• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 1.6 benzyna 120 km

Łukasz Sońta

Początkujący
Punktów
0
Po zagrzaniu silnika włączają się wentylatory i chodzi na trzy cylindry

tiwaz

Początkujący
Punktów
0
Wymieniłem panewkę na wałku wydechowym i dalej to samo..

Witam,czy uporano się już z włączającym się trybem awaryjnym?...
Automatyczne połączenie postów:

W moim 1.6 vti po zagrzaniu włączają się wentylatory i chodzi na 3 cylindry. Wyskakuje błąd p1340. Okazuje się że jest niskie ciśnienie oleju na gorącym. Co ciekawe po odłączeniu kostki od czujnika walka wzniosu zaworów ciśnienie oleju jest ok i silnik wtedy ładnie normalnie pracuje na wszystkich cylindrach. Podejrzewam nieszczelność na panewce walka wydechowego ponieważ występuje niespójność tego walka z wałem na gorącym silniku. Wymieniłem obydwa koła zmiennych faz, pompę oleju,była porysowana,wymieniłem też pierścienie metalowe uszczelniające na wałku na teflonowe ale nadal ciśnienie gdzieś ucieka. Zauważyłem w tej panewce niewielkie rowki wytarte od metalowych pierścieni i właśnie podejrzewam że może to jest przyczyną. Czy ktoś może przerabiał ten temat?bo już innych pomysłów nie mam..Oczywiście głowica też po regeneracji.
mam bardzo podobne problemy ze swoim jesli chodzi o olej. Udalo sie to zdiagnozować i naprawić?

Do góry Bottom