• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 306 1.9 td 90KM - dziwne gaśnięcie

Dexio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
Witam serdecznie,
Być może tutaj znajdę odpowiedź, bo po przeczytaniu całego internetu i porzuceniu mechanika nie wiem co dalej dolega Peugeotowi.
Otóż problem polega na gaśnięciu auta na ciepłym silniku zaraz po odpaleniu i ruszeniu z miejsca. Przytrzymując auto na wyższych obrotach autem szarpie i po chwili wszystko wraca do normy, do czasu postoju np na czerwonym świetle na biegu jałowym. Po ruszeniu (przy wolnym i płynnym (dziadkowym)problem nie wystepuje) auto na 2-3 biegu ksztusi się spada mu moc i nie reaguje na pedał gazu (obroty ok 500)- czasem gaśnie, aby normalnie po chwili odpalić.
Dodam, że przy przyspieszaniu w okolicach 2800-3000obr/min auto zaczyna szarpać - tak jakby nie dostawało paliwa.
Próbowałem z podkreceniem dawki paliwa - ale nic prócz większej ilości dymu nie pomogło - powróciłem do poprzednich ustawień.
Do dnia dzisiejszego w aucie wykonano:
uszczelnienie pompy
wymiana filtrów
wymiana świec żarowych
zaslepienie EGRu
wymieniona gruszka
wymieniona obudowa filtra paliwa.
Jeśli ktoś ma pomyśl, co jeszcze może dolegac, proszę o pomoc.
Pozdr.

Dexio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
Tylko czy turbo miałoby wpływ na prace silnika i jego gasniecie nawet przy parkowaniu - gdzie obroty to maks 1500??
spadku mocy oprocz szarpania nie zauwazylem

Dexio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
sprzegło robił poprzedni własciciel, czujnik wału korbowego wymieniony (poprzedni ze starosci sie rozsypał)
Czy takie objawy mogą być od czujnika wałka rozrządu? Jak już pisałem gaśnie przy ruszaniu (w zaleznosci od tego jak podniesie mu sie obroty). A jak nie zgasnie po ruszeniu to przydalwi się przy zmianie biegu i puszczeniu sprzegła

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Zapnij mu kolego tester i włącz rejestrator, i pojeździj. Jak masz przepływkę to podmień.

Dexio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
nie za bardzo mam gdzie to podpiąć, '96 rok

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
256
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
A w jakim stanie są poduszki silnika i skrzyni, mnie to kojarzy się z przemieszczaniem się zespołu napędowego a to może mieć wpływ na instalację elektryczną silnik/nadwozie i może tu jest problem ale oczywiście mogę się mylić. Na wolnym biegu spróbuj pobujać silnikiem i poszarp instalacją może coś wyjdzie.

Dexio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
A w jakim stanie są poduszki silnika i skrzyni, mnie to kojarzy się z przemieszczaniem się zespołu napędowego a to może mieć wpływ na instalację elektryczną silnik/nadwozie i może tu jest problem ale oczywiście mogę się mylić. Na wolnym biegu spróbuj pobujać silnikiem i poszarp instalacją może coś wyjdzie.
Szarpanie nic nie wykazało :(
Dzisiaj poskręciłem mu dawkę paliwa (pomysł mechanika) - niestety poza lepszymi osiągami i większą ilością dymu nie pomogło.
Zauważyłem natomiast, że przy bardzo delikatnym ruszaniu (do 1800 obr) objawów szarpania nie ma.
Zastanawiam się czy przyczyny nie powinienem szukać w zaworze turbiny (n75?)

To dokup adapter.
To tak można - do czego to podpiąć, jak się to fachowo nazywa?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
A co ja święty turecki? Nawet nie wiem co Ty za program do diagnozy masz a swoją drogą lepiej do kogoś na diagnozę podjechać- taniej jak kupować.

Dexio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
Witam ponownie. Wszystkie dotychczasowe działania nie przynosiły skutku do momentu odpięcia wtyczni od zaworu podcisnienia. Pod odpięciu, wszystkie dolegliwości minęły jak ręką odjął.
Wnioskuje, ze elektrozawór jest do wymiany. Teraz pytanie. Czy nie zaszkodzę w jakiś sposób jeżdząc z odpiętym zaworem?
Za co on konkretnie odpowiada?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
NO NIEEEE brak Ci kasy na naprawe ? to juz moze człowieka załamać ... :banghead:

Dexio

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
NO NIEEEEE nie brak kasy na naprawę. Jakbyś nie zauważył jest weekend. Elektrozawór, już jest zamówiony - ale zapewne dotrze w połowie tygodnia, stąd moje pytanie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A czym on sie zajmuje wg ciebie ? jak wiesz to bedziesz wiedział czy mozesz jechać

Adam_ntp

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Pruszków
Szumek, nie spinaj sie :) Na forum auta nie naprawi, to groteska taka była ;)

Do góry Bottom