• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 problem z diagnostyką

Damian_93

Początkujący
Punktów
1
Witam trafił do mnie ostatnio klient z peugeot'em 206 1.4 8v który miał problem z utrzymaniem wolnych obrotów. Po wstępnych oględzinach postanowiłem podłączyć CDIF'a 3 by sprawdzić czy aby czegoś nie zarejestrował (check nie świecił) ku mojemu zdziwieniu z żadnych z sterowników do wyboru nie chciał się połączyć, zaglądam pod maskę żeby obczaić co za ECU siedzi czytam naklejkę a tu ATP remanufacturing ECU. Zaraz zczaiłem że to magneti marelli bo pokusili się o podanie na tej swojej naklejce oryginalnego numeru sterownika. Sprawdziłem więc jeszcze raz po tym numerze magneti marelli i dalej nic, brak połączenia. Łączył się tylko z modułem BSI. W między czasie czyściłem też silniczek krokowy, nie dawało to nic obroty dalej szalały, wymieniłem silniczek krokowy, to samo, okazało się że nie steruje nim wgl. Sprawdziłem pobieżnie wiązkę, nie wyglądała na uszkodzoną więc stwierdziłem, że pewnie temu cdif nie widzi ECU bo kombinowany. Padła decyzja na wymianę zestawu startowego czyli ECU BSI immo stacyjka. Przerzuciłem wszystko, silnik zapalił ale problem jest dalej. To jest obroty dalej falują albo lecą do góry albo prawie gaśnie. No i co gorsza dalej nie ma kontaktu z ECU. Po odpaleniu silnika tak jakby na sekundkę się połączył ale od razu zrywa to połączenie. Pytanie do was czy spotkaliście się z podobnym przypadkiem i czy jest jakieś inne wyjście, niż pruć całą instalację w poszukiwaniu usterki.
Pozdrawiam Damian

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
jak staniesz z przodu samochodu to po lewej stronie obok rozrzadu idzie wiazka pod poduche silnika tam lubialy sie przecierac i korodowac i rozne jaja sie dzialy

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Lepiej poszukaj pinu z ktorego jest diagnoza i wypusc go na krotko do zlacza obd bo inaczej potrwa to latami. magneti lubialy sie wysypac ale skoro zalozyles nowy to moze wina lejacych wtryskow/pompy paliwa. Tez padaly.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
tak ja pisze max podłącz się bezpośrednio do kabelka diagnozy w ecu ale wczesniej go odetnij od instalacji

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
pin 31 do pinu 7 obd kabelek 140
pin 12 do pinu 15 obd kabelek 141
pin 42 do pinu 3 odb kabelek 4260
;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wystarczy K linia a + i - ma w samochodzie tyle że jak pamietam to po drodze jest immo

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Marek diagnoza powinna byc bo immo chyba idzie po bsi. tam jest K i L ale moze w pugu nie uzywaja L na 15 ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Immo jest w BSI tak że nie wiadomo co namieszane jest . a dlaczego się nie łaczy to pojecia nie mam , zalezy jakim to sprzetem robi

Damian_93

Początkujący
Punktów
1
Problem rozwiązany po długich poszukiwaniach. Okazało się że przekaźnik na schemacie (relay module) znajdujący się pod ECU jest uszkodzony-> brak napięcia na pinie 35 w ECU. Taka pierdoła a protokół DLC nie śmigał i wgl silniczkiem krokowym nie sterowało ;p

Punktów
0
Odświeżam szukam pomocy , peugeot 206 z 99 roku kilka miesięcy temu łączyłem się z autem za pośrednictwem programu delphi teraz , brak połączenia nie mogę się połączyć z żadnym podzespołem . Program sprawdzany na innych auta i działa bez zarzutów . Dodam może to ważne , auto w między czasie miało stłuczkę nic mocnego , mogła coś od uderzenia się stać albo coś , bezpieczniki sprawdzałem , jeden był spalony wymieniłem i dalej nic . Co mogę sprawdzić gdzie szukać przyczyny ?

Do góry Bottom