• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 208 II Komunikat usterka ładowania akumulatora

molan@1

Początkujący
Punktów
0
Witam , sprawdzałem czy akumulator jest ładowany , wymieniałem czujnik na klenie minusowej i błąd nadal się wyświetla co można jeszcze zrobić czy w diagboxsie można to jakoś usunąć

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
a może na początek stara szkoła: jakie jest napięcie ładowania? z obciążeniem i bez?

w jakim stanie jest akumulator?

jak jest komunikat błędu to powinien być kod. co odczytałeś?

molan@1

Początkujący
Punktów
0
czyli brak komunikacji z alternatorem

pewnie regulator się skończył- tutaj jest taki mądry, elektroniczny co sobie z komputerem pokładowym gada :)
Da się to jakoś sprawdzić czy faktycznie regulator nie działa ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
Mnie przychodzą tylko dwie opcje. Albo tester i sprawdzenie czy jest komunikacja z regulatorem (nie wiem czy jest taka funkcja).
Albo podmiana elementu.

adi_151

Początkujący
Punktów
0
Witam czy udało się rozwiązać temat z ładowaniem

matus1014

SuperMechanior
Punktów
197
Witam czy udało się rozwiązać temat z ładowaniem
Może być problem z BMS. Podstawowa sprawa ,ładowanie masz na jakim poziomie? Pod obciążeniem coś się zmienia ? Ładowanie mierzysz gdzie? Masa dana oddzielna czy na silnikowej?

adi_151

Początkujący
Punktów
0
Może być problem z BMS. Podstawowa sprawa ,ładowanie masz na jakim poziomie? Pod obciążeniem coś się zmienia ? Ładowanie mierzysz gdzie? Masa dana oddzielna czy na silnikowej?
Witam ładowanie mierze na przygotowanym silniku do jazdy ładowanie na mierniku na akumulatorze 14.02 masa pod obciążeniem gdy włączę ogrzewanie tylnej szyby delikatnie spada w granicy normy

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Już miałem kilka podobnych przypadków i winny był regulator napięcia. Ładowanie w aucie książkowe, test na stole probierczym idealnie. Problem wynikał z komunikacji między regulatorem a sterownikiem. W takim momencie niby alternator działał, ale tak jakby w trybie awaryjnym. Bez możliwości regulacji jego obciążenia. Dla sterownika był to sygnał o uszkodzeniu systemu ładowania.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
197
Witam ładowanie mierze na przygotowanym silniku do jazdy ładowanie na mierniku na akumulatorze 14.02 masa pod obciążeniem gdy włączę ogrzewanie tylnej szyby delikatnie spada w granicy normy
Ja ładowanie mierze zawsze na wyjściu alternatora eliminuje ryzyko błędu spadku napięcia po drodze . Alternator po linie ?

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Alternator po linie ?
Sposobów sterowania alternatorem jest wiele. Wszystko zawdzięczamy ochronie środowiska. Zmniejszając obciążenie alternatora zmniejszamy obciążenie silnika, a co za tym idzie ograniczamy emisję.
W prostszych rozwiązaniach sterowanie może być przez PWM, w innych LIN, BSS.

Problem z komunikacją nie musi oznaczać braku ładowania. Ładowanie może być niby poprawne (praca jak w starych alternatorach ze wzbudzeniem z instalacją przez żarówkę) ale bez możliwości regulowania. Niestety w takim przypadku mogą być generowane błędy.

Ogólnie na rynku jest problem z dobrymi regulatorami. Do starszych aut praktycznie wszystko to chińszczyzna.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
197
Sposobów sterowania alternatorem jest wiele. Wszystko zawdzięczamy ochronie środowiska. Zmniejszając obciążenie alternatora zmniejszamy obciążenie silnika, a co za tym idzie ograniczamy emisję.
W prostszych rozwiązaniach sterowanie może być przez PWM, w innych LIN, BSS.

Problem z komunikacją nie musi oznaczać braku ładowania. Ładowanie może być niby poprawne (praca jak w starych alternatorach ze wzbudzeniem z instalacją przez żarówkę) ale bez możliwości regulowania. Niestety w takim przypadku mogą być generowane błędy.

Ogólnie na rynku jest problem z dobrymi regulatorami. Do starszych aut praktycznie wszystko to chińszczyzna.
W mondeo ostatnio robiłem alternator po linie oczywiście brak komunikacji utlenił się przewód zaraz przy ECU.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Tylko dobrze jak masz konkretną usterkę. A takie usterki że niby wszystko działa i jest ok, a jednak jakiś błąd występuje bywają upierdliwe

adi_151

Początkujący
Punktów
0
Witam panowie dziękuję za taki odzew udało się naprawić. Uszkodzony akumulator (testery analogowe cyfrowe pokazywały że sprawny) po podmianie wszystko wróciło do normy

Do góry Bottom