• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot boxer 2,5l 1997 ustawienie rozrządu

dars

Początkujący
Punktów
0
Witam!
Mam problem z ustawienie rozrządu w busie peugeot boxer 2,5l, rok 1997. Znalazłem punkt zero na kole zamachowym i tyle, wałek rozrządu w różnych miejscach jest oznaczony farbą <ale nic nie pasuje>, gdy ustawiam klin do góry, silnik nie robi 360 stopni, bo go blokuje. Ustawiam tłoka w górny martwy punkt i punkt zero na kole, a silnik nie robi pełnego obrotu.
Nie wiem jak punt zero na kole ma być ustawiony w stosunku do wałka rozrządu, gdyż oprócz klina nie ma innych znaków i wygląda na to, że ustawiając na pierwszy, to błąd, gdyż nie wiem jak w tym silniku Francuzi traktują pierwszy w stosunku do punktu na kole zamachowym.
Silnik ten jest dwunasto-zaworowy.
Dziękuję z góry za pomoc

poza tym pasek mam nowy, przy ustawieniu: 1 łlok od rozrządu gmp, zawory na pierwszym cylindrze zamknięte pompa na blokadę, nie działa i wtedy bije do kolektora ssącego, a po przestawieniu o zęba w jedną lub drugą stronę jest tyko gorzej.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Trzeba było sobie poznaczyć a nie na hura paski ciąć :)
też masz awarię googla?:p

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jaki maswz silnik sofim(fiatowski) czy francuski?francuzy odwrotnie liczą cylindry,1 cylinder jest przy sprzęgle

dars

Początkujący
Punktów
0
francuski, dzięki za pomoc

dars

Początkujący
Punktów
0
ustawiony 100% dobrze, ale nie chce zapalić, chodź pokazuje dyma z rury:/ Nie pozuje się ciśnienie, na przewodzie wysoko ciśnieniowym od pompy do wtrysku. Co może być?

Do góry Bottom