• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pogwizdywanie na jałowym 1,8T turbo czy dziura?

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
Witam,
mam pytanie czy może ktoś zerknąć a właściwie posłuchać :D na tym filmiku przy przegazówce co chwile są takie pogwizdywania, czy wg Was to jest normalne czy dziurawy układ? Skąd ten świst się bierze? No jest turbina w tym silniku ale z tego co wiem niewielkie jest ładowanie na jałowym więc dlaczego to tak gwiżdze? (zobaczcie np 5-6 sekunda)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam,
mam pytanie czy może ktoś zerknąć a właściwie posłuchać :D na tym filmiku przy przegazówce co chwile są takie pogwizdywania, czy wg Was to jest normalne czy dziurawy układ? Skąd ten świst się bierze? No jest turbina w tym silniku ale z tego co wiem niewielkie jest ładowanie na jałowym więc dlaczego to tak gwiżdze? (zobaczcie np 5-6 sekunda)

Dla mnie to co na filmiku to normalna praca silnika z turbo, czy poza tym dźwiękiem są inne objawy? Spadek mocy, dynamiki? Wzrost spalania? Obejrzyj sobie układ doprowadzenia powietrza do silnika, czy nigdzie nie jest mokro, jeśli turbo dmucha powietrzem pomieszanym z olejem to będzie widać wyciek z któregoś węża bądź intercoolera, poproś o pomoc drugą osobę, niech gazuje a ty pacz gdzie Gwizda

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
Spadku mocy nie czuje ale, mam wrażenie że turbo przy przepince 2/3 bieg łapie laga chwilowego ponadto wstaje później tzn wcześniej to było gdzieś 2600 obrotów, teraz bardziej 3 tys.
Ewentualnie - ale nie wiem czy aż tak? w/w problemy to może być efekt wysokich temperatur i małego coolera, sterownik cofa zapłon bo jest gorąco w dolocie itd..

Ponadto wczoraj jak go porządnie przegoniłem, to eweidentnie słyszałem górą (ok 5 tys obrotów) obracający się wirnik turbiny, coś jakby zamknąć ćmę czy motyla w pudełku, taki wiatraczek, taki dźwięk niekoniecznie świst - bo ten to jest na okrągło, ale takie skwierczenie z wirnika jakby, tylko to się pojawia na solidnie rozgrzanym siliniku w górnej parrii obrotów.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Spadku mocy nie czuje ale, mam wrażenie że turbo przy przepince 2/3 bieg łapie laga chwilowego ponadto wstaje później tzn wcześniej to było gdzieś 2600 obrotów, teraz bardziej 3 tys.
Ewentualnie - ale nie wiem czy aż tak? w/w problemy to może być efekt wysokich temperatur i małego coolera, sterownik cofa zapłon bo jest gorąco w dolocie itd..

Ponadto wczoraj jak go porządnie przegoniłem, to eweidentnie słyszałem górą (ok 5 tys obrotów) obracający się wirnik turbiny, coś jakby zamknąć ćmę czy motyla w pudełku, taki wiatraczek, taki dźwięk niekoniecznie świst - bo ten to jest na okrągło, ale takie skwierczenie z wirnika jakby, tylko to się pojawia na solidnie rozgrzanym siliniku w górnej parrii obrotów.
Pozostaje obejrzeć układ dolotu czy gdzieś nie jest mokro, podążaj za śladami oleju, jeśli jest taka możliwość zdjąć wąż wylotowy z turbiny i pomacać wirnik jaki ma luz osiowy, nic więcej mi nie przychodzi do głowy

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
Dobra a np układ wydechowy, kolektor? jak to sprawdzić, bo chyba przy obecnej pogodzie jak się będzie gazować to chyba nie będzie się dymić gdyby uszczelkę wywaliło? albo poszedł kolektor?
Ogólnie jakie są objawy popękanego żeliwa w turbo albo kolektora? Zmieni się dźwięk silnika czy niekoniecznie?

Może po prostu umyje jakimś K2 Acra te wężę to wszystko i popatrze podczas użytkowania auta za jakiś czas gdzie się jakiś syf robi olejowy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Dawaj tego swego szrota pod prasę...

fbf0fd1a-9f98-43b4-acf4-80528ae92c9d.jpg

i będzie święty spokój...bo już nie można czytać tych twoich infantylnych wypocin...:banghead: przecież ty nie masz w ogóle pojęcia o pojęciu...:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Dobra a np układ wydechowy, kolektor? jak to sprawdzić, bo chyba przy obecnej pogodzie jak się będzie gazować to chyba nie będzie się dymić gdyby uszczelkę wywaliło? albo poszedł kolektor?
Ogólnie jakie są objawy popękanego żeliwa w turbo albo kolektora? Zmieni się dźwięk silnika czy niekoniecznie?

Może po prostu umyje jakimś K2 Acra te wężę to wszystko i popatrze podczas użytkowania auta za jakiś czas gdzie się jakiś syf robi olejowy.
Odpowiedziałem ci co masz zrobić żeby nie było że wszyscy tutaj robią sobie szydere z ciebie, ty tu jesteś szoferem tego dyliżansu także możesz robić co chcesz ale z twoich dotychczasowych wypowiedzi wnioskuję że za dużo forów odwiedziłeś i za dużo wypowiedzi szamanów i wróżbitów Wziąłeś sobie do serca także ja z mojej strony wyłączam się z dyskusji z tobą i życzę szczęścia bo będzie ci potrzebne pozdrawiam
Dawaj tego swego szrota pod prasę...

Wyświetl załącznik 40000

i będzie święty spokój...bo już nie można czytać tych twoich infantylnych wypocin...:banghead: przecież ty nie masz w ogóle pojęcia o pojęciu...:)
Tej tej tylko nie szrota, taki silnik to moje marzenie :hungry: :joyful:

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
i będzie święty spokój...bo już nie można czytać tych twoich infantylnych wypocin...:banghead: przecież ty nie masz w ogóle pojęcia o pojęciu...
A co źle napisałem? że jak umyje od oleju i szlamu silnik i wszystko połączenia to zobaczę gdzie jest coś nieszczelne? Czy że żeliwa w turbinach i kolektorach pękają?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A co źle napisałem? że jak umyje od oleju i szlamu silnik i wszystko połączenia to zobaczę gdzie jest coś nieszczelne? Czy że żeliwa w turbinach i kolektorach pękają?
Aż tak źle to wygląda? Że nie idzie namierzyć konkretnego punktu wycieku oleju? Rób jak uważasz, jeśli chcesz umyć silnik jak najbardziej popieram, wszystko umyj i obserwuj, kolektory wydechowe pękają ale nie licz na to że nie będziesz słyszał że wydmuchało uszczelki czy gdzieś dmucha pęknięciem, nie miałem takiego przypadku, od razu słychać pierdzenie i widać przedmuch spalin, osmalone punkty od spalin :) także jak najbardziej popieram umyć silnik tam gdzie jest tłusty od oleju, Greta będzie dumna

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Powiem szczerze że jestem pełen podziwu dla autora że jest taki uparty na to auto i sam chce to ogarnąć :D
Dla mnie osobiście dolot to podstawa w tym aucie musi być szczelny i nie wiem czy same oględziny starczą czy nie powinno się jednak podać kompresorem ciśnienia bo niekiedy te węże pęcznieją i wtedy się coś rozszczelnia a poza tym łatwiej znaleźć

Widzę że Arni i Autor są z tego samego miasta to może lepiej na zywo się zgadac niż tak na forum? :D W Wielkopolsce ogólnie działa Genowefa Garage - ci goście od tych swapów słynnych, 1,8T też robią to może warto do nich uderzyć w razie czego? Ale nie sądze żeby w Poznaniu nikt nie potrafił ogarnąć 1,8T..

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Powiem szczerze że jestem pełen podziwu dla autora że jest taki uparty na to auto i sam chce to ogarnąć :D
Dla mnie osobiście dolot to podstawa w tym aucie musi być szczelny i nie wiem czy same oględziny starczą czy nie powinno się jednak podać kompresorem ciśnienia bo niekiedy te węże pęcznieją i wtedy się coś rozszczelnia a poza tym łatwiej znaleźć

Widzę że Arni i Autor są z tego samego miasta to może lepiej na zywo się zgadac niż tak na forum? :D W Wielkopolsce ogólnie działa Genowefa Garage - ci goście od tych swapów słynnych, 1,8T też robią to może warto do nich uderzyć w razie czego? Ale nie sądze żeby w Poznaniu nikt nie potrafił ogarnąć 1,8T..
W sumie to ja rozumiem autora tematu, to jego auto i może chcieć je sam naprawić jeśli to go interesuje to jak najbardziej może próbować swoich sił, najwyżej polegnie i pojedzie na warsztat, zapłaci podwójnie za to że grzebał ale co się nauczy to jego, ja kiedyś tak samo się uczyłem naprawiać różne elektroniczne urządzenia, mój pierwszy był wzmacniacz FLI samochodowy, bardzo dobry produkcji angielskiej, dostałem go za darmo na złomowisku, naprawa trwała około dwa tygodnie, ale działa do dziś :) później zrobiłem kilka emulatorów immo do starych Vagów, wymieniałem wsady pamięci eeprom i Flash w moim audi, korygowałem liczniki i inne takie tam :)
A jeśli chodzi o to czy są warsztaty w Poznaniu i okolicach, pewnie że są i mogę polecić
Automatyczne połączenie postów:

Arni i Autor są z tego samego miasta to może lepiej na zywo się zgadac niż tak na forum?
Zakładam że autor tematu jest mężczyzną, ja wolę kobiety i to nie ze wszystkimi się spotykam, jeśli chodzi o sprawy samochodowe to pomagam na żywo tylko najbliższym ziomkom i nikomu obcemu

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
W sumie to ja rozumiem autora tematu, to jego auto i może chcieć je sam naprawić jeśli to go interesuje to jak najbardziej może próbować swoich sił, najwyżej polegnie i pojedzie na warsztat, zapłaci podwójnie za to że grzebał ale co się nauczy to jego
Nie neguję tego i jeżeli chce niech się uczy jak najbardziej, może za parę lat wyrośnie z niego nowy członek szeregu mechaników....kto wie.

Tylko razi mnie toż że wypisuje, że 1.8 t jest 50 rodzajów i każdy z nich to zupełnie inna jednostka, chociaż w rzeczywistości jak jest każdy kto choć trochę zna grupę VW wie, że co jak co ale Niemcy nie chętniei modyfikują swoje jednostki. Świetnym przykładem jest właśnie 1.8 t czy 1.9 albo 2.0 TDI klepany x lat że zmienianym oznaczeniem silnika, a tak naprawdę to wciąż ta sama jednostka różniąca się detalami.
Następnie obraza mechaników, że nic nie potrafią, a już o 1.8 t l, który traktuje jak jakiś statek ufo z innej planety totalnie nic nie wiedzą, chociaż jest to cholernie popularny silnik, nie wspominając już o tym, że to zwykle 1.8 wolnossące z doczepiona turbina....
I tak naprawdę praktycznie każdy mechanik nie jeden taki motorek kręcił i sobie. Nim bez większych problemów poradził

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Ale najłatwiej spytać się jak nasz założyciel... Ile ładuje... A ja powiem szczerze... Nie wiem.. Twoje pewnie za mało.. Ale ja w przeciwieństwie do Ciebie (bez urazy) wiedzę zdobywałem latami praktyki, szkoleniami itp. Itd a nie czytaniem for internetowych więc takie silniki robilem jak jeszcze 1.8t w starej a3 nie był w Twoim zasięgu budżetowym..
I bez wyciągnięcia turbo nie zobaczysz pęknięcia.
Pozdrawiam

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
Po 1 to nie obrażam mechaników tylko stwierdzam fakt, skoro jadę i zlecam wykonanie naprawy auta a dostaję auto w którym wszystko jest tak jak było to to jest obrażanie?
i tak jest wiele rodzajów 1,8T tak samo 1,9 tdi 1Z a 1,9 tdi BLS to chyba trochę różnica nie?
AGU i np AEB wzdłużny to inna rodzina silników.
Niby to samo ale nie do końca, mniej elektroniki więcej mechaniki i to kuleje w serwisach

Poza tym jeżeli te silniki są takie proste to skąd te problemy np tutaj: (komentarze wszystko wyjaśniają jakie są prostackie te motory)

albo tutaj:

takie silniki robilem jak jeszcze 1.8t w starej a3 nie był w Twoim zasięgu budżetowym..
Nie chce być złośliwy ale masz w kwestionariuszu 29 lat, ja to auto mam od prawie 6..zacząłem poszukiwania już w 2014 to kiedy się nimi zajmowałeś jak miałeś 18 lat?
Poza tym kiedyś te auta miały mniej lat i mniejsze przebiegi i nie było takich problemów z nim co dzisiaj...

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Tak, zacząłem pracę od razu po szkole w wieku ok 19 lat a wcześniej praktyki (dzięki Bogu) w dobrym warsztacie gdzie mnie uczyli a nie kazali trzymać szczotkę.. Więc już wtedy miałem styczność z tymi silnikami co w sumie przekładało się na ich poznawaniu

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
Po 1 to nie obrażam mechaników tylko stwierdzam fakt, skoro jadę i zlecam wykonanie naprawy auta a dostaję auto w którym wszystko jest tak jak było to to jest obrażanie?
To, że trafiłeś na mechanika, który sobie z czymś nie porodziła to nie znaczy, że wszyscy tak robią, a mówisz o wszystkich. Więc tak to jest obrażanie.
Po drugie jeżeli wgl. Byłeś z tym u mechanika.
Po trzecie jeżeli byłeś i np. mechanik zdiagnozował uszkodzone turbo i powiedział, że nowa kosztuje 2000( nie pamiętam ceny gareta)+ wymiana, a ty m powiesz, za drogo albo że chcesz regenerację za 600 zł to on się nie zgodzi. Więc tak odbierasz auto z tą samą usterka.
tak jest wiele rodzajów 1,8T tak samo 1,9 tdi 1Z a 1,9 tdi BLS to chyba trochę różnica nie?
AGU i np AEB wzdłużny to inna rodzina silników.
Niby to samo ale nie do końca, mniej elektroniki więcej mechaniki i to kuleje w serwisach
To popatrz na konstrukcję, parametry,.....poznaj te silniki, porównaj ich budowę, nie mówię o osprzęcie i wtedy mów o różnicach. Bo jak dla mnie czycpompka czy pompa to różnica tylko zasilania paliwem....
A o te 50 zupełnie różnych motorów 1.8 już prosiłem tak samo jak o to żebyś wskazał chociaż 20 różnic w nich.
Poza tym jeżeli te silniki są takie proste to skąd te problemy np tutaj: (komentarze wszystko wyjaśniają jakie są prostackie te motory)
Bo komentują to ludzie którzy nie mają bladego pojęcia o mechanice
Poza tym kiedyś te auta miały mniej lat i mniejsze przebiegi i nie było takich problemów z nim co dzisiaj...
O widzisz zaczynasz rozumieć
Czyli już rozumiesz, że często są to gruzy, których jedynym ratunkiem jest kapitalny remont i to na dobrych (czyt. Drogich ) czesciach. A jak powoedziedziec klientowi, że do wymiany jest wszystko, a koszt to będzie 10x wartość pojazdu?
Poza tym większości posiadaczy 1.8 t nie stać/ nie chcą tyle wydać/ nie opłaca się na prawidłowe zdiagnozowanie układu doładowania.....nie wspominając o samym silniku.
Tak dla przykładu to np. jeżeli intercooler jest zaolejony należy go wymienic na nowy oryginalny oraz wymienić węże powietrzne wraz z obejmami również na Ori. Ponieważ po zdjęciu nie powinny zostać ponownie użyte. Więc jakie są koszty zwykłego zajrzenia do collera odpowiedź sobie sam

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Pomijając temat autora i jego gruza :) teraz mnie zaciekawiłeś, mam audi nr3 z silnikiem ADR w automacie DMU, faktycznie wystarczy dołożyć turbo do niego?

Jemand

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Poznań
To, że trafiłeś na mechanika, który sobie z czymś nie porodziła to nie znaczy, że wszyscy tak robią, a mówisz o wszystkich. Więc tak to jest obrażanie.
Po drugie jeżeli wgl. Byłeś z tym u mechanika.
Po trzecie jeżeli byłeś i np. mechanik zdiagnozował uszkodzone turbo i powiedział, że nowa kosztuje 2000( nie pamiętam ceny gareta)+ wymiana, a ty m powiesz, za drogo albo że chcesz regenerację za 600 zł to on się nie zgodzi. Więc tak odbierasz auto z tą samą usterka.
Widze, że wiesz lepiej ode mnie w ilu warsztatach byłem... otóż odwiedziłem dla Twojej wiadomości podczas usterki silnika przynajmniej z 5-6 warsztatów np falujące obroty, nierówna praca + latający pod maską fragment wężyka od podciśnienia - jakie diagnozy mechaników? - cewki i świece do wymiany (co tam że 2 miesiące temu świece zakłądałem nowe) albo zapchany filtr powietrza, do komputera nikt nie zajrzał chyba żeby odczytać błędy ale niestety błędów brak więc nie da się..
Co do kosztów to wątpie żeby jakikolwiek warsztat z płatka tak od ręki zdiagnozował problem z turbina, a jak już to raczej by nie wciskał wymiany na nową tylko z polecenia albo i nie regenerację.
Z resztą ja już dużo więcej kasy w to auto włożyłem niż 2000 jedno na turbinę, prawie wszystkie graty kupuje oryginalne z ASO lub dobre sklepy np getem.pl

i tak jedynym ratunkiem często jest remont ale ja już jestem po, bo 2 lata przed kupnem poprzednik robił kapitalny remont silnika i u mnie silniczek chodzi jak pszczółka, także z tym nie mam problemu, nie bierze oleju ani grama, nie kopci pali na dotyk itd.
Problemem nie są ogólne naprawy typu rozrząd, sprzęgło itd tylko diagnostyka tego motoru.

I doszło do tego że ja bardziej uwierzę i zlecę postawienie na nogi silnika gościowi z forum z grupy Wielkopolskiej niż mechanikowi, tak było właśnie w przypadku falowania obrotów, spotkaliśmy się w Poznaniu z grupy fb posiadaczy vaga i gość który miał Leona Top Sport 1,8T powiedział mi żebym podjechał w tygodniu to mi to zrobi bo teraz nie ma warunków i auto chodzi do dzisiaj, nic nie faluje, po prostu była nieszczelność, a nie cewki i świece w kółko, może najlepiej olej wymienie z filtrem to przestanie falowac....

Miałem problem z gruszką przy turbo, była uszkodzona i auto wariowało przy pełnym bucie szarpania, przerywania i tak samo warsztaty poległy, więc po co dalej ta dyskusja?

i jeszcze raz podkreślam to nie jest obrażanie a stwierdzanie faktu jeżeli większość warsztatów sobie nie radzi, nie potrafi, nie umie lub nie ma ochoty na naprawę to ja nikogo nie obrażam, to że 1 warsztat na 30 zrobi to nie zmienia faktu że większość nie więc kogo obrażam skoro pisze prawdę?

To tak samo Ty obrażasz pisząc że posiadaczy 1,8T nie stać na naprawę tego silnika, no a ja naprawiam to auto i to na oryginałach i wpakowałem w auto z 10k....

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
włożyłem niż 2000
A myślałeś o tym żeby kupić audi a4 b5 1.8t na marketplace i z niego brać klamoty, ewentualnie przełożyć silnik albo z niego czerpać informacje nt parametrów silnika? Swego czasu polowałem na takie i dwa razy trafiłem na takie za 1200-1300 zł za auto na chodzie, obecnie już nic narazie nie kupuję bo nie mam gdzie ich stawiać
większość warsztatów sobie nie radzi, nie potrafi, nie umie lub nie ma ochoty
Można zapytać w jakim zawodzie pracujesz?

Do góry Bottom