• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 308 1.6 BlueHDI olej w turbo

Dino550i

Początkujący
Punktów
2
Cześć,
Do pewnego czasu (w sumie od jesieni) zauważyłem że na przyłączu dolotowym turbiny (strona zimna) zbiera się olej pytałem mechanika który stwierdził że nie koniecznie jest to uszkodzone turbo zasugerował by w pierwszej kolejności sprawdzić odme gdyż spotkał się już z przypadkami że to ona wyrzucała nadmierne ilości oleju i z tego powodu pojawiały się wycieki. Tak też zrobiłem wyciągłem kawałek dolotu (ten który wchodzi do turbo i jest do niego także kruciec od odmy wpięty) oczywiście faktycznie cały w środku z oleju, następnie przeczyściłem szmatką stronę zimną turbo, sprawdziłem ręką czy wirnik nie ma luzów (góra dół i przód tył - brak luzów). Po odpaleniu silnika chodził on kilka minut by przegazowny na 2,5k obrotów z samego turbo praktycznie nic nie wyleciało (2-3 mikro nitki oleju widocznie pod światłem latarki). Natomiast z węża odmy cały czas wydobywał się jasny dym... po przytknięciu do tego krućca białej szmatki na obrotach jałowych praktycznie nie barwiła się szmatka olejem, przy przegazówce już tak. Dodatkowo nawet na jałowych obrotach gdy trzymało się szmatkę kilkanaście - kilkadziesiąt sekund po jej odpuszczeniu słychać było "upust ciśnienia" nie był on jakoś bardzo głośni ale słyszalny, charakterystyczny dźwięk i podmuch ciśnienia. I teraz pytanie co jest nie tak?
Czy to membran odmy? czy pierścienie? czy uszczelka głowicy? jak na moje niedoświadczenie to uszczelka po pół roku i ~10k kilometrów które zrobiłem od kąd zauważyłem wyciek dawała by już jakieś dodatkowa objawy, pierścienie no auto faktycznie jeździ 50/50 miasto trasa ale nie jest "pałowane" i nie jeździ "niedogrzne" (do pracy mam 23km) oleje wymieniane co 13-14k km.
Sam nie wiem... bo duże ciśnienie otwierało by membrane odmy i pluło olejem cały czas ale w dieslu jest większe ciśnienie niz w benzynie i minimalna nieszczelność na na jakimś pierścieniu mogła by powodować wzrost ciśnienia no ale z drugiej strony membrana nie może być aż tak czuła w dieslu więc może to ona się uszkodziła i cały czas przepuszcza? Proszę więc o pomoc w diagnozie

Dodam że auto ma 154k przebiegu i jeździ w pełni poprawnie (ma moc, nie kopci, nie dusi się nie ma żadnych błędów na desce i na DiagBox)

Oczywiście z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
niestety teleporady przez internet nie działają przy mechanice, tylko lekarze tak potrafią...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Olej kolego, to się wymienia co 8 tys. max. i samemu żeby wiedzieć co jest wlane.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Może oil catch tanka założyć i jakimś dobrym olejem zalać
Automatyczne połączenie postów:

Oczywiście olej do silnika nalać

Dino550i

Początkujący
Punktów
2
@M hd
Po pierwsze dziękuję za pierwszą merytoryczną odpowiedź na temat, poprzednich nawet nie komentuje....

Jest to oczywiście jedno z rozwiązań lecz przede wszystkim chciałbym znaleźć przyczynę tego problemu, bo faktycznie jeżeli nadmiar oleju odkładam by się w akcesoryjnym OCT ale jeżeli przez ok 150k km nie było problemu to sprawny układ dawał radę bez tego a więc interesuje mnie co się zepsuło że powstał taki objaw? i szczerze mówiąc raczej wolał bym go usunąć niż modyfikować
Automatyczne połączenie postów:

@M hd
Po pierwsze dziękuję za pierwszą merytoryczną odpowiedź na temat, poprzednich nawet nie komentuje....

Jest to oczywiście jedno z rozwiązań lecz przede wszystkim chciałbym znaleźć przyczynę tego problemu, bo faktycznie jeżeli nadmiar oleju odkładam by się w akcesoryjnym OCT ale jeżeli przez ok 150k km nie było problemu to sprawny układ dawał radę bez tego a więc interesuje mnie co się zepsuło że powstał taki objaw? i szczerze mówiąc raczej wolał bym go usunąć niż modyfikować

Olej był lany zawsze zalecany przez Peugeot Total ineo first 0w30 i wymieniony był ok 2k temu

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Olej kolego, to się wymienia co 8 tys. max.
Jakiego biednego polskiego janusza stać na taką rozrzutność ?:eek::D
Leje się longlajfa i jeździ 30 tysia, albo i więcej... a potem cofa się licznik i sprzedaje szrota jakiemuś biednemu napalonemu gołodupcowi z aspiracjami do klasy średniej, a ten potem jak się zderzy z rzeczywistością takiego szrota to beczy po forach, bo go nie stać na drutowanie złoma...:D
W konsekwencji spuści szrota kolejnemu frajerowi i tamten znowu się zdziwi i beczy... i tak się kręci w tym kraju...:D

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Są dwa miejsca gdzie się dostaje ciśnienie do skrzyni korbowej i dalej odmą do ssącego
Pierścienie i prowadnice no jeszcze turbo ale to jak się rozsypie.
Montujac OCT byś mógł sprawdzić ile silnik wypływa oleju
Ale jeżeli sil ma moc i nic się z nim nie dzieje to może po prostu zacząć od wymiany odmy.

Dino550i

Początkujący
Punktów
2
Pierścienie ok ale jaki dokładnie prowadnice masz na myśli?
Ilość oleju mogę kontrolować na bagnecie, nie będzie to bardzo dokładny pomiar ale się da
Zacznę od odmy, pytanie jeszcze czy kupować "zestaw naprawczy" jak ten:
Czy lepiej całą pokrywę? Pytam bo nigdy zestawu naprawczego nie miałem i nie wiem czy jest to coś warte. Swoją drogą pokrywa kosztuje ponad 300 (niby na allegro są oryginały za 350)...

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Bardziej bym stawiał na całą pokrywę.

Dino550i

Początkujący
Punktów
2
Pokrywa zamówiona, myślę że do końca tygodnia wymienię i oczywiście dam zanć jaki efekt

Dino550i

Początkujący
Punktów
2
Przed wczoraj zmieniłem pokrywę, kupiłem ostatecznie febi nie "oryginał z Allegro" :) po zmianie przedmuchy na odmie były dużo mniejsze lecz silnik po wymianie nie był rozgrzany a przy pierwszym sprawdzeniu na starej pokrywie silnik był ciepły. Tak czy inaczej wymiana nie jest taka szybka w tym modelu, pokrywa zaworów jest zintegrowana z obudową rozrządu :|
Tak czy inaczej wymyłem także co się dało ze starego oleju i na razie, po przejechaniu ok. 100km nic nie cieknie
Teraz myślę że trzeba "jeździć obserwować" pojeżdżę może tydzień i zobaczymy czy problem nie wraca. No i oczywiście jeże planuje odkręcić intercooler chodź w wężach nie było mokro, nawet jak wkładałem paluchy do węży to nie były zaolejone... może nie ma aż tak źle :) Dam znać oczywiście po w następny weekend.
Puki co jeszcze raz dziękuję bardzo @M hd za pomoc!

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Spoko po to jest forum żeby w miarę możliwości pomagać

Dino550i

Początkujący
Punktów
2
Od czasu wymiany pokrywy robiłem już ponad 400km i sucho :) także puki co temat myślę do zamknięcia, niestety jednak w sobotę nie znalazłem czasu na odkręcenie intercoolera i sprawdzenie czy jest w nim olej (pewnie śladowe ilości się i tak znajdą) i chyba niestety zrobię to po świętach.

Spoko po to jest forum żeby w miarę możliwości pomagać
Też tak myślę ale niech kolega spojrzy na wypowiedzi np. Drugi2 ; WOODOO i heniek1000, osobiśnie nie wydaje mi się żeby każdy rozumiał po co jest forum i w ogóle cały internet....

Do góry Bottom