• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwsze auto do 8tyś

Shinoda

Nowy
Punktów
0
Witajcie,

Jestem świeżym posiadaczem prawa jazdy i planuje zakup pierwszego auta.
Budżet - +- 8 000 PLN.
Poszukuję małego, miejskiego auta - do poruszania się po mieście oraz dojazdów na wieś około 50 km od miasta.
Jakie auta polecacie ? Z jakim silnikiem itd ?
Jakich aut powinienem unikać ?

Serdecznie dziękuję, za każdą propozycję.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Jakich aut powinienem unikać ?
Tjuningowanych i po młodocianych rycerzach ortalionu... Unikaj Audi, BMW... Szukaj brzydkich dziadko i babkowozów.... Np możesz poszukać Fiat Albea od pierwszego właściciela rocznik od 2006 w górę....

Ostatnia edycja:

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Ostatnio rozłozyłem i złozyłem Golfa IV . Wymieniłem dosłownie wszystko w zawieszeniu układzie napedowym przy silniku sprzegło , swiezo nabita klima itp ... zrobiona polerka lakieru ... chcesz to ci odsprzedam silnik 1.6 16v BCB .... samochód to okaz zdrowia ...

kaska_6_3

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Wrocław
Jeśli chcesz zrobić dobry zakup, to SAM najpierw musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań czego oczekujesz od auta i dopiero wtedy zadać pytanie innym co najlepsze w tych kryteriach z ich doświadczenia.

Kilka sugestii ode mnie:
- na ile chce mieć je(rok,czy 6 lat-dystans okres)
- na miasto tylko czy dłuższe trasy(forma użytkowania)
- jaki będę mieć budżet na utrzymanie go(gaz czy paliwo)
- no i w jakim się dobrze czuje(najlepiej trochę pozwiedzać aut z jazdą przed zakupem)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ogólnie 307 to nie jest zły wybór, ale dużym i wygodnym bym go nie nazwał.
Z dużych i wygodnych w tym budżecie nic nie ma. Chyba że stare E39, ale naprawy go zeżrą.

Może jeszcze avensis T22.

Ale to już też stara babcia.

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Astra ii to zgniłek ... =D , niestety ogladając większosc pojazdów z tego okresu bedziesz skazany(a) na czeste wizyty u jednego z nas . Dlatego czasami lepiej kupic coś drozszego a zrobionego od podstaw , dlatego polecam swoje auto =)

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
Toyota yaris benzyna pierwszej generacji druga gen. będzie droższa, jak znajdziesz zadbaną z niekreconym niedużym przebiegiem to będzie służyła tyko sprawdź czy nie jest zgnita podłoga bo jak to w japońcu ruda lubi zamieszkać ale trafiają się jeszcze ładne egzemplarze. silnik 1.0 to taka trochę kosiarka ale solidna konstrukcja a jak nie masz zniżek oc to nie zbankrutujesz

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Astra ii to zgniłek ... =D .....
Bez przesady.
Za tą kwotę może sobie przebierać w ofertach a jest ich niemało. Ba, i za 8tys są ogłoszenia wersji "H" (pomijam tutaj kwestię stanu technicznego).
Niemniej jednak uważam, że wersja G to dobry (i tani) wybór na pierwsze auto. Szczególnie w wersji 5 drzwiowej. Do tego za założoną kwotę
będzie miał auto z "kompletnym" wyposażeniem. Naprawy również nie są drogie. Części - też nie ma tragedii.
Polecam (nie pierwszy raz) wersję benzynową 1.6 8V. Demonem prędkości nie jest, ale jest trwała.

Do góry Bottom