Przełożona jest pompa paliwa na której ostatnio pracował, nowy pasek rozrządu, ni z zaciągu ni z rozrusznika nie pali.
Na poprzedniej pompie kupionej z silnikiem w trakcie rozruchu na bloku pomiarowym widać było ze nabijała odpowiednie ciśnienie załapywał i ciśnienie szybko spadało. Na obecnej nabija żądaną wartość dochodzi nawet pod 400bar troszkę spada po czym się wyrównuje wartość żądana z rzeczywistą, ba nawet rzeczywista przewyższa żądaną i nie odpala mimo to. EGR stoi na otwarciu 99% synchronizacji nie ma zaczynam kręcić pokazuje synchronizacja ok sterownik zablokowany- nie, BSi błędów brak poza czujnikiem temp, zewnętrznej, sterownik silnika błędów brak. Jak go pomorduję na plaku wywala losowo wybrane błędy a to sterownik uszkodzony a to czujnik wałka rozrządu a to uszkodzenie procesora. Po skasowaniu nie wracają.
Czujniki wałka i wału są po 2 podmieniane oba w rożnych konfiguracjach nie pomaga.
Młotkiem po zaworach ani wtryskach nie waliłem.
Rozrząd nie był napięty w odwrotną stronę bo ktoś o tym pisał wcześniej.
Próba przelewowa na zwykłych strzykawkach po wymianie pompy wykazała po 4 krotnym pokręceniu rozrusznikiem równo po około 3mg w każdej strzykawce także fontanny z wtrysków nie było na przelewach.
Regulator ciśnienia chyba jest na listwie. Na pompie mam tylko jedna wtyczkę i jest to chyba czujnik ciśnienia paliwa. Regulatora niestety nie mam na podmianę.
Po zmianie paska rozrządu i pompy dłużej mu zajmuje zanim wyświetli synchro ok. Próbuje zapalać nie zapala.
Te zasrane kółko magnetyczne jest chyba z cyny zrobione gnie się jak plastelina nawet palcami a co dopiero narzędziem.
Na początku złe podałem parametry przepływki mierzy znacznie więcej nie 5mg tylko około 250 300 jak dobrze pamiętam co nie zmienia faktu ze czy z przepływką czy bez nie gada.
Obie pompy paliwa są boszowskie ale mają zupełnie inne numery części. Brak mi sił na ten gruz.
Może by jednak zajrzał do tego baku co jest z tym pływakiem, że wskaźnik leży na 0 mimo zatankowania 10ltr. Może ta "mundra" elektronika widząc brak paliwa nie pozwala odpalić temu gruzowi.
Czy to bezcelowe?