• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwszy automat do jazdy po mieście

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312
@seju89 Twoje mysli w sprawie Yeti z CJZD pod maska i DQ200 ? Budzet 35k to jeszcze chyba w tej starszej budzie.

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Skoda Yeti w 1.2 zdecydowanie za mało dynamiczna. W wersji 1.4 TSI już podoba mi się dużo bardziej. Trochę mniejszy bagażnik, niż w Tiguanie, za to dużo mniejsze spalanie i samochód nowszy z mniejszym przebiegiem w tej cenie. Nie ma 4x4, ale jakoś to przeżyję. W wersji 1.8 4x4 chyba wolałabym Tiguana, bo osiągi podobne, a Tiguan ładniejszy i z większym bagażnikiem. Jak wygląda Skoda Yeti 1.4 TSI okiem mechanika?

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312
Rozumiem, no spoczko. Czytalem w nocy ten temat od poczatku i Yeti przeszlo mi przez mysl.

1.4 rozumiem istnieje dla Ciebie tylko w wersji 150 kucy? Bo jezeli mowimy o mocy i tym co czujesz pod noga spod swiatel to 110KM 1.2 i 120KM z 1.4 sie jakos mocno nie roznia.

Jak wygląda Skoda Yeti 1.4 TSI okiem mechanika?
Przyjedziesz do ktoregos z nas na podnosnik to Ci powiemy jak wyglada. Artykuly przepisane z innych jezykow robionych na podstawie danych z zagranicznych Aso znajdziesz w sieci i tu Ci nikt nic ogolnie nie dopowie, bo nikt z nas ich nie pisze.

Wyglada zatem ze szukasz Tiguana i do niego wszystko porownujesz. Elegancko.

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
To może ja przewrotnie zaproponuję Zafirę B z końcowych lat produkcji, czyli 2009-011. Z budżetem jaki masz to jeszcze sporo zostanie, silniki 1.8 140km spoko do gazu, 7 osobowy, blacha się dobrze trzyma, prosty i tani w naprawach, bardzo spoko pomyślana kwestia demontażu kanapy i organizacji miejsca ładunkowego. Na prawdę przyjemny, wielozadaniowy, pomiestny wóz.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312
Kupilem taka dla siostry, podpisuje sie pod @MIKUr1

Slaby punkt to filter housing, no i ten tryb sport to bujda.

Ostatnia edycja:

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
To może ja przewrotnie zaproponuję Zafirę B z końcowych lat produkcji, czyli 2009-011. Z budżetem jaki masz to jeszcze sporo zostanie, silniki 1.8 140km spoko do gazu, 7 osobowy, blacha się dobrze trzyma, prosty i tani w naprawach, bardzo spoko pomyślana kwestia demontażu kanapy i organizacji miejsca ładunkowego. Na prawdę przyjemny, wielozadaniowy, pomiestny wóz.
Zafira bardzo fajna. Na pewno wezmę pod uwagę. Największa wada to te 13sek do setki. Nie szukam rakiety, ale do rodziny mam trasę do pokonania. Fajnie by było móc sprawnie wyprzedzać.

Co do Yeti to przeglądam oferty i niestety w 1.2 są same silniki na 105 km.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312
Ale ale, ja kupilem z manualna 5-tka te Zafire grajac zachowawczo. 6-tke manualna nie wspominam dobrze, automatu nie chciala, a Ty chcesz. Tutaj nie mam nic do powiedzenia.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Mój tata miał taką w wersji 140km i nigdy nie było biedy z wyprzedzaniem, mimo, że nieraz jeździłem po obwodnicy z autem zapakowanym po sam dach. Gwarantuję Ci, że będziesz miał auto nawet 5 lat i ani raz nie wykonasz takiego sprintu do setki. Najpierw się przejedź, a potem porównuj, bo cyferki to fajnie wyglądają tylko w broszurach jak się nowe auto kupuje ;) Automat w tych Zafirach to Aisin AF40, nie jest idealna, ale nie jest też tragiczna i w benzynie potrafi 300tyś km strzelić. Dużym jej plusem jest to, że była montowana w bardzo dużej ilości samochodów m. in. Volvo, PSA, Citroeny i jest konstrukcją dobrze znaną.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312
Nie
Automatyczne połączenie postów:

Hehe... post mi ucielo.

Jezeli bierzesz pod uwage ten Peugeot to w dieslu. Sorry, ale nie chce mi sie drugi raz pisac to samo. Jest to bezpieczniejszy wybor.

Rusz sie sprzed monitorka, przejedz sie czymkolwiek co wybrales i podziel sie wrazeniami.

Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Jeszcze przyszło mi coś takiego z poniższego linka do głowy. Na papierze duży bagażnik, niskie spalanie, poniżej 10sek do setki i na tyle krótki, żeby dało się parkować w Warszawie. Jest sporo ofert poniżej 30k nawet.

Poczytaj o 1,6 THP lub 1,6 VTI , to jedne z najbardziej nieudanych silników benzynowych pakowanych do francuzów mini i bmw, odpuść

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Poczytaj o 1,6 THP lub 1,6 VTI , to jedne z najbardziej nieudanych silników benzynowych pakowanych do francuzów mini i bmw, odpuść
Dzięki. Wczoraj dużo poczytałem o Tiguanach w benzynie i przeszła mi miłość do tego samochodu. Zostaje ewentualnie diesel, ale zdecydowanie wolałbym benzynę do jazdy po Warszawie. Na ten moment chyba Mazda CX7 w 2.3 TSI + LPG wygląda najciekawiej. Patrzę jeszcze na ceny Hondy CRV, Qashquaia I i RAV4. Na dalszym planie Astra J i Zafira.

Przykłady pierwsze z brzegu

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
nie pchaj sie w te 2.3 bo to jest bomba zegarowa. pisalem juz wczesniej. kup se golfa 6 w kombi z 1.4 tsi i dsg7 i bedziesz zadowolony. nie sztuka kupic auto , sztuka je utrzymac.

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
A 1.4 tsi w golfie 6 nie jest czasem na liście awaryjnych silników? Wydaje mi się, że wczoraj coś o tym czytałem. Jeśli chodzi o osiągi to faktycznie spoko opcja.

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Zdecydowanie TSI w golfie VI to masakra, od biedy 1,4/122 konie ale tam też kwestia rozrządu, który lubi dać o sobie znać dosyć szybko i koszty spore, bo zalecany oryginał a i tak jest badziewny.
Do tego DSG też kiepskie, te auta mają po 10 lat i zapewne DSG może niedomagać. One 500 tys km nie przejadą, nie wiadomo czy ktoś i co ile zmieniał olej itd.
W golfie VI bezpieczna opcja to 1,6 mpi ale "nie jedzie"

seju89

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Warszawa
Zdecydowanie TSI w golfie VI to masakra, od biedy 1,4/122 konie ale tam też kwestia rozrządu, który lubi dać o sobie znać dosyć szybko i koszty spore, bo zalecany oryginał a i tak jest badziewny.
Do tego DSG też kiepskie, te auta mają po 10 lat i zapewne DSG może niedomagać. One 500 tys km nie przejadą, nie wiadomo czy ktoś i co ile zmieniał olej itd.
Dzięki za podpowiedź. Poczytam jeszcze o tym 2.3 TSI w Mazdzie w gazie. Jeśli będzie bardziej awaryjny, niż w golf kombi to pewnie wezmę starego poczciwego VW. Swoją drogą na początku posta każdy odradzał diesle, a już któryś samochód cechuje się tym, że diesle sa spoko, a benzyniaki tragedia :)

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
powiedzial co wiedzial , a nigdy nie posiadal i nie naprawial.

rozrzad oryginal robi VW ? czy podproducent ? zmieniajac olej co max 12 tys km , robisz rozrzad raz na 200 tys km , czyli jak pasek.

mowie tylko o 1.4 tsi 122km - CAXA - bo innych nie ma co brac pod uwage.

dsg kiepskie ? sprzegla starczaja na 200 tys km , skrzynie jesli robisz olej co 100 tys km , zrobi ci wiecej niz silnik 1.6mpi ktory tak polecasz a zlopie olej na potege , mocy nie ma , i paliwo pije hektolitrami.

cx7 z 2.3 ma wtrysk bezposredni czyli z lpg to nie jest dobre polaczenie.

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Haha niezła dyskusja się robi i wyliczanie problemów. ty musisz się zdecydować jaką chcesz mieć usterkę albo wadę fabryczna a nie szukać bezawaryjnego auta

Do góry Bottom