• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

polo 1.4 mpi 60KM apq gdy zimny nie odrazu reaguje na pedał gazu

Punktów
0
Miasto
Brzeg
Witam Państwa.Polo nie chce się wkręcać od obrotów 950rpm kiedy podejdę do niego z rana lub po dłuższym postoju tzn.kiedy silnik jest zimny...

Auto mam od czerwca i po zakupie zauważyłem że na liczniku nie jest wskazywana wartość temperatury cieczy.Wymieniłem czujnik i to już działa, po wymianie wydawało mi się że zaczął lepiej chodzić zimny ale po pewnym czasie objawy wróciły

Muszę wspomnieć, że samochód posiada instalację gazową na która zawsze po uruchomieniu silnika przełącza się po nagrzaniu silnika i wtedy nie mam zarzutów odnośnie jego pracy.

Jedynie przed przęłączeniem gdy zimny tak bardzo mnie irytuje...

Jeszcze raz opiszę problem aby był zrozumiały
1.Odpalam silnik
2.Testuję prawą nogą pedał gazu
3.Wciskam go dość szybko - samochód przez chwile pozostaje na wolnych obrotach i/lub obroty spadają o ok 20-30%
4.Wciskam pedał baaardzo powoli - auto wkręca się na obroty
5.Jadę wk......iony kombinując tą nogą z refleksem reagując na ewentualne spadki obrotów
6.Ewentualnie nie wykunuje punktu nr 5 i czekam az auto przełączy sie na gaz

mogę czekac na ten gaz ale zbliża się zima i nie chcę wstawać o godz.4 jadąc do pracy na 6
Więc bardzo proszę o pomoc kogokolwiek kto może ma jakies doswiadczenie z powyższym lub podobnym samochodem

Do góry Bottom