• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pompa wtryskowa Bosch w Renault 1.9 dTi

Piotr Sewiolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łopuszno
Witam
Poszukuje do takiej pompy wtryskowej Bosch numer 7700870130 czujnik kąta wyprzedzenia wtrysku to jest ten który jest na dole pompy może ktoś ma dobry na zbyciu .
Proszę o info tu lub na ten numer
516 064 657
Z góry dziękuję i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mam caly motor, pompe tez moge sprzedac:) sprawdzona odpalona w aucie:p

Piotr Sewiolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łopuszno
To jakbyś miał to było by super on jest z dwoma kablami do kostki gdzie jest razem z zaworem który odcina paliwo na górze pompy (kostka trzy piny) ten akurat jest dostępny w zakupie a ten dolny nie.

Mam caly motor, pompe tez moge sprzedac:) sprawdzona odpalona w aucie:p

Potrzebuje tylko ten czujnik a tak orientacyjnie to ile chcesz za pompę ?

To jakbyś miał to było by super on jest z dwoma kablami do kostki gdzie jest razem z zaworem który odcina paliwo na górze pompy (kostka trzy piny) ten akurat jest dostępny w zakupie a ten dolny nie.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To nie zaden czujnik tylko zawor przestawiacza KWZ, pasuje z kazdej innej pompy VE boscha, nie musi byc z renaulta. Oba mozna zakupic bez problemow.

Piotr Sewiolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łopuszno
To nie zaden czujnik tylko zawor przestawiacza KWZ, pasuje z kazdej innej pompy VE boscha, nie musi byc z renaulta. Oba mozna zakupic bez problemow.

To czemu w Clipie pisze ze czujnik ale spoko różnie można na to mówić

Załączniki

• 20161223_162215.jpg
    20161223_162215.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 23

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Każdy przestawiacz kąta wtrysku o danym numerze ma swoją charakterystkę więc nie zapędzał bym się z teorią że można wkładać co pasuje.

Ten na mojej pompie ma takie numery.

Załączniki

• 20161224_120242.jpg
    20161224_120242.jpg
    2,2 MB · Wyświetleń: 15

Piotr Sewiolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łopuszno
Każdy przestawiacz kąta wtrysku o danym numerze ma swoją charakterystkę więc nie zapędzał bym się z teorią że można wkładać co pasuje.

Ten na mojej pompie ma takie numery.

Będę musiał go wykręcić i zobaczyć numery ale najwcześniej w środę po świętach na wygląd to taki sam a ile za niego chcesz ?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
błąd jest ogólny a problem raczej z tłokiem przestawiacza kąta wtrysku, więc lepiej wymień całą pompę...

Piotr Sewiolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łopuszno
ostryt4
Wyciągnąłem ten zawór, czujnik i ma takie same numery jak twój wiec ile chcesz za niego podaj numer do siebie to zadzwonię po wyjęciu poleciała czysta ropa bez żadnego syfu czysto tam jest

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Generalnie to nie wiem jak stwierdziles ze to ten zawor, jak dobrze odpala i nie dymi/nie pracuje glosno/ nie ma inych objawow jak brak mocy to uderz w przeplywke/map sensor.

Piotr Sewiolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łopuszno
Generalnie to nie wiem jak stwierdziles ze to ten zawor, jak dobrze odpala i nie dymi/nie pracuje glosno/ nie ma inych objawow jak brak mocy to uderz w przeplywke/map sensor.

W przypadku nieprawidłowej pracy nastawnika kąta wtrysku następuje uaktywnienie trybu awaryjnego, co wiąże się z wyłączeniem regulacji początku wtrysku. Jednocześnie ogranicza się ciśnienie doładowania oraz redukuje się dawkę wtryskiwanego paliwa
Na tej podstawie to stwierdzam bo przepływomierz był podmieniany zawór sterujący tez EGR tez

A co to ten map sensor ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ale skad Ty obczailes ze to akurat nastawnik zle dziala, w Twoim silniku jest przeciez wtrysk z czujnikiem wzniosu iglicy, wlasnie jako informacja zwrotna potrzebna do regulacji KWZ. To widac w parametrach. MAP to czujnik cisnienia w kolektorze dolotowym, informacja o cisnieniu doladowania, ale wiesz w dCi jest na pewno, a w DTi nie pamietam, wydaje mi sie ze jest.

Moze masz uszkodzony wlasnie wtrysk z czujnikiem, powinien byc zamontowany w pierwszym cylindrze od sprzegla.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
ostryt4
Wyciągnąłem ten zawór, czujnik i ma takie same numery jak twój wiec ile chcesz za niego podaj numer do siebie to zadzwonię po wyjęciu poleciała czysta ropa bez żadnego syfu czysto tam jest
Mieszkam w UK więc pokryjesz koszt wysyłki i czujnik Ci wyślę bo do moich vagów nie podejdzie, pisz na priv jakby co.
Wykręć jeszcze ten tłok z dołu pompy i zobacz co tam się dzieje.

Piotr Sewiolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łopuszno
Ale skad Ty obczailes ze to akurat nastawnik zle dziala, w Twoim silniku jest przeciez wtrysk z czujnikiem wzniosu iglicy, wlasnie jako informacja zwrotna potrzebna do regulacji KWZ. To widac w parametrach. MAP to czujnik cisnienia w kolektorze dolotowym, informacja o cisnieniu doladowania, ale wiesz w dCi jest na pewno, a w DTi nie pamietam, wydaje mi sie ze jest.

Moze masz uszkodzony wlasnie wtrysk z czujnikiem, powinien byc zamontowany w pierwszym cylindrze od sprzegla.

Ten wtrysk sterujący też był podmieniany

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To reszte w takim razie widac w diagnostyce:) I chyba od tego trzeba zaczac:) Uszkodzenie nastawnika KWZ objawia sie miedzyinnymi ciezkim rozruchem, dymieniem czy glosna praca, brakiem mocy i przegrzewaniem sie silnika.

Piotr Sewiolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łopuszno
Ale nie wszystkie te objawy muszą być razem dlatego CLIP pokazuje tylko własnie ten błąd uszkodzenie nastawnika KWZ

Mieszkam w UK więc pokryjesz koszt wysyłki i czujnik Ci wyślę bo do moich vagów nie podejdzie, pisz na priv jakby co.
Wykręć jeszcze ten tłok z dołu pompy i zobacz co tam się dzieje.
A jaki mniejwięcej bedzie ten koszt wysyłki ?
W środę rano jeszcze podjade do gości którzy zajmują sie naprawą diesli i zapytam u nich o ten zawór.
Jaki tłok z dołu pompy w którym miejscu on jest ?

Do góry Bottom