• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 9N3/2008/BBM/1,2 - zasilanie/ładowanie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jakby co to zamiast alternatora można podłączyć besterke ona też ma amperomierz i wskazowka się wychyli przy zwiększonym poborze prądu :)

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Mnie teoria wentylatorów i moduło-przekaźników jako winowajcy nie przekonuje.
No dobra, o ile przekaźniki mogą być kontrowersyjne, to co ?- ich odłączenie spowodowało ustąpienie usterki- przypadek, fuks?
Wcześniejsza eliminacja innych bloków/modułów nie dała tak jednoznacznej odpowiedzi.

Jakby co to zamiast alternatora można podłączyć besterke ona też ma amperomierz i wskazowka się wychyli przy zwiększonym poborze prądu :)
Spawarkę???

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Być może odłączając przekaźniki poruszałeś wiązką i problem chwilowo ustąpił?
Jeśli to nie problem zamontuj stare przekaźniki wentylatorów i jeśli usterka się powtórzy masz u mnie wirtualną co prawda ale dwunastoletnią whisky... :):p

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Żeby z wnioskami nie było tak jak w tym kawale o radzieckim naukowcu badającym muchę... :p
Mucha ogłuchła, ja nie ;)

Jeśli to nie problem zamontuj stare przekaźniki wentylatorów i jeśli usterka się powtórzy masz u mnie wirtualną co prawda ale dwunastoletnią whisky... :):p
Wyciągałeś go kiedyś - masakra ;) , z kanału zajęło mi prawie godzinę, wkładanie nowego z góry ( demontaż akumulatora, podstawy, filtru powietrza) - trochę szybciej.
Jak się powtórzy usterka to zapewne włożę stary z powrotem. To może zamiast wirtualnej whisky
realną czyściochę ...heheheh..raptem 20pln ?

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
No dobra, o ile przekaźniki mogą być kontrowersyjne, to co ?- ich odłączenie spowodowało ustąpienie usterki- przypadek, fuks?
Wcześniejsza eliminacja innych bloków/modułów nie dała tak jednoznacznej odpowiedzi.

Spawarkę???
Ja mówię besterka na prostownik z rozruchem :D chociaż ze spawarki też robią wózek rozruchowy :)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Bo to w nowszych samochodach proszenie się o wywołanie usterki elektroniki pokładowej.
Jeśli już to drugi akumulator do wspomożenia rozruchu, a do pomiarów tylko miernik cęgowy, na takim z wózka rozruchowego nie można polegać. No chyba, że przy pomiarze prądu rozruchu czołgu... :p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Bo to w nowszych samochodach proszenie się o wywołanie usterki elektroniki pokładowej.
Jeśli już to drugi akumulator do wspomożenia rozruchu, a do pomiarów tylko miernik cęgowy, na takim z wózka rozruchowego nie można polegać. No chyba, że przy pomiarze prądu rozruchu czołgu... :p
Nie każę mu włączać na rozruch ...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Tylko podłączyć po uruchomieniu silnika?
Chyba jeszcze bardziej ryzykowne... Ja nie polecam...

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
No to drugi akus podłączyć na kable jak napięcie spadnie za bardzo :) chociaż 12,6 v nie powinno powodować zgaśnięcia silnika
Na chwilę obecną po wymianie sterownika jest ok. , muszę pojeździć kilka dni i sprawdzić.
Podłączając drugi zwiększę moc zasilania a nie zlokalizuje źródła obciążenia ;)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Na chwilę obecną po wymianie sterownika jest ok. , muszę pojeździć kilka dni i sprawdzić.
Podłączając drugi zwiększę moc zasilania a nie zlokalizuje źródła obciążenia ;)
Pełna zgoda.
Ale logicznego wytłumaczenia istoty naprawy nie ma.
Poskładać i testować. Oby usterka nie powróciła... :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Czasami dobrze tak wszystko porozbierać :) wszystko poizoluje, umocuje ...

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Oj dobrze porozbierać i poskładać ...tylko czasu brakuje ;)
Na marginesie, do tej pory nie miałem styczności z V-W ( siedziałem w fordach) i muszę przyznać, że Niemcy
( marka, bo wiadomo, składa się gdzie taniej) są cholernie dokładni --> ciągnięcie przewodów, magistrali, punkty masowe
z podkładkami centrującymi, opaski ..itd..., nie mówiąc już o połączeniach konektorowych.

ps. Jakoś tak podświadomie dochodzi do mnie na logikę, że to nie sterownik jest przyczyną ale muszę poczekać
na potwierdzenie :( .

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Przepraszam, bo to pewnie moje wątpliwości wpływają na Twoją podświadomość, nie chciała bym aby to na mnie było jak problem powróci.:p
No ale może nie... :)

Do góry Bottom