• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 307 hdi problem z ciśnieniem paliwa

grucholl

Bywalec
Punktów
4
Miasto
śląsk
Peugeot 307 1.4 HDi w którym walczę z paliwem. Auto padło na trasie okazało się że wszystkie przewody paliwowe po stronie niskiej są sztukowane i cieknie z każdej strony (powódź). Przewody wymienione, nigdzie nie cieknie ale jest problem. Po odpaleniu słychać twardą pracę silnika, na kompie odrazu ciśnie ponad 1200 bar i auto gaśnie bo za wysokie ciśnienie. Jak odłączę elektryczną pompę paliwa z baku to auto odpala i chodzi normalnie, ciśnienie około 300bar, ale jak tylko ją wepnę z powrotem wali ciśnieniem ponad 1200bar. Z podpiętą pompą jak odpalę i dodam odrazu gazu tak na 2000 obr/min i więcej auto chodzi normalnie. Ciśnienie na filtrze około 5 bar. Wymieniony zawór ciśnienia na drugi używany o taki samym numerze, silnik faluje obrotami a ciśnienie skacze od 100 - 1000 bar i tak cały czas. Pomyślałem kolejny uszkodzony zawór i wymieniłem na jeszcze inny ( inny symbol) i objaw jest taki sam falują obroty łącznie z ciśnieniem.

Obiło mi się gdzieś o uszy, że były dwa rodzaje elektrozawór gdzie jeden po podaniu napięcia się otwierał, a drugi zamykał i trzeba przekodować sterownik, jeżeli to prawda to czym można przekodować poza serwisówką?
Czy elektryczna pompa paliwa ma chodzić cały czas?
Co warto jeszcze sprawdzić i na co zwrócić uwagę?

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
1.4 HDi nie mialy pompy paliwa w zbiorniku ktos dołożył.

DK1993

Bywalec
Punktów
8
Jak ma gruszke pod maską to nie ma pompy w zbiorniku.

grucholl

Bywalec
Punktów
4
Miasto
śląsk
Panowie ja już zastałem bez gruszki i nie wiem czy była oryginalnie ( tak jak pisałem wcześniej wszystko sztukowane). Czy jak nie było pompki fabrycznie to instalacja była przygotowana?? Tam wtyczki, wiązka aż po BSI jest oryginalna. Wyciągnę bezpiecznik od pompy paliwa w BSI i pompka staje.
Generalnie to by rozwiązało mój problem gdyby faktycznie nie było fabrycznej pompy paliwa, może mi to ktoś sprawdzić po VIN?

Ostatnia edycja:

grucholl

Bywalec
Punktów
4
Miasto
śląsk
Problem rozwiązany, w serwisie Pan był wygadany i mi wszystko wysprawdzał, faktycznie auto [powinno być bez pompy paliwa.
Trochę sobie pogadaliśmy i oni co chwilę mają na serwisie podobne historie ;)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jak dłużej pogrzebiesz to okaże się że to auto jest po takich przygodach, że gdzieś jeszcze naklejony jest rozkład jazdy autobusów.

Do góry Bottom