• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z (chyba) silnikiem Tiguan 2.0 140hk 2013

odolsky

Nowy
Punktów
0
Cześć!

Piszę do Was z problemem który nawiedza mnie w tym samochodzie od prawie dwóch lat. Przez ten czas samochód był testowany przez trzech mechaników, jednak żaden z nich nie mógł zdiagnozować problemu z dwóch powodów. Po pierwsze, to co się dzieje z tym autem pojawia się losowo. Po prostu czasami ten problem jest, czasami go nie ma. Pech chciał że podczas jazdy z mechanikiem auto było grzeczne jak żona podczas wizyty u znajomych. Po drugie wszelka diagnostyka komputerowa również nie wykazuje błędów.

Teraz powiem w końcu co się dzieje.

Po zakupie, po jakims miesiącu, auto miało skłonności do szarpania. Nie zdarzało się to często. Szarpanie to wyglądało jaby auto się lekko dusiło (uczucie jakby się cholowało czyjeś auto ale ten z tyłu zaczyna hamować). Jadę sobie na trzecim biegu, zaczynam zwalniać, obroty na wysokości 1.5x Staram się utrzymać auto na równym gazie i auto zaczyna szarpać. I nie widać tego na obrotach, po prostu zaczyna zwyczajnie szarpać. Gdy dodam gazu, problem znika. I później może znowu przez jakiś czas być normalnie, by za moment, jadąc ze wzniesienia na piątym biegu znowu zaczyna szarpać. Powiedzmy że obroty to okolice 1.9x zjazd ze wzniesienia, ja utrzymuję pedał gazu na równym poziomie i auto znowu szarpie. Wrażenie jakby silnikiem zaczęło zwalniać, nie wiem jak to wyjaśnić. Puszczę pedał gazu, problem znika, jak wcisnę mocniej gaz też. Problem pojawia się gdy próbuję zrównać wciśnięcie pedału gazu z prędkością auta (tak żeby nie przyspieszać). I on tak może szarpać, tak długo jak ja nie odpuszczę.

I to się wszystko działo przez większość czasu od kupna samochodu. Teraz problem sie trochę zmienił na gorsze. Odpalam auto któregoś dnia rano, wszystko działa. Jedynka, dwójka, trójka jakoś jedzie bez problemów. Raptem auto zaczęło drgać, jakby po tarce jechało. Dodatkowo śnieg i lód był, więc pomyślałem że lód się zebrał na kole więc auto skacze podczas jazdy. Totalnie nie było innej reakcji, silnika prawie nie słychać. Ale dla pewności włączyłem na luz, ale auta dalej toczy się i buja nim. Zatrzymałem się, auto dalej się kołysze. Dodałem gazu na postoju, auto zaczęło głośno charczeć. Tak jak traktor. Włączyłem bieg i wrażenie jakby nie miało mocy. Stanąłem na poboczu, wyłączyłem silnik, ponownie włączyłem i auto jakby nigdy nic jedzie bez problemu. Byłem teraz u mechanika, sprawdził, nic nie znalazł. Przeczyścił kolektor, trochę jakby mniej problemów. Ale teraz zaczęły się mrozy i codziennie od 3 dni teraz znowu... odpalam auto, jedynka, dwójka i znowu na trójce ten sam problem. Auto drży, na czwórce to samo, dodatkowo dochodzi dziwny dźwięk klekotania. Wracam na dwójkę, przestaje. Zatrzymuję sie, nawet nie wyłączam... ruszam i auto jakby nigdy nic działa. No i oczywiście od czasu do czasu szarpie jak próbuję jechać równo czy jak jadę z górki.

Nie mam już do dziada siły.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A co Ci sprawdzali?
Obawiam się, że masz problem z wtryskiwaczami. Taka usterka powoduje nadmierne kopcenie, które zatrzymuje się w DPFe a ten z kolei próbuje się co chwilę wypalać. To taka diagnoza z D...y to trochę jakbyś napisał.do.lekarza, że cię głowa boli. Albo kac albo jakiś tętniak w mózgu

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
DPF. (wtryski)
Automatyczne połączenie postów:

A co Ci sprawdzali?
Obawiam się, że masz problem z wtryskiwaczami. Taka usterka powoduje nadmierne kopcenie, które zatrzymuje się w DPFe a ten z kolei próbuje się co chwilę wypalać. To taka diagnoza z D...y to trochę jakbyś napisał.do.lekarza, że cię głowa boli. Albo kac albo jakiś tętniak w mózgu
Lewe powietrze będzie powodowało nadmierne kopcenie :woot:

odolsky

Nowy
Punktów
0
A co Ci sprawdzali?
No właśnie kopcenia nie ma. Zero objawów z tej strony.

Mechanikowi opowiedziałem to samo, podłaczył pod kompa, generalnie (z tego co mówił) prześwietlił auto. No i oczywiście jak zrobił sobie jazdę testową to wszystko działało jak w zegarku :/

A wkurza to strasznie,bo tak jak dziś do pracy jechałem to znowu go złapału i pomimio że dodaje gazu to on nie miał siły, tylko ten dźwiek się pojawił, takiego głosnego klekotania. Zjechałem z drogi, włączyłem na luz i auto znowu jakby nigdy nic.

Jest jedna rzecz, ale nie wiem czy to może mieć wpływ na takie zachowanie samochodu. Podczas sprawdzania auta mechanik zobaczył że jedna płytka z elektryką była zalana. Ale nie miał nikogo kto miałby się tym zająć i powiedział że muszę poszukać elektryka który mi to naprawi. Niestety musiałem wyjechać za granicę i nie zdążyłem tego zrobić. Oczywiście przez prawie 3000 km auto działało normalnie, dopiero tutaj zaczęło wariować co rano. Mechanik nic też nie wspomniał że to może być przyczyna.

To ta płytka

Załączniki

• received_6539150489432851.jpeg
    received_6539150489432851.jpeg
    158,9 KB · Wyświetleń: 32
Ostatnia edycja:

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Jakieś błędy w silniku?
Może problemem nie jest silnik tylko skrzynia biegów się blokuje i miota samochodem. Z twojego opisu brzmi to jak usterka mechaniczna.

Aaa... Nie zauważyłem że sterownik zalany, pierwsze co to wymień go i wtedy można działać dalej.

Choć pewnie usterka ustąpi.

odolsky

Nowy
Punktów
0
Jakieś błędy w silniku?
Może problemem nie jest silnik tylko skrzynia biegów się blokuje i miota samochodem. Z twojego opisu brzmi to jak usterka mechaniczna.

Aaa... Nie zauważyłem że sterownik zalany, pierwsze co to wymień go i wtedy można działać dalej.

Choć pewnie usterka ustąpi.

Dzięki! Myślę że będę musiał tak zrobić, bo skoro mechanik sprawdzał auto pod kątem mechanicznej usterki, to zakładam że by ją znalazł. Zastanawiało mnie tylko dlaczego nie powiedział niż że to mogło by pomóc. Poza tym, myślę że gdyby to było coś mechanicznego to problem pojawiałby się jeśli nie cały czas, to chociaż częściej?

A filtr został wymieniony dosłownie kilka miesięcy temu (DPF).

Jeszcze pytanie, wiesz może gdzie znajdę i jak rozpoznam tą płytke sterownika? Bo ja dostalem tylko zdjęcie takie jak tutaj pokazałem. Ale nikt mi nie wytłumaczył co, gdzie i jak :/ A niestety na autach kompletnie sie nie znam :/

I jeszcze raz dzięki za pomoc. Na pewno dam znac czy to coś pomogło, a jak nie to będe dalej prosić o porady :)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568

A z jakiego powodu został wymieniony?
Oryginał, zamiennik?

odolsky

Nowy
Punktów
0

A z jakiego powodu został wymieniony?
Oryginał, zamiennik?
Oryginał. Po prostu już był mocno zapchany że nie dało się go przepalić. I auto zaczęło w trybie awaryjnym jeździć. W każdym razie auto wariowało tak samo przed wymianą, jak i po wymianie.

A to możliwe że to tez mogło mieć na to wpływ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jak przed i po wymianie było to samo. Oryginał założony. To od tej strony wychodzi że ok.

Może coś go zapycha chwilowo.
Musiałbyś kompa podłączyć i monitorować DPFa.

Wtryski raz jeszcze do wglądu. Szczególnie jak szarpie.
Może są jakieś niewydolne podczas procedury wypalania.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Tak jak kolega pisze, sprawdzić wtryski i wszystkie parametry zwiazane z DPF, ale od sterownika bym zaczął.

Dzięki! Myślę że będę musiał tak zrobić, bo skoro mechanik sprawdzał auto pod kątem mechanicznej usterki, to zakładam że by ją znalazł. Zastanawiało mnie tylko dlaczego nie powiedział niż że to mogło by pomóc. Poza tym, myślę że gdyby to było coś mechanicznego to problem pojawiałby się jeśli nie cały czas, to chociaż częściej?

Jeszcze pytanie, wiesz może gdzie znajdę i jak rozpoznam tą płytke sterownika? Bo ja dostalem tylko zdjęcie takie jak tutaj pokazałem. Ale nikt mi nie wytłumaczył co, gdzie i jak :/ A niestety na autach kompletnie sie nie znam :/

I jeszcze raz dzięki za pomoc. Na pewno dam znac czy to coś pomogło, a jak nie to będe dalej prosić o porady :)
Jeśli chcesz działać sam z pordzewialym sterownikiem to lepiej oddaj do dobrego warsztatu bo trzeba bedzie dobrać odpowiedni sterownik i przystosowac do auta.
Miałem kiedyś mastera i sterownik wyglądał podobnie, auto czasem działało dobrze a czasem nawet nie komunikował się z komputerem.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Ja stawiam na egr. Miałem tak już w różnych autach. Fordy szczególnie....

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Wątpię, że to EGR. Bardziej stawiał bym na lancuch lub przerzutki. Pamiętam jak za łeba spadł mi łancuch w Wigry to nie jechał. W tą stronę bym się kierował

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
A co Ci sprawdzali?
Podobne problemy były u mnie w volvo a winowajca był zawór regulacji ciśnienia

Do góry Bottom