• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem - klimatyzacja nie działa - lybra sedan 1.8 99'

H4DESS

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kamienna Góra
Witam mam problem z klimatyzacją ona po prostru nie działa, działa tylko nagrzewnica i nawet jak dam na low to leci ciepłe czyli tylko powietrze przelatujące przez chłodnice a klimatyzacja tego nie chłodzi. Co może być przyczyną? proszę o pomoc :)

jinno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
J-no
H4DESS przyczyn może być wiele, począwszy od nieszczelności w układzie, po zatarcie sprężarki klimatyzacji.

Układ cos sygnalizuje? np. mruga znaczek AC, kontrolka? nie wiem jak tam jest w lybra 99, ale przy braku środka w układzie coś powinien sygnalizować. Sprężarka się uruchamia? czujesz spadek mocy auta po włączeniu AC?

Mam fajne książki odnośnie układów klimatyzacji ale to raczej dla serwisantów:
http://forum-mechanika.pl/threads/sprzedam-książkę-klimatyzacja-w-samochodzie-ulrich-deh.23265/
http://forum-mechanika.pl/threads/sprzedam-poradnik-układy-klimatyzacji-budowa-i-obsługa.23264/

H4DESS

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kamienna Góra
nic właśnie nie świeci, naprawiałem chłodnice właściwie ją wymieniałem 3 razy za 2 razem (kupiłem 2 zepsute) jak sprawdzałem czy nie cieknie to klimatyzacja chłodziła jak należy ale przy wymianie na nowiutką chłodnice czas zmiany ty 3 to było około 4 mies powód daleko od polski i do tego czas realizacji, teraz klimatyzacja po prostu nie chłodzi, nic nie stuka nic nie puka, zmiany nawiewu działają, ktoś podrzucił mi pomysł że muszę może napełnić freonem czy coś takiego, czy można to zrobić własnoręcznie ciekaw jestem... i czy jest sens.

A jest w ogóle gaz w układzie?!
nie wiem początkuje z tym autem, czy można kupić i własnoręcznie napełnić?

Do góry Bottom