i miasto i też 7,5 ale ja mam 1.4 vti o kodzie ep3c.
@qwer7 , 12-13 l to bardzo dużo, coś jest ewidentnie nie tak.

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
7,4 to tak trasa u mnie, ja mam EP6CDT

Słuchajcie a ktoś z Was potrafi ocenić te sondy (głównie o pierwszą, przed katem mi chodzi) po tych wykresach czy z nimi wszystko ok, bo takie jakieś nierównomierne te wahania.
Z grubsza kolejność, ciągłość wykresu od góry do dołu na zdjęciu, zdjęcie jest długi, wysokie bardzo, trza złapać i przesunąć bo pasek przewijania, przynajmniej u mnie się nie pojawia.

Załączniki

• Sondy_praca.jpg
    Sondy_praca.jpg
    3,4 MB · Wyświetleń: 20

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Na pierwszy rzut oka wydaje się ok bo w miarę idzie w sinusie ale te napięcia masz chyba zbyt niskie. Do tego 1 v powinno dobijać

Załączniki

• Sonda-sprawna-i-uszkodzona.png
    Sonda-sprawna-i-uszkodzona.png
    54,6 KB · Wyświetleń: 6

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
A nie do 0.8 - 0.9, wiem że jak wysokość sinusoidy pracuje w wąskim zakresie to już starość, no tu tak jeszcze tragicznie chyba nie jest.
Mnie zastanawia ta częstotliwość, czasami taka nieregularność, zdarzyło się raz jeden że weszła w taki tryb, nieco dziwny, dla mnie przynajmniej

Załączniki

• capture_2.png
    capture_2.png
    7,7 KB · Wyświetleń: 9
Punktów
0
Witam, mam problem z nieszczęsnym silnikiem 1.6 vti 120km, który jest w peugeocie 308, otóż przyjechał do mnie klient z błędem wypadającego zapłonu na cylindrze 2, jak silnik jest zimny, jest wszystko oki, zagrzeje się i nagle zaczyna nierówno pracować i załącza się wentylator na pełne obroty. Świece nowe, cewki podmieniane, nadal nic, więc zdjąłem głowicę oddałem do sprawdzenia i ewentualnej naprawy, przy okazji wymieniłem pierścienie w silniku i nowy rozrząd, wszystko złożone do kupy, samochód odpalony i.. nadal to samo... ten sam błąd i ten sam cylinder. Nie mam już siły do tego silnika, miał ktoś może podobny problem, albo może wie czym jest to spowodowane? Dodam jeszcze ze był też podmieniany program w komputerze i nadal zero zmian.
Wypadaja gniazda zaworowe, sprawdzenie głowicy tylko p ogrzaniu do ok 100 *. Najgorsze że pomiar ciśnienia w cylindrach g. daje. Cisnienie sie buduje i wydaje sie ze jest ok.

mariusz1.6vti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Wypadaja gniazda zaworowe, sprawdzenie głowicy tylko p ogrzaniu do ok 100 *. Najgorsze że pomiar ciśnienia w cylindrach g. daje. Cisnienie sie buduje i wydaje sie ze jest ok.
Wypadają. Długo się z tym męczyłem,wymieniałem co się dało.. ,wkońcu któregoś razu wkońcu zaklekotało coś po odpaleniu i jak się okazało wypadło gniazdo całkiem ,pokruszyło się i narobiło spustoszenia..

Punktów
0
Ja dzisiaj odbieram głowicę po naprawie. Co do zakresu jeszcze nie wiem ale sądząc po wycenie było grubo. Pewnie wszystkie wydechowe. Napiszę o tym później jak bedę już wiedział
Ja dzisiaj odbieram głowicę po naprawie. Co do zakresu jeszcze nie wiem ale sądząc po wycenie było grubo. Pewnie wszystkie wydechowe. Napiszę o tym później jak bedę już wiedział
Na szczeście u mnie nie narobiło syfu , jest szansa że bedzie dzialać. Pan z warsztatu powiedział że bedzie lepiej jak fabryczna bo ich naprawa eliminuje wadę fabryczna

mariusz1.6vti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Sprzedaż to łatwizna,a ja chciałbym rozwikłać tą zagadkę. Głowica była robiona,gniazdo wstawiane.. . Co ciekawe po odłączeniu wtyczki od czujnika położenia wałka wzniosu zaworów ssących działa bardzo ładnie i nawet się czek nie zaświeca.
Rozwikłała się zagadka samoistnie. Wypadło gniazdo całkowicie, pokruszyło się,tuleja porysowana,głowica w komorze podziobana,ogólnie widok super. Warto było poczekać żeby wkońcu już móc spać spokojnie wiedząc co było przyczyną wypadania zapłonu na gorącym silniku 1.6 vti :)

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
A czy ktoś zerknął jaki jest czas wtrysku na tym cylindrze z wypadającym zapłonem?

Do góry Bottom