• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polo 9N3/2008/BBM/1,2 - zasilanie/ładowanie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
pewnie tam jest sterowanie PWM i coś zwierało do masy ale to musiało się wściekle grzać

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Tak więc na 99,99% winowajca jest wykryty - sterownik went/klimy, po odłączeniu przejechałem ponad 80 km i jest oki. Jutro zakładam , dam znać
czy ten 0,01% się wypełnił ;) .

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ustalmy więc co pobierało prąd, wentylatory chłodnicy czy ich sterownik (w sensie zespół przekaźników) ?

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Odpiąłem sterownik i nie ma obciążenia prądowego, założę nowy sterownik jutro i zobaczę. Jak będzie obciążało dalej to zostaje wentylator chłodnicy
i sprężarka. Sterownik jest szeregowo wpięty pomiędzy zasilaniem a wentylatorem.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No zobaczymy efekty, życzę sukcesu ale dziwi fakt, że na biegu jałowym na postoju kiedy wentylator się włączał prądu nie brakowało a już podczas jazdy tak...
Coś mi wygląda, że usterka tkwiła być może w instalacji i została przypadkowo usunięta przy pracach i próbach.
Sam moduł gdyby miał sam w sobie tyle energii wydzielić to by się spalił dokumentnie...

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
na biegu jałowym na postoju kiedy wentylator się włączał prądu nie brakowało a już podczas jazdy tak...
Jak to nie, po ok. 40 min. pracy na postoju wyłączał się silnik...może nie tutaj tylko na Elektrodzie to pisałem .. zatraciłem sie w tym, za długo to trwa.
Coś mi wygląda, że usterka tkwiła być może w instalacji i została przypadkowo usunięta przy pracach i próbach.
No nie , bo po wszystkich czynnościach/pracach usterka pojawiała się dalej się a dopiero po odłączeniu sterownika ją wyeliminowało.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No to bez sugerowanych pomiarów poboru prądu mimo wszystko zaryzykuję tezę, że wymiany wymaga wentylator a nie jego sterownik...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Sterownik dmuchawy jest pewnie PWM wątpie ze z kontrolą obrotów ale .... konstruktorzy prześcigają sie w pomysłach , myśle ze nalezy zweryfikowac i silnik jak pisałem taka moc ok 1000-500 W emituje trochę ciepła ale ... możliwe ze miał regulator 100 st a dmuchawa go wychładzała na tyle ze dym nie walił , wystarczy ze czas przełączania Mosfetu był duzy i pracował w części liniowej .. no ale to takie dywagacje na temat ..

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
zaryzykuję tezę, że wymiany wymaga wentylator a nie jego sterownik...
Wymieniłem wczoraj , jak na razie jest oki, kilka dni przetestuję.
Wentylator w czasie jazdy nie załączał się w ogóle, jakby miał zatem obciążać?

wystarczy ze czas przełączania Mosfetu był duzy i pracował w części liniowej .. no ale to takie dywagacje na temat ..
Wow, fakultet trzeba by skończyć zapewne jakiś ;) , aby to ogarnąć.
Ech czasy syrenek, polonezów, F125 - to dobre były czasy....

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Czyli, że sam moduł tyle prądu pobierał? Zwęglił by się...
Coś innego przypadkiem poprawiłeś...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
A uważasz, że gdzie ta energia się wydzielała?
Przecież nie mogła w samym module wentylatorów.
Jedyna opcja to niekontrolowane załączanie wentylatorów podczas jazdy i dla tego niezauważalne. Oczywiście musiały by również pobierać znacznie większy prąd niż znamionowy.
Dzieje się tak gdy są za duże luzy w łożyskowaniu wirnika lub w przypadku odwrotnego podłączenia zasilania silnika elektrowentylatora i jego zadziałania w czasie szybkiej jazdy- pracował by wówczas niejako pod prąd powietrza pobierając prąd prawie zwarciowy. W czasie postoju tego poboru się nie da zmierzyć bo nie ma naporu wiatru. Ale ten przepadek to raczej w ponaprawowych byle jak autach się zdarza.
Dlatego pisałam od początku: pomiary prądu cegami i wtedy diagnoza... :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ciekawy przypadek nadal nie wierze żeby taka moc strat była niezauważalna ile to watów musiało by się grzać ?

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Jedyna opcja to niekontrolowane załączanie wentylatorów podczas jazdy i dla tego niezauważalne.
Małe autko, jak wentylator sie włącza nie sposób nie zauważyć/usłyszeć - na bank nie włącza się.
Dlatego pisałam od początku: pomiary prądu cegami i wtedy diagnoza... :)
No i szukam dalej nakładkowych, bo ja zmierzę zwykłymi podczas jazdy ;) .
Znalazłem ale tylko do 40A, więc ładowania alternatora nie pokaże, natomiast nie ma sensu kupować droższych i tak tylko na własne potrzeby.
https://www.conrad.pl/?websale8=conrad.01-aa&pi=124523&refKey=QZ1y7QT4u

Ciekawy przypadek nadal nie wierze żeby taka moc strat była niezauważalna ile to watów musiało by się grzać ?

Niecałe 30A jak jest sprawny.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mnie to wszystko nie pasuje, masz jakąś fotkę rozebranego takiego regulatora prędkości ?

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk

Załączniki

• sterownik_1.jpg
    sterownik_1.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 15
  • sterownik_2.jpg
    sterownik_2.jpg
    2,8 MB · Wyświetleń: 15
  • sterownik_3.jpg
    sterownik_3.jpg
    2,2 MB · Wyświetleń: 14

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Mnie teoria wentylatorów i moduło-przekaźników jako winowajcy nie przekonuje.
No bo co tu mogło by być zepsute i pobierać tyle mocy skoro jest dobre?
Żeby z wnioskami nie było tak jak w tym kawale o radzieckim naukowcu badającym muchę... :p

Do góry Bottom