• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z elektryką BMW e70 3.0sd

metresiek

Początkujący
Punktów
1
Witam mam problem z BMW e70 3.0sd 2008.
Zaczęło się od tego iż w czasie dłuższej trasy wylądowało akumulator do zera, no ale wymieniłem na jakiś o podobnych parametrach i dojechałem do domu. Następnie wymieniliśmy akumulator na nowy zakodowaliśmy i był spokój, lecz po 2 tygodniach znowu to samo dłuższa trasa i akumulator nagle dętka, ponownie wymiana na inny i dalej jazda, akumulator naładowałem na prostowniku do AGM i był spokój, sytuacja powtórzyła się jeszcze raz, i dalej jest problem bo nie ładuje do końca czasami nawet nie ma go całkowicie. Poniżej lista rzeczy które już robiłem:
Zakodowałem ponownie akumulator zregenerowałem rozrusznik (szczotki się kończyły)
Wyczyściłem wszystkie wtyczki koło akumulatora i zapsikałem kontaktem
A dalej jest problem innymi słowy w czasie jazdy przy dłuższej trasie w ukrytym menu sprawdzam napięcie które wynosi czasami 14v a czasami spada do 11,4-11,9v (wtedy załączam halogeny i napięcie wraca do 14v) jeśli tego nie zrobię kontroli się pojawiają i akumulator jest pusty.
Pomóżcie z tym gratem bo już mi ręce opadają z tym gratem a czymś trzeba jeździć

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
no to powinieneś ogarnąć po chyba 5 wymianach akumulatora, że to nie jego wina :) rozrusznik też raczej nie będzie miał na to wpływu.

na początek wyczyść i posprawdzaj "grube kable" w okolicach akumulatora, alternatora, rozrusznika. plusowe jak i masowe. czy są czyste, dobrze połączone, nie przełamane przewody, dobrze zaciśnięte końcówki.

czy masz miernik elektryczny?

metresiek

Początkujący
Punktów
1
Wszystkie sprawdzone kable oraz połączenia masowe
Tak posiadam miernik elektryczny ale w trasie ciężko jest nim mierzyć (a tak to się wyświetla prze ukryte menu na liczniku po lini can)

metresiek

Początkujący
Punktów
1
Drogi kolego nie wiem czy czytałeś ze zrozumieniem lub też ja mogłem zapomnieć napisać o tym ale:
Alternator został zregenerowany na oryginalnych częściach i poddany próbie obciążeniowej na maszynie diagnostycznej po 1h ładowanie było cały czas bez zmian
A pomijam to że podmieniałem go też od innego auta co jest sprawne.

metresiek

Początkujący
Punktów
1
Wiesz co generalnie tego nie sprawdzałem aczkolwiek auto jak postoi nawet tydzień nie palone, to zapali od strzała po takim czasie
Szczególnie dziwne jest to że na miejscu jak się jeździ to nie ma żadnych problemów, pojawiają się one dopiero w czasie dłuższej trasy powyżej 100km

Do góry Bottom