• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206 problem

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Witam wszystkich,
Panowie mam problem, pacjent to peugeot 206 2.0 HDI 2003r. Samochód pali od strzału i po jakiejś minucie po prostu gaśnie i można kręcić dotąd aż rozładuje akumulator i nie odpali. Wystarczy wyłączyć zapłon, poczekać ok 5 minut i znowodpali i pochodzi minutę i gaśnie. Jak zostawię zapłon włączony to choćbym czekał nie wiem ile to nie odpali.
Co prawda samochód przyjechał do mnie ale już paru przy nim grzebalo ale polegli. Wyrzuca błąd P0090 oraz P0089 od regulatora ciśnienia na pompie. Ktoś przede mną już zmieniał pompę całą z regulatorem na używke , podobno pomogło na tydzień i problem powrócił. Podczas kręcenia ciśnienie na listwie skacze od 70 do 150 barów. Jak już odpali to skacze do 420 barów. Według mnie to ewidentnie wina regulatora na pompie albo przewody od sterownika do regulatora. Tylko czy można w jakiś sposób sprawdzić działanie samego regulatora? Nie mam nic na podmianke, a nie chce w ciemno wymieniać. Co myślicie co może być przyczyną?
Dysponuje jedynie cdif 3 do diagnostyki więc cudów tym nie sprawdzę ale zawsze coś.
Z góry dziękuję za sugestie i porady.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Ok w poniedziałek załatwię regulator no i będę sprawdzał. No tylko nie chce mi się wierzyć że problem z pompą skoro już była wymieniana i na chwilę pomogło. Co prawda używka ta pompa no ale kto to wie w jakim stanie była. A możesz mi powiedzieć czy te układy (bosch) w tych silnikach miały jakieś problemy z opiłkami w paliwie czy coś takiego?
No i jeśli ktos miałby schematy do tego samochodu żebym sprawdził sobie przewody od regulatora do sterownika to byłbym wdzięczny

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
trzeba jeszcze podejrzeć jaki jest pwm regulatora jak auto jest zapalone i co sie dzieje jak gaśnie

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Samochód już ogarnięty. Po wymianie regulatora wszystko wróciło do normy.
Dzięki za pomoc wszystkim

Do góry Bottom