• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwsze auto do 8tyś

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
Bez przesady.
Za tą kwotę może sobie przebierać w ofertach a jest ich niemało. Ba, i za 8tys są ogłoszenia wersji "H" (pomijam tutaj kwestię stanu technicznego).
Niemniej jednak uważam, że wersja G to dobry (i tani) wybór na pierwsze auto. Szczególnie w wersji 5 drzwiowej. Do tego za założoną kwotę
będzie miał auto z "kompletnym" wyposażeniem. Naprawy również nie są drogie. Części - też nie ma tragedii.
Polecam (nie pierwszy raz) wersję benzynową 1.6 8V. Demonem prędkości nie jest, ale jest trwała.

co do astry g masz rację ale tylko silniki od 1.6 w górę te mniejsze na łańcuchach rozrządu według mnie nie są dobrymi i mało awaryjnymi silnikami

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Opel pali oleju niewiele mniej niż benzyny, VW to samo :D

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
co do astry g masz rację ale tylko silniki od 1.6 w górę te mniejsze na łańcuchach rozrządu według mnie nie są dobrymi i mało awaryjnymi silnikami
Zgadzam się chociaż z mniejszymi nie miałem doświadczenia (z punktu widzenia użytkownika), natomiast jeśli chodzi o większe jednostki np. 2.0 turbo (1.8 wydaje mi się, że też) to trzeba uważać na nadmierną konsumpcję oleju. Mimo tego Z20LET - fajny silnik - mocny i dynamiczny (pod warunkiem, że sprawny). Diesla natomiast nie polecam.
Kolega powyżej wspomniał o Megane II - na pewno ciekawe auto i nie tak nudne jak Astra (w wersji benzynowej).

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Bez przesady.
Za tą kwotę może sobie przebierać w ofertach a jest ich niemało. Ba, i za 8tys są ogłoszenia wersji "H" (pomijam tutaj kwestię stanu technicznego).
Niemniej jednak uważam, że wersja G to dobry (i tani) wybór na pierwsze auto. Szczególnie w wersji 5 drzwiowej. Do tego za założoną kwotę
będzie miał auto z "kompletnym" wyposażeniem. Naprawy również nie są drogie. Części - też nie ma tragedii.
Polecam (nie pierwszy raz) wersję benzynową 1.6 8V. Demonem prędkości nie jest, ale jest trwała.
Za tą cenę to jeżeli chodzi a astrę G to znajdzie Bertone...

Za taką kwotę Megane II w benzie. Dobrze wyposażona bryka, bez grama korozji. Komfort jazdy bez porównania do niemieckich ,,taczek"
Na dzień dobry doliczyć wymianę rozrządu z KZFR... i może polatać

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Opel pali oleju niewiele mniej niż benzyny, VW to samo :D

16v ecoteci tak ale 1,6 8v niekoniecznie i są to trwałe silniki ( zwłaszcza na monowtrysku ) natomiast Astra G lubi rdzewieć polecam sprawdzić tylne nadkola a zwłaszcza prawe przy rurze wlewu paliwa ( duuużo błota tam często siedzi a pod spodem dziura )

megankę równiez polecam. Silnik 1,4 ( wolny tak samo jak opel 1,6 8v) ale za to prosta konstrukcja bez wariatorów. Dobrze znosi gaz ( tak samo jak ople )

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A Corolla 1.4/1.6 2005r?

outback

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
chlina
Myślę że corolla też będzie dobrym wyborem, trzeba uważać na korozję podwozia i progów poza tym znalezienie ładnego egzemplarza jest całkiem realne no i oczywiście biorąc pod uwagę dzisiejsze realia i wiek samochodu radził bym unikać diesla

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
A moze volvo v40 po lifcie?przedlift odpada bo to na te czasy to juz jezdząca trumna:/

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Wprawdzie miałem S-kę, ale auto fajne.
Można trafić auto z dobrym wyposażeniem, choć "dziwnie" skonfigurowane (np. skóry + korbotronic).

MarinNielot

Początkujący
Punktów
1
Bez kitu. Za tę kwotę to można w ofertach przebierać. Tak jak ktoś już tu napisał. Najpierw weź konkretnie określ jak będziesz użytkował samochód, i do czego on ma ci służyć (do jazdy to zbyt ogólne określenie). No i myślę, że jak dobrze to rozplanujesz to czymś takim za 8k to i kilka lat pojeździsz :)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Vicia ma na sprzedaż Volvo V40...Pisał cóś, że za trzy koła puści.

Ty mów za siebie nie za kogoś Vicia gębe jeszcze ma a uwierz mi ze jak bede chcial swoją volvine sprzedać to You pierwszy bedziesz wiedział....;) Po remoncie całej dupy od spodu to co najmniej bym musial 5 koła krzyczec..jak by nie patrzyl prawie youngtimer;);) ;)

Do góry Bottom