• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Przyprowadzil mi znajomy auto po dwóch warsztatach.
Peugeot 206 2004 KFW 1.4 8v
Błędy jakie generuje:
P1161 Throttle Position Regulation Coherence
P1631 Engine ECU Internal (can)

Auto kupił synowi nie dawno problem się pojawił po 2 dniach od zakupu. Auto wchodzi w tryb awaryjny brak mocy wentylator na full chodzi.
Skasuje błędy, i jakis czas - losowo czasem na postoju po paru minutach czasem się wyjedzie zrobi 3-4km zgasi i po. zapaleniu wyskoczy lub w trakcie jazdy.

W aucie wymienione w poprzednich warsztatach (leżą graty w wozie): przepustnica,cewka, świece,pedał gazu, bsm, i na koniec drugie ecu i klona zrobili.
Nic się nie zmieniło nic to nie daje.
Wiązkę też widzę że pruli, przepatrxylem wygląda ok.

Może ktoś przerabiał i zna temat?

Z moich podejrzeń to możliwe że problem w sofcie ECU (j34p) i przenieśli do drugiego ECU ale wątpię. bo niby w benzynie jeszcze bez gazu to jakim cudem.

ecu podstawione drugie - bez zmian
przepustnica nowka - bez zmian
puscilem nowe kable do silnka przepustnicy - bez zmian
nowy map sensor - bez zmian
pedał poprzednicy podstawiali

cewke podobno jeszcze wczesniej ktos zmienial cala bo widze nowy zamiennik
Czasem jest tak ze nie wyrzuci p1161 tylko p2101 - sterowanie silnika przepustnicy z napedem i p1631
Adaptacje przepustnicy robilem.
Sprawdzilem kostke map sensora jest ok kostka przy ecu tez ok

Zauwazylem tylko w parametrach ze skoczy cisnienie w kolektorze na 600 mbar i tryb awaryjny i te bledy, to w sumie jedyna odychylka jaka zauwazylem, ale dzieje sie to jednoczesnie wiec nie wiem czy komp zmienia parametry dlatego tester tak pokazuje czy cos w aucie glupieje.

Jakies pomysly ?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
My walczyliśmy z podobnym problemem w 206 cc 2.0 benzynka. Dokładnie jak w twoim przypadku wszystko popodmieniane, wraz ze sterownikiem i odpuściliśmy wtedy temat bo klient też nie do dogadania się i w kolejnym warsztacie zmienili kolektor ssacy i niby jak ręką odjął.
Automatyczne połączenie postów:

A identycznie zaczynało się dziać jak ciśnienie skakało.

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Oddaj do mechanika.

I już mam wpier....ol

od mechanikow to właśnie przyjechało

My walczyliśmy z podobnym problemem w 206 cc 2.0 benzynka. Dokładnie jak w twoim przypadku wszystko popodmieniane, wraz ze sterownikiem i odpuściliśmy wtedy temat bo klient też nie do dogadania się i w kolejnym warsztacie zmienili kolektor ssacy i niby jak ręką odjął.

A identycznie zaczynało się dziać jak ciśnienie skakało.

bledy identyczne?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Tylko pierwszy od przepustnicy. Więcej u mnie nie było. Mocno mi to zapadło w głowie bo było to ponad 3 lata temu. Objawiało się niezależnie od niczego. I na kompie skok ciśnienia, później tryb awaryjny do skasowania błędu. Tylko polegam tu na informacji od klienta. Osobiście dla mnie do dziś tamte auto to była zagadka :D

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Tylko pierwszy od przepustnicy. Więcej u mnie nie było. Mocno mi to zapadło w głowie bo było to ponad 3 lata temu. Objawiało się niezależnie od niczego. I na kompie skok ciśnienia, później tryb awaryjny do skasowania błędu. Tylko polegam tu na informacji od klienta. Osobiście dla mnie do dziś tamte auto to była zagadka :D

wyjme aż jutro kolektor zobaczę czy coś tam widać. Ale z tego co wiem to nie ma tam żadnych zaworków itd…. Musiałby być nieszczelny. Ale to za dziwne objawy, powinien rzucić jakimś błędem ciśnienia czy coś….

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Przyprowadzil mi znajomy auto po dwóch warsztatach.
Peugeot 206 2004 KFW 1.4 8v
Błędy jakie generuje:
P1161 Throttle Position Regulation Coherence
P1631 Engine ECU Internal (can)

Auto kupił synowi nie dawno problem się pojawił po 2 dniach od zakupu. Auto wchodzi w tryb awaryjny brak mocy wentylator na full chodzi.
Skasuje błędy, i jakis czas - losowo czasem na postoju po paru minutach czasem się wyjedzie zrobi 3-4km zgasi i po. zapaleniu wyskoczy lub w trakcie jazdy.

W aucie wymienione w poprzednich warsztatach (leżą graty w wozie): przepustnica,cewka, świece,pedał gazu, bsm, i na koniec drugie ecu i klona zrobili.
Nic się nie zmieniło nic to nie daje.
Wiązkę też widzę że pruli, przepatrxylem wygląda ok.

Może ktoś przerabiał i zna temat?

Z moich podejrzeń to możliwe że problem w sofcie ECU (j34p) i przenieśli do drugiego ECU ale wątpię. bo niby w benzynie jeszcze bez gazu to jakim cudem.

ecu podstawione drugie - bez zmian
przepustnica nowka - bez zmian
puscilem nowe kable do silnka przepustnicy - bez zmian
nowy map sensor - bez zmian
pedał poprzednicy podstawiali

cewke podobno jeszcze wczesniej ktos zmienial cala bo widze nowy zamiennik
Czasem jest tak ze nie wyrzuci p1161 tylko p2101 - sterowanie silnika przepustnicy z napedem i p1631
Adaptacje przepustnicy robilem.
Sprawdzilem kostke map sensora jest ok kostka przy ecu tez ok

Zauwazylem tylko w parametrach ze skoczy cisnienie w kolektorze na 600 mbar i tryb awaryjny i te bledy, to w sumie jedyna odychylka jaka zauwazylem, ale dzieje sie to jednoczesnie wiec nie wiem czy komp zmienia parametry dlatego tester tak pokazuje czy cos w aucie glupieje.

Jakies pomysly ?
Błąd wewnętrzny sterownika silnika jest w sterowniku, a żeby nie trzeba było klonować to co trzeba podmienić z innego auta? Co zawiera zestaw startowy?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Wydaje mi się że ten błąd w sterowniku nie będzie miał wpływu na tryb awaryjny, a jedynie będzie nieudolną naprawą poprzedniego warsztatu. Masz ten drugi sterownik może ? Bo poprzednicy rzekomo go podmieniali tak ?

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
Ten błąd wewnętrzny pojawia się w komplecie z p2101. Ale to losowo po którymś tam zepsuciu, najczęściej pojawia się p1161.
Eeprom kopiowali, robiłem tez na innym wsadzie eep z immo off i to samo się dzieje. Ecu leży w aucie.

z ciekawostek tez na drugiej przepustnicy jak położyłem na silniku i bez robienia adaptacji jak robiłem wysterowanie testerem to tez rzucał błąd ten sam, po adaptacji tego nie robiła. Dopiero po jakimś czasie jak auto pochodzi, czasem wystarczy gazu dodać i odrazu wejdzie awaryjny, czasem może stać aż się nagrzeje i dopiero, wcześniej można pałować ile się da i nic. Nie ma jakiegoś konkretnego powodu/sytuacji w której to się dzieje ale jak już to najczęściej na ciepłym silniku

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
edit: ogarniety smietnik kasztan jeden p...... :D

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Ostatnio mi tak siał czujnik cisnienia na klimie- też wszystko wymienili- po referencji 5V szukalem i na końcu Lini zonk- francuskie śmieci jakby ne stały klient to nawet bym nue spojrzał.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja wiem co się stało. Auto się zepsuło. Ja mam powazna kontuzję. 2 tydnie wolnego jak nic

Załączniki

• IMG_20230117_193455.jpg
    IMG_20230117_193455.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 10

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Najlepsze, że na tym forum ludzie płaczą, że jak ktoś rozwiąże problem to potem nie informuje co się stało, po czym przychodzą prosić o pomoc i oczywiście też mają w "poważaniu" tych co starali się pomóc ;) Jeszcze tym bardziej jak to dział dla ZM i reszta użytkowników ma ograniczony dostęp.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Wiesz te przypadki są niepowtarzalne, ja w takim francuzie miałem na czujniku ciśnieniea - a też wymienili wsio z pedałem i przepustnica i cewkami. Najważniejsza jest metodologia poszukiwania i info ze nawet drobny czujnik robi taki zamęt co nie znaczy że auto-tech ma się nie pochwalić też jestem ciekaw

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
corel dostal odpowiedz na pw

Jakbyscie nie zauwazyli nasze forum ZM juz jest widoczne dla wszystkich, tylko nie mogą tu pisac....
jak zobacze ze ktos ma taki problem to oczywiscie pomoge

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Mi też możesz rzucić info. A co do widoczności działu, to chyba @Misiek może wiedzieć dlaczego tak się porobiło.

Do góry Bottom