• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Boxer 2014

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Hej jest problem z wypaleniem dpfa warunki wszystkie spełnione? i tak error czym to wypalić musze mieć lexie, czy po paszthru to diagboxem spróbować

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Ja ogarnialem to ktsem bez żadnego problemu

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Xtolem probowałem statyczną dynamiczną we wszystkich error, 2 bledy: z przerwanej instalacji po nie spełnieniu warunków(wszystko ok, temp od70 do 110, 1/4 baku, wszystko sprawne różnica cisnien, egr) i dpf pełny. Silnik chodzi max 1800obr

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
G-Scan też mi wywala błąd. Coś go trzyma pieprzony zabojad

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Jezeli masz ktsa to przez passthru pojdzie z diagbox, sam tak czasem dzialam. Masz czysto w ecu? I ile Ci pokazuje ASH LEVEL? Jezeli ma go cos trzymac to albo bedzie to dlubane ecu, albo swiece... Tak glosno myslac.

Nie mozesz go podpiac i wziac w trase, zeby sie sam wypalil, bez force regen, albo wyjac ten dpf i dac do czyszczenia?

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Auto max 2000obr żadna regeneracja ani statyczna ani dynamiczna nie przechodzi od razu error. Swiece też mogą go trzymać tego nie sprawdzałem. Nie mam ktsa, ale zrobie to g-scanem po pasthru na koncie diagboxem. W załączniku podglad parametrow

Załączniki

• fm.pdf
    90,6 KB · Wyświetleń: 3

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Nie wszystko co czytam z tych parametrow jest dla mnie jasne, ale tak czy inaczej:
Auto max 2000obr żadna regeneracja ani statyczna ani dynamiczna nie przechodzi od razu error.
P1447 - z polskiego na nasze - roznica cisnien za duza, a wiec regeneracja niemozliwa.
P1490 - z polskiego na nasze - zajebany dpf. Twoj sprzet nie pokazuje ASH level, tylko SOOT level, a ten powyzej 4.0 jest juz zawalony. W normalnych okolicznosciach przyrody bierzesz w trase i przy 100km/h to 40 sekund i tego nie ma. No, ale nie pokazuje ASH level, chociaz temu jak pamietam towarzyszy P1445, a nie 47 - pewnosci nie mam, bo tego nie widze, a na pamiec sie nie ucze, bo to gubi :)

Ja bym go wyjal i dal w maszyne do czyszczenia sprawdzajac najpierw ile mu zostalo zycia i czy nie lepiej go wymienic jak czyscic.
Mozesz to sprobowac oszukac wklepujac ze dpf wymieniles i sprobowac od razu szczescia z wypalaniem, ale osobiscie bym to sobie darowal (uwazam ze czujnik i tak tego nie pusci), wyjal dpf (powinien byc dzielony na dwa), wyczyscil wszystko (szczegolnie wtryskiwacz eloys) no i oczywiscie sprawdzil sam czujnik roznicy cisnien czy z nim jest wszystko czacza.

Na max 2000obr trzyma go przez blad P1490. Jazda i czekanie az sie wypali - nie ma sensu, bo to sie nie stanie.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Opanowane, zadzwoniłem do kumpla i mi mówił że może być w sterowniku ustawione że potrzebuje wymiany przy pewnym przebiegu. W xtoolu nie ma takiej procedury wcale. W G-scanie nie zauważyłem procedury wymiany dpf bo była na początku listy, a skupiłem się na regeneracjach które były na końcu listy. Zrobiłem tak jak pisałeś
kasowanie błędów
testerem wymiana dpf( nie sciągałem go )rożnica ciśnień ok
regeneracja i wszystko hula, Dziękuję Lalek,Sulej za wszystkie porady. Pozdrawiam

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Opanowane, zadzwoniłem do kumpla i mi mówił że może być w sterowniku ustawione że potrzebuje wymiany przy pewnym przebiegu.
Dokladnie tak jest, w komputerze masz wpisany parametr z tym za ile powinienes go wymienic. U Ciebie tego parametru nie bylo, bo po prostu diagnoskop go nie mial.
Mozesz to sprobowac oszukac wklepujac ze dpf wymieniles i sprobowac od razu szczescia z wypalaniem, ale osobiscie bym to sobie darowal
To wlasnie mialem na mysli piszac sprobowac oszukac. Dalej nie znasz zawartosci ASH, wiec jezeli ona wynosi 100%, a Ty nie oddales go do czyszczenia to kolesiowi nie zrobiles przyslugi ta naprawa ;) To dalej bedzie tymczasowe rozwiazanie, ktore wroci i strzeli placka.
Oczywiscie nie oceniam sytuacji, bo nie znam umowy miedzy nim a Toba.
Git ze zrobiles.
Pozdro

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Dzięki za pomoc, nie mam raportu z danych rzeczywistych z gscan ten w załączniku pochodzi z xtoola. W gscanie nie widziałem tam takiego parametru ASH- to jest parametr który świadczy o zapisaniu w ster, o wymianie?
Jak wróci to dpf do wyciągnięcia, czyszczenia i powtórze procedure.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
zawsze tak robię, reset DPF-a i regeneracja...Jak mi się stawia, odkręcam sondę, albo czujnik, rura na wydech i sprężonym powietrzem...ewentualnie zależy ile ma % wleję mu K2 do DPF-a skręcam i jazda. Później statyczna. Jeszcze z żadnym nie miałem problemu.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Dla mnie lalek ma racje może wrócić. Ciekawe jak to jest rozwiązane w sterowniku, po wymianie przyjmuje 0% tak jak mi wyskoczył w fejsie, czy różnica ciśnień ma okresloną wartość i pozna że jest zawalony, bo np nowy ma przepływ inny niż ten używany.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Rowniez zdarza mi sie korzystac z tej samej metody, ktora napisal @Szumek72. Tylko zdarza, bo mam alternatywy. To co pisze Szumek72 ma swoje plusy i minusy, o czym postaram sie napisac w wolnej chwili. Jak czytacie moje posty, to wiecie ze lubie sie rozpisywac kiedy mam czas :) Tylko akurat w tym tygodniu z tym jest bardzo slabo...
czy różnica ciśnień ma okresloną wartość i pozna że jest zawalony, bo np nowy ma przepływ inny niż ten używany.
Tak, a raczej w koncu tak - to jest krotka odpowiedz. Pytanie bez znaku zapytania dodalem do listy na dluga odpowiedz :)

Do góry Bottom