• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Po wymianie oleju kontrolka smarowamnia

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Witam po wymianie oleju na Mobil 10w40 i wymianie filtru po kilku dniach od wymiany zaczęła świecić się kontrolka smarowania . Jak sadzicie mi sie wydaje ze to przez filtr oleju . Bo silnik nie jest zajeżdżony wcześniej jeździł na takim samym oleju i było ok . Dodam do tego za filtr firmy filtron a za dobrych opinii nie maja i podobno zdarzają się takie przypadki lub po prostu źle dobrany i mała drożność ma . Silnik zawsze chodzil równo na takim samym oleju i nie było problemów. Jak sadzicie ktos z was miał taki przypadek z filtrem?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
filtrona to bierz na powietrze albo na kabinowy a na olej to tylko knecht, tak sie oszczędza 5zł

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Ja tego nie kopiłem i nie mój samochód ja tez nie mam dobrej opinii o filtronie i dlatego stawiam ze wina filtra . Tylko jeszcze bardziej utwierdziłeś mnie w przekonaniu . Dzieki za odp

Auto Elektronik Lubin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Lubin Dolny Śląsk.
www.facebook.com
Witam po wymianie oleju na Mobil 10w40 i wymianie filtru po kilku dniach od wymiany zaczęła świecić się kontrolka smarowania . Jak sadzicie mi sie wydaje ze to przez filtr oleju . Bo silnik nie jest zajeżdżony wcześniej jeździł na takim samym oleju i było ok . Dodam do tego za filtr firmy filtron a za dobrych opinii nie maja i podobno zdarzają się takie przypadki lub po prostu źle dobrany i mała drożność ma . Silnik zawsze chodzil równo na takim samym oleju i nie było problemów. Jak sadzicie ktos z was miał taki przypadek z filtrem?
Witam a czujnik oleju dobry? może głupie pytanie ale może akurat padł on.

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Czujnik sprawdzany jeszcze nie był ale wydaje mi sie ze raczej nie bo na starym oleju nie zapaliła sie kontrolka ani razu . Musiał by być dziwny zbieg okoliczności ale w mechanice takie rzeczy sie zdarzają :)

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
No ale na pewno nie zaszkodzi dziekuje za zainteresowanie tematem i odp . Filtr tez nie wielki wydatek i warto spr .

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Chyba cos mi sie pomyliło bo z tego co czytam to nie którzy pisza ze 1bar to mało :)

No właśnie to czemu aż takie rozbierzcie niektórzy piszą nawet o 2 barach na wolnych obrotach ? Mi sie wydaje ze powinno byc zblizone .

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
A z tego co pamiętam to kiedyś wyczytałem ze na wolnych obrotach i po rozgrzaniu 0.3 - 0.4

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Czyli według tego co podałem by się zgadzało

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Nie wiem dokładnie poszukam i umieszczę pozniej w temacie może komuś sie przyda kiedys

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Podałem Ci dane które podaje wurth wow

Do góry Bottom