• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 1.6 TDI błąd P0101

krystusiek1

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Płock
Witam Panowie potrzebuje waszej pomocy..Silnik 1.6 TDI polo 65.. Nawiedził mnie błąd P0101 a mianowicie informuje o tym, że podobno do przepływki dochodzi inna ilość powietrza niż zwykle :/ Zaświeca się tylko i wyłącznie przy hamowaniu silnikiem zapalają się świece żarowe, raz na jakiś czas Check, auto nie wchodzi wtedy w tryb awaryjny po przekręceniu stacyjki kontrolki się kasują.. Jako że błąd wskazuje na przepływke zacząłem od niej ale na nowej dalej to samo.. Wymieniłem oring w podstawie filtra, w której siedzi przeplywka (u wielu to właśnie było rozwiązaniem problemu) wszystkie oringi w dolocie przy turbo.. Przepustnica czysta, kolektor ssący również sprawdzony, jakiś czas temu wymieniony zawór EGR, więc klapa gasząca również sprawna..Nie wydaje mi się żeby w układzie były jakieś nieszczelności, czy powodem może być odma ? Wyczytałem również że filtr powietrza może być problem ? Filtry filtrona mają inną gęstość materiału i dlatego przeplywka wariuje, jakiś czas temu był wymieniany lecz nie pamiętam już dokładnie od jak dawna występuje ten błąd..Czy jest ktoś w stanie mi pomóc w jakikolwiek sposób ? Walczył ktoś z podobnym przypadkiem..? Dziękuję z góry za pomoc IMG_20220630_211510.jpg IMG_20220703_011654.jpg

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Witam, czy rozwiązałeś problem? Mam identyczne objawy.

krystusiek1

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Płock
Witam, czy rozwiązałeś problem? Mam identyczne objawy.
Witam..Tak, ale przyczyn może być wiele ;/ Może być niesprawna przepływka lub wytarty oring w obudowie filtra w którym siedzi właśnie przepływka, albo nieszczelności w dolocie..Nawet przeładowania turbiny mogą być objawem tego problemu..U mnie akurat powodem był niesprawny map sensor w kolektorze dolotowym, i sypał właśnie takim błędem..Jak masz Vaga to sprawdź jakie pokazuje ciśnienie zadane a jakie rzeczywiste.. Najlepiej byłoby zrobić logi i wtedy będzie można ocenić czy są odchyłki..Problem zawsze pojawiał się przy hamowaniu silnikiem na 4 biegu

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Właśnie u mnie też jest problem jak hamuje silnikiem na 4 biegu. Przepływomierz został zmieniony, oring w obudowie filtra powietrza również. Czujnik ciśnienia nie zmieniałem jeszcze ale wartości zadane i rzeczywiste pokazuje porównywalne. U ciebie był tylko błąd p0101 czy jeszcze jakiś?

krystusiek1

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Płock
Właśnie u mnie też jest problem jak hamuje silnikiem na 4 biegu. Przepływomierz został zmieniony, oring w obudowie filtra powietrza również. Czujnik ciśnienia nie zmieniałem jeszcze ale wartości zadane i rzeczywiste pokazuje porównywalne. U ciebie był tylko błąd p0101 czy jeszcze jakiś?
Zrób logi dynamiczne i wtedy będzie widać co się dzieje w momencie jak zgłasza błąd..Raczej przy tym błędzie nie pada całkiem bo wtedy miałbyś jeszcze problem z turbem, np błąd przeładowania niedoładowania..Jak nie to spróbuj go wyczyścić a najlepiej podmienić na drugi ;) Wtedy można szukać dalej jeśli nie to..

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Zauważyłem jeszcze jedną usterkę, gdy wciskam pedał gazu na postoju to silnik wkręca się na ok 2.5 tys obrotów i zaczyna przerywać. Co do czujnika doładowania w momencie zapisania błędu w ramce zamrożonej ciśnienie doładowania rzeczywiste idealnie pokrywa się z ciśnieniem zadanym

krystusiek1

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Płock
Zrób logi dynamiczne i wtedy będzie widać co się dzieje w momencie jak zgłasza błąd..Raczej przy tym błędzie nie pada całkiem bo wtedy miałbyś jeszcze problem z turbem, np błąd przeładowania niedoładowania..Jak nie to spróbuj go wyczyścić a najlepiej podmienić na drugi ;) Wtedy można szukać dalej jeśli nie to..
Wtedy nie sprawdzałem komputerem co się dzieje podczas jazdy tylko wymieniałem wszystko po kolei..Teraz zwróciłem uwagę, że na zdjęciu w ramce wartości też były idealne..Tam chyba tak jest że na postoju kręci się do 2500 musiałbyś przytrzymać i wyłączyć trakcję..Odcina żeby nie uszkodzić silnika, wiele aut tak ma ;) Chyba że podczas jazdy też Ci się nie wkręca to wtedy tryb awaryjny, ale nie sądzę żeby przy tym błędzie wchodził w awaryjny..

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Podczas jazdy wkręca się normalnie, dałbyś radę podesłać foto z ramki? Porównał bym sobie wartości

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Tak, niestety żadna z podpowiedzi nie okazała się trafiona

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Przy cenie zaworu 480zl nie chciałem ryzykować, podobno przy tym uszkodzeniu pojawiają się różne błędy w zależności jaki masz wgrany soft w ECU.

Do góry Bottom