• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 9N klimatyzacja.

Sto22

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Włocławek
Odpalając auto (klima na AUTO) przewody aluminiowe jeden jest zimny drugi gorący wiec klima chodzi problem w tym wentylator nie chodzi. Wentylator jest jeden dwu biegowy. Wymontowany sprawdzony sprawny 100%. Czy wentylator włącza się dopiero jak zwiększy się temperatura czy też ciśnienie. Przekaźnik wyjęty ale nie mam skąd podmienić czy sprawny wygląda na sprawny. Może ktoś z użytkowników wypowie się jak jest u niego. Bo nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie tak z wentylatorem.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
do obsługi klimatyzacji nie potrzeba skierowania, to nie nfz. po prostu podjeżdżasz na warsztat, umawiasz wizytę i płacisz przy odbiorze.

Sto22

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Włocławek
Nic nie wniosła twoja odpowiedź. Interesuje mnie czy zachowanie wentylatora jest prawidlowe. Vcds mam i błędów związanych z wiatrakiem nie ma.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Wydaje mi się, że razem z klima wentylator powinien się włączyć na 1 bieg.

Sto22

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Włocławek
Dzięki kolego też mi się tak wydaje bo tak mam w Touranie tyle że tam są 2 wiatraki. W tym jest jeden i nie chodzi po uruchomieniu klimatyzacji.

miras forumowicz

SuperMechanior
Punktów
20
Jak masz czteropinowy czujnik cisnienia to wentylatory wystartuja przy okolo 16 do 17 bar HP

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Do wentylatorów jest taki moduł z dwiema wtyczkami.
Jaki rok i jaki silnik???

Sto22

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Włocławek
No jest wymontowałem ją nawet rozkleiłem przeczyściłem styki ale wentylator nie ruszył a czy to sprawne czort wie a nie mam na podmianke. 2005r po lifcie, 1.4 16V

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Sprawdziłeś napięcia i masy?

Sto22

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Włocławek
Na akumulatorze są tylko 3 blaszki i są całe a bezpieczników nie ma chodzi o takie wsuwane. Czy te bezpieczniki mogą być w środku? Ostatnio jak sprawdzałem to były sprawne ale ... może coś przeoczyłem.

Sprawdziłeś napięcia i masy?
Z elektryki jestem noga a samemu tez ciężko wolę mechanikę. Ale nie sprawdzałem bo trzeba wiedzieć gdzie dotknąć.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
zazwyczaj wentylator powinien włączyć się jak wzrośnie ciśnienie i wentylator je obniża, czasami jak auto stoi odpalone na biegu jałowym i jest mało czynnika to nie włączy się, podpiąłbym pod stację zobaczył jak to wygląda na zegarach, po za tym diagnostyka klimy.

Sto22

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Włocławek
no ale to trzeba będzie zapłacić a przecież nie o to mu chodzi
Mógł byś tą dygresje zachować dla siebie. Co mogę zrobię sam a czego nie kumam oddaje do naprawy. A tak poza tym to prawdopodobnie dzisiaj wystrzeliła niestety przez niechodzący wiatrak dostałem info od żony ale auta jeszcze nie widziałem a do dobrego klimiarza trzeba niestety poczekać bo tych co tylko uzupełniają to mnogo.

Do góry Bottom