• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z głowicą silnika po wymianie rozrządu

pioter900

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Cześć wszystkim!

Chciałbym Was poprosić o poradę, ponieważ ostatnio zdecydowałem się na wymianę rozrządu w silniku 1.2 TSI i niestety nie wszystko poszło po mojej myśli...

Oddałem samochód do dobrego serwisu (jeden z najlepszych serwisów VW we Wrocławiu), nigdy wcześniej nie miałem z nimi problemów, bardzo dużo pozytywnych opinii.

No i wszystko na początku było ok, miałem odebrać auto następnego dnia, ale otrzymałem informację, że jest problem z głośną pracą silnika i będą szukać o co chodzi. Po jakimś czasie otrzymałem informację, że pierwszy raz mają taką sytuację i biorą winę i koszt na siebie, ponieważ podczas składania rozrządu źle został ustawiony wałek. Powodem złego ustawienia była podobna wadliwa blokada rozrządu - widziałem ją na żywo i rzeczywiście była uszkodzona. W związku z tym poinformowano mnie, że uszkodzona została głowica i zaproponowano mi dwa wyjścia:

1) oddadzą głowicę do regeneracji
2) wymienią silnik - mają u siebie na stanie odkupiony podobno 2 miesiące temu taki sam silnik, z takim samym oznaczeniem i niższym o wiele przebiegiem (niby 43 tysiące). Podobno został on odkupiony od właściciela, którego auto zostało puknięte w tył.

W mojej opinii w tej sytuacji chcę porozmawiać na temat wymiany głowicy na nową, ponieważ regeneracja głowicy jak dla mnie jest sporym ryzykiem, tak samo jak opcja z wymianem silnika, ponieważ kompletnie nie wiem czy taki przebieg rzeczywiście to auto miało, jak wyglądało po stłuczce, itd.

Co myślicie o tym? Bardzo proszę o porady

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Na nowy silnik raczej nie licz. Regeneracja głowicy jeżeli zrobiona jest fachowo bardziej do mnie przemawia. W niektórych przypadkach porządne szlifiernie poprawiają błędy fabryki (np. słabą jakość zaworów, gniazd itp.). Jeżeli wymiana głowicy zostanie przeprowadzona na wysokiej jakości częściach + profesjonalny montaż to nie ma się czego obawiać.
Jeżeli chodzi o używany motor to możesz się dogadać żeby założyli Ci ten co mają, ale stary zabierasz.

pioter900

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Dzięki za odpowiedź!

A czy jest ogółem możliwość kupienia w ASO nowej głowicy pod konkretny silnik, czy raczej cały silnik wtedy do wymiany? Boje się trochę, że jak regeneracja zostanie wykonana i ktoś mi da X czasu gwarancji - to pewnie nie będzie to aż tyle żeby sprawdzić czy wszystko będzie działać prawidłowo.

No i co do regeneracji to czy macie np. we Wrocławiu do polecenia jakieś firmy?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie musisz obawiać się regeneracji głowicy, robi się to standardowo , po źle ustawionym rozrządzie Twoja głowica dostanie nowe zawory, zostaną sprawdzone prowadnice, zostanie splanowana i tyle...nie widze tu ryzyka nie będzie odbiegała parametrami od głowicy nowej ;) w silnik używany bym nie szedł

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Głowicę nową da się kupić, ale koszt znacznie przewyższy opłacalność takiego remontu. Warsztat pewnie ma ubezpieczenie od takich rzeczy i podejrzewam, że to właśnie ubezpieczyciel będzie płacił za Twoja naprawę. Niestety za nową głowicę nie zapłacą, a warsztat na klatę też tego nie weźmie. Głowice się naprawia i o ile jest to zrobione zgodnie ze sztuką, to będzie trzymać tyle co nowa. Zdradzić Ci tajemnicę? ASO vw też oddaje głowice do szlifierni, więc nie myśl sobie, że to jakieś "januszowe" sposoby są.

PS. Serio uważacie, że jak warsztat spieprzył robotę i się do tego przyznaje, to jest coś nadzwyczajnego? Gdzie ja żyję...

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Podejście bardzo profesjonalne, u mnie większość warsztatów daję numer do ubezpieczyciela i bujaj się pan :D A tak po za tym, błędów nie popełnia tylko ten, co nic nie robi :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Hehe.
Przez 7 lat pracy na warsztacie nie wypiłem nawet piwa.
3ci rok stawiam dom i podczas prac na budowie też bez grama %. :)
Co innego po robocie. Właśnie nastrajam się na coś dobrego hyhy :)

Janusz.garage

SuperMechanior
Punktów
51
Przez 7 lat pracy na warsztacie nie wypiłem nawet piwa.
3ci rok stawiam dom i podczas prac na budowie też bez grama %. :)
Co innego po robocie. Właśnie nastrajam się na coś dobrego hyhy :)
Ja też przez 7 a przed siódemką piątką dopisz jeszcze, a po robocie to sporadycznie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory

Do góry Bottom