• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z instalacją BRC

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Po paru miesiącach falują mi obroty i gaśnie przy dohamowaniach.
przepustnice myłeś? falowanie i gaśnięcie może być od niej. przełączenie się na benzynę po przekroczeniu jakichś obrotów, brakuje paliwa. coś nie daje rady. albo coś innego, ale to ogarnie chyba każdy co zajmuje się instalacjami gazowymi. niekoniecznie musi to być ktoś najlepszy w swoim fachu i najskromniejszy i w ogóle super....

kamiljb

Początkujący
Punktów
0
A jeżeli byłaby to przepustnica to czy... na benzynie też by mi nie falowały obroty?
Na PB jest wszystko OK, jest równiutko, stałe obroty, nic nie faluje.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
ciekawe czy to w ogóle chodzi na pb.
gaziasz czasem do mie przysyła takich co im nie chodzi na lpg, a na pb spoko.
pomiar sprężania i jep, 3 bary na którymś, alle na benie chodzi mu dobrze i chooj.

generalnie te silniki należy kręcić 3500 max 4000 a te 5000 to dla checy.
no i cieszyć sie, że to w ogóle jeszcze jeździ.
pozdrawiam Pana Xantia WRC równie serdecznie

sylwekdm

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
Dolnośląskie
Dostałeś darmową poradę od jednego z najlepszych gazowników w Polsce
Mezon - trochę przesadziłeś :)
Kupiłem samochód już z tą instalacją.
Instalacja na jakim sterowniku? SQ24 czy SQ32?
Jeśli na tym pierwszym to kabelek na znanym portalu aukcyjnym, programik na ruskich stronach i zobaczyć jakie spadki ciśnienia na reduktorze.
Nawet nowy reduktor potrafi nie trzymać ciśnienia.
Jeśli SQ32 tylko zakład partnerski BRC, bo oprogramowanie dostępne tylko dla warsztatów.
Najgorsze jest to, że BRC nie informuje klientów o tym fakcie przed montażem, a później użytkownicy płaczą po forach szukając oprogramowania, bo gazownik BRC nie ogarnia tematu albo części zamienne mają ceny z kosmosu.

Tak czy siak, bez podłączenia do kompa nic nie zdziałasz.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
ciekawe czy to w ogóle chodzi na pb.
gaziasz czasem do mie przysyła takich co im nie chodzi na lpg, a na pb spoko.
pomiar sprężania i jep, 3 bary na którymś, alle na benie chodzi mu dobrze i chooj.

To prawda, czasami usterka nie jest w gazie ani w benzynie tylko po prostu silnik kończy żywot.
Miałem przypadek że silnik nie chodził na jednym cylindrze. Wszystko było sprawdzane po kilka razy i nic nie dało. Odprawiane były gusła i czary nad silnikiem, też nic nie dało.
Dopiero rozebranie silnika dało odpowiedź. Zrobiła się dziura w jednym z popychaczy.
Znalezienie usterki zajęło w sumie 15-20 godzin.
No i teraz policz za ( tylko ) znalezienie usterki i diagnozę 20 stawek roboczogodzinowych. Już widzę minę klienta.

Dlatego ja zakładam, że mam widełki czasowe na naprawę. Jeżeli naprawa wychodzi daleko poza widełki to albo odmawiam roboty albo prowadzę osobne negocjacje z klientem.
Nauczył mnie tego podejścia i wyjaśnił dlaczego tak robić pewien dobry fachowiec od elektroniki samochodowej.

Do góry Bottom