• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 607 2.2 HDI 133KM brak mocy

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
no i tak w kółko, przecież jest napisane wyżej, że filtr cząstek stałych zdemontowany fizycznie i wykasowany elektronicznie,
,,(druga sprawa to chyba wróciłbym do ori softu tak na próbę. Miałem podobnie w c8)'. mar.wo w starym było tyle nadłubane że aż padł, zastanawiam się czy nie poprosić kogoś o identycznym ecu zgrać od niego i wgrać na nowo, wkurza mnie to że z pamięci nie mogę wykasować błędów,

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Wieczorem podesle Ci oryginal, oraz no fap a masz lexie? Takiego edc 15 to na ol... Idzie za 30 zl kupic

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
właśnie Bartku nie, jest to EDC15C2 63 ale to jest ten z dużą pojedyńczą wtyczką o nr; 0281010567, 9641188180

chciałem kupić cały komplet; edc, bsi i kluczyk z pętlą immo, ale ceny są od 400 zł. a i tak nie mam gwarancji czy do końca działało

dlatego się wstrzymuje z zakupem

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Ja nie wiem o tym żeby w dieslach były katalizatory są DPF
A próbowałeś wpisać w googlach? Podstawą do stwierdzenia że coś nie istnieje jest brak informacji o tym w wyszukiwarce. ;)
Ja wpisałem i wyszło że jest. Cycat:
"Czy silniki Diesla również są wyposażane w katalizatory? - Są wyposażane, ale mają inne zadanie."
i link do cycatu:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/katalizatory/jtlkr
Dodatkowo powiem tak, 2,2 HDI nie znam, ale zarówno w Vectrze C 1,9 CDTI, jak i w Scudzie 2.0 HDI (bo pomimo że to fiata to silnik jest z PSA - warczy i mało co nie szczeka), przed DPF/FAP, przy samym silniku jest druga puszka i myślę że jest to właśnie katalizator. Jak zwał, tak zwał ale coś tam jest.
ale ja sie widać nie znam.
Cóż Ci mogę rzec, dyplomatycznie powiem że nie potwierdzam, i nie zaprzeczam. ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kolega ma C5 z tym silnikiem i chodzi bardzo cicho , kwestia wtryskiwaczy a to co napisali o katalizatorach jest bardzo ogólnikowe tak że taka informacja to żadna informacja.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
W sprinterze model 906 jest katalizator i filtr cząstek. A w niektórych autach są zespolone obydwa kolego Marek_S.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Nadal nie napisałeś czym to diagnozujesz. Strasznie to wszystko zagmatwane. A ze się tak zapytam... Nie może być tam winy skrzyni? Bo coś tam widziałem o jakimś zredukowaniu itd...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Brak mocy wynika w zasadzie tylko z bledu dotyczacego czujnika turbo. Reszta to jakis drobiazg. Wrocic do ori softu, przepatrzec kable i ogien. Do edc12 jest mase sprawdzonych wsadow nofap, z immo to sprawa raczej tylko na emulator.

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
maxsslko, to nie jest edc12 tylko edc15c2, no i auto nie ma dynamiki jazdy,wogule nie chce zakopcic jak diesel

szachu 41, diagnozuje to czym sie da PP2000 CDIF3 AUTOCOM błędy te same na każdym, nie wiem czy w historii po sprzedażowej nie ma jakiegoś błędu który wszystko rozwala a nie moge jej ani otworzyc ani wykasowac bo jest zapisanych 61 operacji

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Przepływka, parametry i brak wskazan cisnienia jako glowna przyczyna mocy. Podstawy edc sa takie same dla wszytskich sterownikow wiec nie wnikaj w to c2. Na jalowym powinienes miec ok 45-50kg powietrza, potem powietrze liczysz RPM/bieg jalowy x cisnienie turbo x przeplyw powietrza ja jalowym i masz orientacyjny przeplyw dla danej predkosci i doladowania.

Mirekdpf

Nowy
Punktów
0
Miasto
mirkow
Witaj . sprawdz wezyki podcisnienia przy fapie filtrze czastek stalych . lub czy masz sam plyn do wypalania fapa uzupelniony . jezeli nie to zapraszam na regeneracje filtra fap

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
mirekpdf przecież pisał chłopina że NIMA PDF to co tam chcesz regenerować REKLAME TO NA GOOGLE:facepalm:

GrzegorR74

Nowy
Punktów
0
Miasto
GŁOGÓW
witam ja mam taki sam problem z c5 2,2 2001 r. tez jest brak mocy FAB wywalony z kompa i mechanicznie, kat wyciety , turbina po regeneracji, czujniki sprawdzone, przepływka chodzi a auto jak nie jechalo tak nie jedzie . po wizycie u mechanika stwierdził czujnik cisnienia ,pozniej sygnał temperatury wlotowej i tak w kolko czasami jest tak ze serwis gasnie ale moc auta nie wraca a po jakims czasie sie zaswieci i jeszcze mniejsza moc jakby bez turbo . KTOS COS BO RECE OPADAJA ?

kesek34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dobryszyce
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem peugeota 607 2.2 hdi :) od czasu zakupu jest popsuty , postaram się opisać w czym jest problem , auto po odpaleniu pracuje na bardzo niskich obrotach po chwili się unormują ale jest problem aby autem ruszyć , zachowuje się tak jakby miał przyczepę i z 10 ton chwile pochodzi i da się jechać choć demonem nie jest , jak przekroczy 2tyś. obrotów idzie dobrze czuć że turbina ciągnie błędów zero, mam kolegę który prowadzi warsztat mechaniczny podpowiedział aby zacząć od wymiany filtra paliwa,powietrza , zaglądałem też do zbiornika czysto, sprawdzal rozrząd dobrze ustawiony, auto pali od strzała ciepły zimny , powiedział że jest usunięty filtr cząstek stalych chyba dobrze napisałem, auto diagnozował peugeot planet czy jakoś tak piszę na forum bo on ręce rozkłada i mówi że zagadki nie będzie robił. Proszę o jakieś spostrzeżenia kogoś kto mial taki problem i auto uleczył wiem że to jest temat rzeka i że mądrych i dobrych mechaników od francuzów na palcach jednej ręki można policzyć.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem peugeota 607 2.2 hdi :) od czasu zakupu jest popsuty , postaram się opisać w czym jest problem , auto po odpaleniu pracuje na bardzo niskich obrotach po chwili się unormują ale jest problem aby autem ruszyć , zachowuje się tak jakby miał przyczepę i z 10 ton chwile pochodzi i da się jechać choć demonem nie jest , jak przekroczy 2tyś. obrotów idzie dobrze czuć że turbina ciągnie błędów zero, mam kolegę który prowadzi warsztat mechaniczny podpowiedział aby zacząć od wymiany filtra paliwa,powietrza , zaglądałem też do zbiornika czysto, sprawdzal rozrząd dobrze ustawiony, auto pali od strzała ciepły zimny , powiedział że jest usunięty filtr cząstek stalych chyba dobrze napisałem, auto diagnozował peugeot planet czy jakoś tak piszę na forum bo on ręce rozkłada i mówi że zagadki nie będzie robił. Proszę o jakieś spostrzeżenia kogoś kto mial taki problem i auto uleczył wiem że to jest temat rzeka i że mądrych i dobrych mechaników od francuzów na palcach jednej ręki można policzyć.
Mocno dymi czy nie jak jest słaby?

kesek34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dobryszyce
Nie dymi właśnie jak się zagrzeje do temperatury 90 stopni i przycisnie do 4 tyś to puszcza chmurę .
Bartek 4x4 wyczytałem na twoich postach że walczyłeś z takim motorem i lata.

Nagram dziś filmik i wstawię jak się zachowuje.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie dymi właśnie jak się zagrzeje do temperatury 90 stopni i przycisnie do 4 tyś to puszcza chmurę .
Bartek 4x4 wyczytałem na twoich postach że walczyłeś z takim motorem i lata.

Nagram dziś filmik i wstawię jak się zachowuje.
Zacznij od egr , ja radzę.

Do góry Bottom