• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 607 2.2 HDI 133KM brak mocy

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
Witam, Wszystkich. Peugeot 607 2.2 HDI automat, brak mocy przy ruszaniu jak i w czasie jazdy ciężko wchodzi na obroty, podczas jazdy gdy depnę gaz do dechy przez ok 5 sekund żadnej reakcji, powoli zacznie nabierać obrotów ok 3000 zredukuje i powoli zacznie nabierać prędkości, zmieni bieg i jak będę trzymał gaz do dechy zapali się check silnika i ile bym nie deptał max 3000 obrotów, filtr palia nowy,rozrząd ustawiony na znaki, EGR czysty działa,- ale pokazuje błąd EGR i błąd czujnika kolektora ssącego, błędy dają się kasować ale i tak brak mocy, auto nie kopci,turbo działa. Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
diagnostyka i kody tak to do wrozki wyraznie chodzi w trybie ochrony silnika

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
W historii ma zapisanych starych błędów ale ponoć nie mają one na to wpływu, elektronik wymienił kompa wywalił immo fap usunięty elektronicznie i fizycznie, sterownik silnika wymieniony ze względu że auto wieczorem wstawione do garażu rano kręciło i już nie odpaliło

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
znaczy dobrze zrobione, pewnie tabela bledów wycieta

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
no i pewnie jakimś gotowcem softa zrobili.miałem tak, klijent przyprowadził autko .life data z kosmosu, odłączyłem wszystkie czujniki oprócz wtrysków i i cz pompy paliwa.no i czary mary błędów zero a autko przymulone jakby płóg ciągnęło.softa ori w serwisie wgrałem.i zrobiła się światłość.wtryski do regeneracj i autko pojechało

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
elektronik który wgrał program do drugiego kompa jest dobrym fachowcem, nie ma u mnie w okolicy lepszego, ale na starym kompie auto też nie miało mocy, zastanawiam sie czy nie wymienić zaworu EGR albo go zaślepić sterowanie EGR działa dżwignia od klap działa

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie twierdze że źle zrobił ale spotykałem się z różnymi softami , może byc jeszcze sprawa mechaniczna silnika, tyle że jak masz namodzone w tabeli to nie wiesz co jest grane.

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
nie ogarniam jednego.poszedłeś tak daleko,wyciołeś vapa zmieniłeś mapę,motasz się z głupim EGR em,sprawdz parametry silnika,dawke wtrysku,przepływke,porównanie ilościowe itp. itd. sprawdzaj parametry na podłączonych i odłączonych wtyczkach.musi coś wyskoczyć.manometrem sprawdz niskie ciśnienie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Robiłem taki motorek tyle że w C5 i smiga super

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
Proszę czytających ten temat o jakieś chociaż sugestie, być może że to pierdoła jakaś, a ja zaraz zacznę instalacje pruć,

Dziś niedziela no i 14 lutego wiec grzebać za dużo to nie mogłem, wypięłem przepływkę i z 387mg/suw zrobiło sie 487 mg/suw i przy dodawaniu gazu rosło do 8XX , a z podłączoną przepływką nawet do 500mg/suw, ale zbyt dużo to nie pomogło auto podczas jazdy wolno wkreciło sie na 3000 i jakby coś je odcieło dalej bez reakcji na gaz, odpuściłem i znów gaz i to samo do 3000obrotów błędy tylko z przepływki auto nie kopci,

Ostatnia edycja:

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
Dziś dla pewności wymontowałem wydech -drożny, sprawdziłem klapy na kolektorze dolotowym obie działają - dolna do czasu rozgrzania silnika, górna gdy silnik jest ciepły, silnik odpala bez problemów ale ciężko wkreca sie na obroty, powyżej 2000 dławienie jakby był problem z odprowadzeniem spalin auto syczy a z wydechu żadnego kopcenia, słychać jak turbina pompuje ale ciśnienie nie idzie na wydech tak jak powinno, katalizator przedziurawiony otwór średnicy wydechu, o normalnej jeżdzie pomarzyć , aby włączyć sie do ruch trzeba dobrze sie rozejrzeć bo zachowuje sie jakby miało z 50KM ani w tiptronicu ani w wciśnietym S auto ma problem wkrecic sie na obroty

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
poluzuj śruby na turbinie tak żeby było 1 cm przerwy między turbo a wydechem i sie przejedż

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zamiast samemu kombinować daj wreszcie do kogoś kto wie co robi a tak tracisz czas i pieniądze

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
niuniek 123 wydech jest drożny

Marku S to powiedz po co jest to forum? dac do kogoś to nie problem za darmo nikt nie bedzie nad tym ślęczał, a sie okaże że nie znajdzie przyczyny i co wtedy, ktoś poświęcił czas na diagnoze i jakąś prace jak nie zrobi to co nie płacic?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak .... czyli mamy pomagać bo za darmo . :p:D:D:D:D wczoraj taki motorek robiłem w C5 lata jak szalony .

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
W historii ma zapisanych starych błędów ale ponoć nie mają one na to wpływu, elektronik wymienił kompa wywalił immo fap usunięty elektronicznie i fizycznie, sterownik silnika wymieniony ze względu że auto wieczorem wstawione do garażu rano kręciło i już nie odpaliło

i tu jest właśnie przyczyna całego zła
usuwamy FAP, EGR i immo, może to coś da
a jak nie to i sterownik podmienimy
ale tak się diesla nie naprawia
analiza, parametry !!!

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ale to za darmo ..... ja juz sie wypisuje z tego tematu

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
Marku nie zrozumiałeś mnie, chodzi o to ze gdybym przyprowadził do ciebie auto szukałbyś z dwa dni przyczyny i nie znalazł to nie chciałbyś abym zabrał auto i za twój czas ci nie zapłacił, a z drugiej strony klijent nie chce płacic za coś co nie jest zrobione, piszesz ze niby dlaczego macie pomagac za darmo? nikt nie powiedział że masz pomagac za darmo, jeśli jesteś tak pewny siebie i radzisz sobie z każdą usterką w hdi to możemy prześc na pv i jesli po twoich radach autu wróci moc zrobie ci przelew, to ty należysz do grupy wsparcia technicznego wiec coś do czegoś zobowiązuje

i tu jest właśnie przyczyna całego zła
usuwamy FAP, EGR i immo, może to coś da
a jak nie to i sterownik podmienimy
ale tak się diesla nie naprawia
analiza, parametry !!!
Palikot-ku autko ma już 15 lat nie jestem 1 właścicielem takie auto nabyłem i chcę aby normalnie jeżdziło

i problem jest w tym że parametry są w normie

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A czym dysponujesz ? tzn. jakim sprzętem ? czasem po prostu słychać jak motorek pracuje i juz mam diagnozę . A jeszcze się mi nie zdarzyło żebym auta nie naprawił czasem to trochę trwało ale zawsze klient miał sprawne auto. Nie zawsze rachunek mu odpowiadał bo ja naprawiam tak że musi chodzić , np. wczoraj miałem auto z uszkodzonym osobliwie czujniekiem temperatury pracował i nagle miał przerwę ale ... przy okazji uszczelniliśmy MAF , jakieś opaski powymienialiśmy bo skorodowane z węża intercolera i przy okazji poczyszczone klemy bo skorodowane.

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
ujmę to tak.że FORUM mechaników samochodowych nie jest KÓŁKIEM WZAJEMNEJ ADORACJI,bo jak sama nazwa FORUM z definicji znaczy OGóLNO DOSTĘPNY PORTAL INFORMACYJNO POGLĄDOWY.więc z wielkim szacunkiem do pana Marka S. jest wielce niestosowne pisać takie uwagi do formowiczów.skoro Marku uważasz pytania na ogólno dostępnym forum zbyt trywialne,i pewnie uwłaczające twojej inteligencji,to po co się spinasz.przecież tylko dla grupy wsparcia technicznego jest ograniczony dostep dla tak zwanych VIP.a my tu kmioty BEDEMY PISAŁY PIERDOŁY zbłedami ortograficznymi ino jo zapomnioł dopisoć rze pewnie nie zniżysz sie do odpowiedzi analfabecie

Do góry Bottom