• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeout 1.6thp brak ciśnienia oleju

WojzBytom

Początkujący
Punktów
3
Miasto
bytom
po złożeniu głowicy (remont dół + góra) jest komunikat niskie ciśnienie oleju. Przejechałem kawałek aby sprawdzić czy olej nie potrzebuje chwili na dotarcie do wszystkich miejsc ale niestety zaczęło lekko się kopcić z turbo - dalej nie ryzykowałem. Auto odpala bez problemu. Od czego rozpocząć szukanie problemu ?

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Pomiaru ciśnienia oleju a później sprawdzenia wszystkiego co dotykałeś.

WojzBytom

Początkujący
Punktów
3
Miasto
bytom
ciśnienia na bank za małe - odkręciłem filtr i jest suchy czyli ... pompa oleju.. tylko że wcześniej działała więc czy mogła się ot tak nagle zepsuć?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
ciśnienia na bank za małe - odkręciłem filtr i jest suchy czyli ... pompa oleju.. tylko że wcześniej działała więc czy mogła się ot tak nagle zepsuć?
Teraz to itak jest zepsuta pewnie, jak poszła choć kruciutko beż oleju . Pewnie ciągnie powietrze na łączeniu smoka.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
No i masz słaby punkt to łańcuch i zębatki o ile nie masz punktów do zgrania.

WojzBytom

Początkujący
Punktów
3
Miasto
bytom
co rozumiesz pod "słaby punkt" przecież to pompa więc nie musi być ustawiana na jakieś znaki .... instrukcja nic o tym nie mówi. Łańcuch nowy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
OJP- zasada pracy pompy oleju się kłania:shifty: Ludzie czemu się bierzecie za coś o czym nie macie pojęcia?:meh: podstawy...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ale czego się nauczyć? jak coś spierdzielić?:wideyed:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
No tak patrzeć optymistycznie to można jak się uczy na błędach na swoim samochodzie, ale jak już na klienta to...:confused:, a niestety takich co się uczą na cudzych jest zdecydowanie za dużo:confused::mad: Dzisiaj wynająć garaż i wywiesić szyld ,,zakład mechaniczny,, to nie problem, tylko co dalej...:rolleyes: to już nie czasy ,,maluchów,, i polonezów, że się byle ,,zenek,, znał i lepiej lub gorzej, ale jakoś tam naprawił:D

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Ok to niech nikt nic nie odpowiada/podpowiada niech kazdy robi pod kocem. Ciekaw jestem jakbyscie wszyscy robili gdyby nie prawo ktore nakazuje zeby udostepniac instrukcje napraw. I inni ktorzy wam wszystkim podpowiadali uczyli

Nie chodzi mi ze ma kogos naciagac itd

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Z tym cytatem z prawa to zacytowałeś tylko część- nigdzie nie jest tam napisane, że ma to być nieodpłatnie:D Idąc twoim tokiem myślenia to się można zastanawiać - po co mechanicy chodzą na szkolenia- i w ogóle po co za nie płacą:rolleyes: przecież powinny być za darmo...:D

WojzBytom

Początkujący
Punktów
3
Miasto
bytom
OJP- kolejny geniusz ;) WOODOO gdyby każdy rozumował jak TY (nie ruszaj bo się nie znasz i zepsujesz) to takie Fora nie miałyby racji bytu .... a ludzkość byłaby jeszcze w epoce kamienia ... haha.
Masz wiedzę to się nią podziel, podpowiedz rozwiązanie a jak nie to ... co tu w ogóle robisz. A i spokojnie jak "spierdzielę" to tylko swoje.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Natomiast rozumując tak jak ty to np. jak ci się zrobi dziura w zębie to oczywiście nie udasz się do stomatologa tylko sam ją sobie wyborujesz bo przecież wiertarkę i wiertło na pewno masz:D co nie? a i jeszcze się zapiszesz na forum stomatologiczne i będziesz wymagał żeby ci napisali jak się to robi?:rolleyes:, a jak nie będą ci chcieli powiedzieć to walniesz im takim tekstem jak mi powyżej:D no co zrobisz tak? :bored: no bo przecież:
A i spokojnie jak "spierdzielę" to tylko swoje
:shifty:
Myślę, że nie zrobisz tak:bored: tylko grzecznie powędrujesz na wizytę:shifty:
Więc czemu bierzesz się za mechanikę?

WojzBytom

Początkujący
Punktów
3
Miasto
bytom
ponieważ mam za sobą już kilkadziesiąt napraw (garażowych) które przebiegły sprawnie i bez kłopotu. Rzeczy które robię pierwszy raz konsultuję nie mam wykształcenia z mechaniki PO PROSTU TO LUBIĘ.
Zapewniam cię że nie ma opcji abym "powędrował na wizytę" wcześniej już rozbiorę silnika co do jednej śrubki i złoże go ponownie jak nie odpali to powtórzę do skutku.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
nie mam wykształcenia z mechaniki PO PROSTU TO LUBIĘ.
Nigdzie nie napisałem, że musisz mieć takowe, wręcz z mojego doświadczenia takowe nie daje gwarancji, że delikwent wie cokolwiek:meh: Ja wiem, że silnik można złożyć jak klocki lego, ale bez znajomości podstawowych procesów zachodzących w nim podczas pracy nie jesteś w stanie go poprawnie zdjagnozować:D
Zapewniam cię że nie ma opcji abym "powędrował na wizytę"
Czyli co jednak sam robił byś sobie tego zęba?:p:rolleyes::D

A wracając do twojej pompy to i tak czeka cię zaglądnięcie do miski:D Suchy filtr tak jak napisałeś to albo brak napędu pompy, albo brak możliwości zaciągnięcia oleju przez pompę. W pierwszym przypadku to tak jak koledzy napisali wyżej, a w drugim to sucha pompa podczas pierwszego odpalenia, a jak wiemy pompa jest uszczelniana olejem który pompuje. Reszty domyśl się sam:D

Do góry Bottom