• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podstawka, dociskacz skrzyni biegów

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Witam
Mam zamiar kupić podstawkę pod skrzynię biegów aby ułatwić sobie demontaż i montaż skrzyń biegów.
Znalazłem coś takiego na allegro
http://allegro.pl/podnosnik-dociskacz-skrzyni-biegow-500kg-0-5t-i5068008103.html - niby zainteresowanie jest duże i tu moje pytanie czy ktoś posiada taka podstawkę, jak z jej wytrzymałością i czy warto ją kupić czy lepiej dołożyć i kupić coś droższego ?
Z góry dziękuję za jakieś opinie.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
U mnie po warsztacie jeździa taka od x lat i nic się z nią nie dzieje. Oczywiście używam tylko do osobówek, w przypadku cięższych sprzętu stosunkowo większe ryzyko, że coś się stanie.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Mam identyczny jak z pierwszego linku- działa super.
Nie ma co przepłacać, wszystko pewnie tej samej jakości...

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
No może i bezawaryjne ale te 500 kg udźwigu.... :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D Buchacha!!!!!!
Albo komuś się napisało jedno zero za dużo, albo zapomniał dać przecinka, ewentualnie trzeba to przeliczyć z chińskich kilogramów na europejskie.
Zakupiłem podobny cud bezawaryjności, po wrzuceniu na niego skrzyni z małego Mana (coś w okolicach 70-80 kg) zauważyłem że te ceowniki z których wykonane trochę się skręciły, ale po zdjęciu obciążenia wróciły do poprzedniego stanu. No to myślę sobie:
Eeeeee no... Szacun!!! Chinole zrobiły resorowany wózek pod skrzynię, taki na drążkach skrętnych.
Stan uniesienia minął po załadowaniu na ten cud techniki skrzyni z trochę większego Mana ważącej jakieś 160-180. "Drążki skrętne" skręciły się i tak już pozostały....

Sprzęt jest jak najbardziej OK, ale te 500 kg jest prawdopodobnie wartością tego ile w stanie jest wycisnąć siłownik. Jeśli chce się dźwigać coś powyżej 100 kg, to trzeba przeprowadzić drobne modyfikacje wzmacniające podwozie. Oczywiście wspomniane wyżej modyfikacje pozbawiają prawa do reklamacji

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Dziękuję za opinie.
Zdecydowałem się, że kupię tą z pierwszego linku mam nadzieję, że przy osobowych samochodach trochę podziała bezawaryjnie.

Niemczol

Gaduła
Punktów
7
My w pracy takim podnośnikiem bez problemu dźwigamy każdą skrzynie z ciągników siodłowych czy to Daf czy Man lub Mercedes itd. nie ma problemu. Podnośnik już ma ładnych kilka lat.

saturas

Początkujący
Punktów
0
trochę odkopię...kupiłem podnośnik/dociskacz identyczny jak ten z pierwszego linku. Podczas wysyłki trochę musiało ulecieć oleju z niego bo nie chciał podnosić, po dolaniu 0,5l czerwonego ATFa i odpowietrzeniu "obudził się", ale pytanie brzmi ile tego oleju tam zalać? Aż się przeleje odpowietrznikiem? Czy to zbyt dużo? Niestety instrukcji nie posiadam, podnośnik jest używany

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Mam bardzo podobny. Po 1.5roku cieknie jak...

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Własnie tego się obawiam - jeszcze trochę poszukam optymalnego rozwiązania

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
mam takie najtańsze i nic nie cieknie, tylko opadać nie chcą. to jest irytujące gdy coś trzymasz, chcesz precyzyjnie opuścić a ten stoi i nie opada.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A mój ładnie opada ale cieknie :D

Do góry Bottom