• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 9N3/2008/BBM/1,2 - zasilanie/ładowanie.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To raczej nieprawdopodobne. Zresztą akumulator podmieniał i na pewno na klasyczny.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
I tu jest może właśnie problem

Akumulatory żelowe, szczelnie zamknięte, AGM, VRLA – najlepsze, ale wymagające opieki przy doładowaniu.

Do ładowania akumulatorów AGM lub VRLA i żelowych zaleca się elektronicznie kontrolujące urządzenia prostownicze, które potrafią porównywać zmiany temperatury w ładowanym akumulatorze i regulować te zmiany napięciowo i prądowo.
Zjawiska elektrochemii powodują przy nagrzaniu elektrolitu spadek jego gęstości i napięcia, wywołując przy tym duże różnice w napięciu buforowym, działającym tak ja „bramka” porównująca napięcia i pozwalająca skuteczniej ładować prądowo – dużą wartością prądową przy otwartych buforach. Prostownik niekontrolujący zmiany temperatury elektrolitu ciągle porównuje napięcia do wystąpienia napięcia gazowania i doprowadza do jego zrównania bez względu na temperaturę, która wywoła rozprężenie bloku po wzroście temperatury i doprowadzi do opuchlizny akumulatora lub jego wybuchu.

Prostownik z układem porównywania punktów ładowania jest w stanie rozpoznać wzrost prądu ładowania i spadek napięcia ładowanego akumulatora jako wzrost temperatury elektrolitu i zapobiec wyżej opisanym zjawiskom.
Uwzględniaj więc, czym i co doładowujesz w technologii akumulatorów.

I teraz pytanie czy masz czujniki na klemach?

Ostatnia edycja:

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
A35 był zmieniany ?
Przełącznik śwateł nie.
,masz oscyloskop ?
Nie, ale chce kupic przystawke do laptopa, może coś polecisz na potrzeby badania magistrali CAN.
Tam jest pewnie jakiś moduł zarządzania energią opócz sterownika silnika.
Tak Bordnetz,- moduł komfortu.
Dobra to teraz tak czy nie masz czasem akumulatora żelowego tam?
Nie, a uwierz mi , ze temat kodowania aku podjąłem i mnie wyśmiali ;)

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Kodowanie polega na tym ze zapodajesz tak naprawdę wartość pojemności aku i podłóg tego jest ładowany. Pierz diaga i zobacz czy nie ma wklepanego jakiegoś 120ah

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
400ah to już bateria akumulatorów lol.
Ok chyba wiem o co kaman. Teraz jakie masz parametry ktore są wgrane w modół

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ciagle mysle co wymyślił system ze przestaje ładować podejrzewam ze idzie informacja do zespołu alternatora zeby przestał ładowac . podepnij tam woltomierz i zobaczy czy to napieciowo nie steruje .

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
To właśnie modół mierzy z tym ze jak jest mniejsza bateria niź powinna to wyłapuje ze napięcie ładowania wzrasta a następuje rozładowywanie akumulatora na skutek przeładowania i zaczyna ucianć prąd

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nawet bez alternatora przez godzinę pracy oczywiście bez zbędnych odbiorników napięcie by i tak nie spadło aby wyłączał się ABS i wspomaganie...
następuje rozładowywanie akumulatora na skutek przeładowania i zaczyna ucianć prąd
Nie rozumiem, to jak za biedny bo zbyt bogaty? :p

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Powiedzmy ze ładujesz aku 12 godz pod prostownikiwm to aku kumuluje energię ale jak potrzymasz z 16 to masz spadek mapięcia na baterii przez wzrost temperatury i rozrzedzenie roztworu dlatego jest regulator napięcia w alt.

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
ciagle mysle co wymyślił system ze przestaje ładować
Ładuje na 100%- podpięty Bosch wykazał. Różnica pomiędzy plusem altka i plusem akumulatora 0,2V.
i zaczyna ucianć prąd
Nie ma takiej mozliowści ;) , jak to robi fizycznie?
Nawet bez alternatora przez godzinę pracy oczywiście bez zbędnych odbiorników napięcie by i tak nie spadło aby wyłączał się ABS i wspomaganie...
Tak , zgadzam się.

Wczoraj nastąpił przełom ( chyba) - opiszę po powrocie. Prawdopodobnie obciążał sterownik went/klimy ;)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No ale panel klimatyzacji był odłączony i wentylatory a usterka nadal była?
Czekamy na relację... :)

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
No ale panel klimatyzacji był odłączony i wentylatory a usterka nadal była?
Panel ten z przodu, ale jego odpięcie nie wyłączyło wentylatora chłodnicy. Sam jeszcze do końca nie wiem jak on działa ale po odłączeniu
nie spada napięcie i nie włącza się usterka, tylko może za krótko jeździłem.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Trochę dziwne ale zobaczymy czy usterka się nie powtórzy.
Jeśli nie to znaczy, że ścieżka poszukiwań znacznie się zawęży..

Do góry Bottom