• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierścienie czy uszczelniacze zaworów?

Hayabusa

Początkujący
Punktów
0
Witam, jakiś czas temu kupiłem samochód (rocznik 2004, przebieg 195 000), silnik 4G18 ostatnio zauważyłem, że od czasu zakupu, czyli jakieś 600 km temu z poziomu pomiędzy max. A min stan oleju zszedł na minimum.

Zagłębiając się trochę w temat, postanowiłem wymienić świece i sprawdzić ich stan, wymienić olej i także sprawdzić jego stan. Okazało się, że świece są lekko zasmolone tak samo, jak końcówka rury wydechowej a oleju znowu ubyło po przejechaniu +/- 500 km. Samochód nie ma wycieków jedynie lekko zawilgoconą pokrywę zaworów, chodzi równo, zapala od razu no i nie dymi, a przynajmniej nie na postoju dlatego nie miałem żadnych podstaw, żeby cokolwiek podejrzewać przed zakupem.

Auto było przez poprzedniego właściciela zaniedbane użytkowane praktycznie przez większość swojego czasu w mieście, niegarażowane i na pewno olej też nie był wymieniany zbyt często.

Mam do Was trzy pytania.. Z góry dzięki za odpowiedź

1. Czy jest jakiś „domowy” sposób, na sprawdzenie co jest winne ubywania tego oleju, co z własnego doświadczenia byście podejrzewali?

2. Ile powinienem około uzbierać na taki remont silnika?

3. Czy według Was taki remont jest opłacalny w ogóle w samochodzie za niecałe 5 tysięcy, czy może lepiej wstawić jakiś silnik ze szrotu? (chociaż wolałbym co by nie bo dopiero co wymieniłem kompletny rozrząd ;/ tym bardziej że to moje pierwsze auto)

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Na początek to można by było napisać co to za marka samochodu, model i jaka jednostka bo nie każdy po kodzie silnika wie o czym mowa. Tak czy siak jak jest tam dobry dostęp do kolektora wydechowego to zdejmij go i będzie wiadomo czy to uszczelniacze czy pierścienie. Jeśli to pierścienie to można spróbować go przegonić pożądanie tzn.(dać mu w piz...). Może tylko stanęły od ekonomicznej jazdy.

A co do wymiany na inny ze szrotu to (wymienił stryjek siekierkę na kijek) 50/50 że trafisz dobry. Jak chodzi dobrze, nie stuka, nie puka tylko oleju ubywa to lepiej naprawić moim zdaniem.

Hayabusa

Początkujący
Punktów
0
Na początek to można by było napisać co to za marka samochodu, model i jaka jednostka bo nie każdy po kodzie silnika wie o czym mowa. Tak czy siak jak jest tam dobry dostęp do kolektora wydechowego to zdejmij go i będzie wiadomo czy to uszczelniacze czy pierścienie. Jeśli to pierścienie to można spróbować go przegonić pożądanie tzn.(dać mu w piz...). Może tylko stanęły od ekonomicznej jazdy.

A co do wymiany na inny ze szrotu to (wymienił stryjek siekierkę na kijek) 50/50 że trafisz dobry. Jak chodzi dobrze, nie stuka, nie puka tylko oleju ubywa to lepiej naprawić moim zdaniem.

Mitsubishi Lancer 1.6. Czyli zdjąć kolektor i przegazować jak zakopci to pierścienie? Czy uszczelniacze, bo się nie znam? Nie no nic nie stuka, naprawdę chodzi całkiem fajnie, w końcu ma niecałe 196 k przebiegu, mi to się wydaje, że facet trochę deptał mu na zimnym po mieście, bo mieszkał w samym centrum Warszawy no i poskąpił na wymianach oleju, sam mówił, że praktycznie do niego nie zagląda.

Mimi2

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Inowrocław
Wymiana silnika to loteria. Na początku sprawdź ciśnienie na tłokach a wtedy dywaguje a na razie to wróżenie z fusów. W lagunie 2 1.9tdi pierścieni prawie nie było a paliła na dotyk a oleju żarła. Wymieniłem pierścienie i spokój. W tych nowych silnikach pierścienie jak żyletki i jeszcze się zapiekają i tu problem a miałem nie raz do czynienia. Najlepsze wyjście na uratowanie sytuacji wymiana pierścieni.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Mitsubishi Lancer 1.6. Czyli zdjąć kolektor i przegazować jak zakopci to pierścienie?
Nie! Kuźwa nie, zdejmij i zajrzyj w dziury czy po trzonkach zaworowych nie spływa olej (powinno być sucho) przynajmniej na wydechowych. Jeśli jest sucho to pierścienie wyjechanie albo stoją. Jeśli tylko stoją to długa trasa krótkie biegi i wysokie obroty, dajesz w palnik ile fabryka dała i powinny puścić. A jak nie pomoże to czapka w górę i weryfikacja.

Hayabusa

Początkujący
Punktów
0
Wymiana silnika to loteria. Na początku sprawdź ciśnienie na tłokach a wtedy dywaguje a na razie to wróżenie z fusów. W lagunie 2 1.9tdi pierścieni prawie nie było a paliła na dotyk a oleju żarła. Wymieniłem pierścienie i spokój. W tych nowych silnikach pierścienie jak żyletki i jeszcze się zapiekają i tu problem a miałem nie raz do czynienia. Najlepsze wyjście na uratowanie sytuacji wymiana pierścieni.

Jeśli to jest to, to domyślam się, że najlepsze, ale i najdroższe..

Nie! Kuźwa nie, zdejmij i zajrzyj w dziury czy po trzonkach zaworowych nie spływa olej (powinno być sucho) przynajmniej na wydechowych. Jeśli jest sucho to pierścienie wyjechanie albo stoją. Jeśli tylko stoją to długa trasa krótkie biegi i wysokie obroty, dajesz w palnik ile fabryka dała i powinny puścić. A jak nie pomoże to czapka w górę i weryfikacja.

Ok zerknę tak jak mówisz

Mimi2

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Inowrocław
Wątpię że gaz w podłogę ożywi pierścienie. Olej prędzej będzie na zaworach ssących niż wydechowych dlatego że prędzej olej jest wciągany przez podciśnienie niż ciśnienie na wydechu. Na początek zrób dobrą diagnostykę ciśnienia 1 na sucho 2 z olejem wynik da odpowiedź. Podjedź do jakiegoś mechanika zrobi próbę i będzie wiadomo.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Olej prędzej będzie na zaworach ssących niż wydechowych
Muszę cię zmartwić że jeszcze niewiele widziałeś. Na ssących nie będzie widać bo paliwo wszystko zmywa ale na wydechowych widać jak na dłoni, nie jeden raz tak miałem, poza tym wydechowe szybciej się zużywają. Co do dynamicznej jazdy w celu (ożywienia) pierścieni to wiem to z praktyki nie z teorii więc nie będę z tobą dyskutował na ten temat przyjacielu.

Hayabusa

Początkujący
Punktów
0
Witam, odświeżam temat, bo miałem dzisiaj troszkę czasu i co nieco udało się zauważyć.. No więc chciałem wymienić te świece i okazało się, że po zdjęciu przewodu w jednym z cylindrów w tym gnieździe czy jakoś tak znajduje się trochę oleju nie nagaru, tylko takiego płynnego czarnego (silnik był rozgrzany). Co to może oznaczać?

Po odpaleniu autko nie kopci a po odpuszczeniu i gwałtownym dodaniu gazu w czasie jazdy zadymi trochę na biało.

Podłożyłem karton no i od ostatniej wymiany po przejechaniu kilkunastu kilometrów na razie oleju zauważalnie nie ubyło.

W piątek zmienię w końcu te świece, chciałem dzisiaj, ale akurat do nich nie mam klucza..

https://ibb.co/vz1wWY9
https://ibb.co/7yXgBLF

Hayabusa

Początkujący
Punktów
0
Jak już to cała wszczelka pod pokrywą. Ciśnienie na tłokach sprawdź. Jak wyjmiesz świece zró zdjęcie.

Ciśnienia na cylindrach ot, tak sobie nie sprawdzę, jak będzie sporo ubywać, to wtedy oddam do warsztatu, żeby po sprawdzeniu od razu ewentualnie zrobić. Jutro wyjmę może akurat będą w dobrym stanie ;D No i podeślę zdj.

Hayabusa

Początkujący
Punktów
0
Od ostatniego przetarcia gniazda jednej ze świec nie zebrało się już zbytnio oleju, ale i tak wymienię tę uszczelki i od razu na pastę, bo coś tam się jednak pocą te gniazda.

W poniedziałek/wtorek podlecę na analizę spalin tak z czystej ciekawości (może coś wykaże), a pod koniec tygodnia oddam go do mechanika na wymiany łożyska, rozrządu itp. i teraz moje pytanie, żeby nie zakładać kolejnego tematu.. Kupiłem płyn do chłodnicy i olej do skrzyni biegów powinienem wymienić przy 195 k przebiegu czy jeszcze trochę polatać? (te płyny chyba nie były wymieniane od nowości).

Aa no i wymieniłem świece, porównałem z tymi -> http://www.gnttype.org/techarea/engine/plugs.html i spodziewałem się czegoś gorszego.. O tak wyglądają:

https://ibb.co/k6Bgg07

https://ibb.co/Xzx1xbs

https://ibb.co/yB67dJN

https://ibb.co/m9Pq5Xh

https://ibb.co/nsfr2mp

Do góry Bottom