• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pompa oleju

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
Witam
Czy można zmienić pompę oleju sterowaną przez komputer na pompę bez sterowania ale wałkami balansującym.
Wszystko pasuje idealnie . Mechanik twierdzi że tak.
Pacjent 2.0 crdi 2017 rok 185 Km

matus1014

SuperMechanior
Punktów
200
Witam
Czy można zmienić pompę oleju sterowaną przez komputer na pompę bez sterowania ale wałkami balansującym.
Wszystko pasuje idealnie . Mechanik twierdzi że tak.
Pacjent 2.0 crdi 2017 rok 185 Km
A co z zaworem zmiennej wydajności? Dtc off?

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
A .więc opiszę może sytuację
Jadąc autostradą silnik padł. Po konsultacjach z mechanikiem stwierdził że silnik nie nadaje się do remontu coś z blokiem i tulejami.
Wiec szukałem silnika i kupiłem tylko że numery się zgadzają ale w misce olejowej jest dodatkowa wtyczka
Po oględzinach okazało się że jest to sterowanie do zaworu w pompie ( Stary silnik tego nie posiadał.
I teraz mechanik stwierdził że po prostu zamieni miskę + podstawę ze starego silnika a ja dokupie pompę bez sterowania taka jak była w starym silniku .
Szukałem silnika dokładnie tego samego ale nigdzie nie znalazłem. Byłem w Hyundaiu jeden z mechaników powiedział że akurat Santa fe z 16 17 to była jakaś Po liftingu i wkladali co było na stanie dlatego będzie ciężko coś znaleźć.
A u nich goły silnik 47 tys.
Wiec niewiem co począć.

Do góry Bottom