• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polerowanie reflektorów samochdowych

motocykle_123

SuperMechanior
Punktów
8
Witam. Chciałem się zapytać jaka pasta będzie najlepsza do polerowania reflektorów> Co mi jeszcze będzie potrzebne> czy wystarczy mi jedna gąbka polerska na polerkę?

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Chodzi Ci o same szklo zewnetrzne znaczy sie plastik ??
Da rade jesli o to chodzi, bo lustra nie dotykaj, to juz nie te czasy ze odblysnik szlo naprawic.

A pasta 3M robilem jakis czas temu klientowi, ta sama co lakiernik polerowal po pomalowaniu auto, zreszta to jego polerka byla :D

Garage

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Ja polerowałem reflektory papierem ściernym 2000 na wodę i pastą polerską K2 Tempo

adek328i

Bywalec
Punktów
2
profesjonalnie to powinno się używać 4 papierów ściernych od degradacji 500 do 3000 dwóch gąbek polerski oraz dwóch past polerskich. Ostatnio zakupiłem zestaw z 3m za 1600 zł powiem wam że wcześniej robiłem tak jak wy czyli papier na mokro 2000 i potem pasta polerska ale z tym zestawem jest cudownie ale pewnie tak gadam bo wywaliłem na niego 1600 :)

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
W zyciu nie dałbym 1,600 złociszy na polerkę reflektorów !!!!! 2 lata temu zapłaciłem za niemalże całą linię 3M do polerki - 1200 zł

adek328i

Bywalec
Punktów
2
Pa
na Ebay maja rozne cuda i z tego co widac calkiem tanio
http://www.ebay.com/bhp/3m-headlight-restoration
Patrzylem na ten link ale powiem ci ze ceny sa takie same jak w polsce, jak sobie doliczysz jeszcze koszt transportu 100 usd to nawet wyjdzie drozej. Dodatkowo dostalem pare gratisów i w razie reklamacji to jedziesz 20 km a nie wysylasz i nie wiesz kiedy wruci a klijent nie bedzie czekal, wiec nawet jesli jest troche taniej to znów są inne minusy.

zalman85

Początkujący
Punktów
0
Ja osobiście do polerowania lamp używam taniej pasty K2 TEMPO TURBO + Futro polerskie z wełny owczej + papier ścierny ma wodę 2000, 2500, 3000
Efekt naprawdę super lampy jak nowe :)

motochemia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.motochemia.pl
Jest fajny środek Turtle Wax Headlight Restorer : http://www.motochemia.pl/turtle-wax...ktorow-lamp-owiewek-motocyklowych-p-2182.html Łatwo się nim poleruje reflektory. Poniżej fotka dokumentująca działanie:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Papier 800-1000 na to klar. Najlepszy efekt i najtrwalszy.
Kolego to trzeba owszem potraktować klarem , ale najpierw po szlifie trzeba położyć środek na przyczepność do plastiku i do klaru środek do uelastycznienia farb i lakierów przy powłokach
lakierniczych na tworzywa sztuczne . Takie rady pomagają skopać robotę a nie poprawić . Co do polerowania to efekt jest krótko trwały , nie współmiernie do pracy i kosztów a następna szychta
ziszczona przez UV jest jeszcze bardziej uporczywa do usunięcia .

zby

Początkujący
Punktów
0
W zyciu nie dałbym 1,600 złociszy na polerkę reflektorów !!!!! 2 lata temu zapłaciłem za niemalże całą linię 3M do polerki - 1200 zł
Dokładnie, nieźle wycenili ten zestaw.Ciekaw jestem jak bardzo spektakularny był efekt heh

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dokładnie, nieźle wycenili ten zestaw.Ciekaw jestem jak bardzo spektakularny był efekt heh
Polerowanie to metoda przynosząca krótkotrwały efekt , nakład pracy i kosztów jest przy lakierowaniu lakierem bezbarwnym praktycznie taki sam a efekt nieporównywalny .

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
ja poleruję reflektory pastą g3 używam papierów w zależności od stanu reflektorów zazwyczaj od 1200 do 2000 potem pasta i polerka po takim zabiegu efekt musi być ważne aby dobrze każdym papierem zmatowić reflektor

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Troton wypuścił fajny zestaw do regeneracji kloszy lamp.
Są w nim 2 pasty przy czym pasta t4 można zastosować też jako ochronę lakieru.
Od pewnego czasu pracuję tylko na pastach firmy Troton i w sumie cena jakość wychodzi bardzo dobrze

Do góry Bottom