• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z mechanikiem

Kitek1337

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Siedlce
Witam!
Przestał mi odpalac samochód wiec zadzwonilem do pobliskiego mechanika i odprowadzilem auto. Następnego dnia udalem sie do mechanika i dowiedzialem sie ze padl sterownik pompy wtryskowej "mechanik" powiedzial ze kupi uzywany zeby bylo taniej (samochod warty jekies 4000zl) bo nowe sie nie oplaca i ze kupi go sam bo trzeba takie same oznaczenia. Samochod stal u "mechanika" prawie 3 tygodnie i za kazdym razem mnie zbywal ze nie moze znalezc odpowiedniego itp. W koncu okazalo sie ze kupil cala pompe uzywana i skasował mnie na 800zl, przy odbiorze samochodu powiedzial ze wszytsko ladnie dziala podpinal pod komputer, niema zadnych bledów i pompa jest na 30 dniowej gwarancji. Zrobilem samochodem okolo 150km i caly czas wyskakiwal check a samochod tracil moc i tak na kilka sekund potem pare minut spokoju. Samochod odebralem 23.12.2017 a 09.01.2018 powrocil na warsztat (do tej pory tam stoi...). Diagnoza padnięta pompa wtryskowa, znowu sterownik. Mechanik odeslal pompe, sprzedawca nie przyjął ze niby dal 14 dni gwarancji i wiecej go nie obchodzi. I tu pojawia sie problem ten pseudo mechanik uwaza ze to ze sterownik padl i sprzedawca nie chce przyjac reklamacji to nie jego wina i odesle sterownik do naprawy a ja bede musial znowu zaplacic. Aktualnie samochod stoi znow u mechanika prawie 3 tygodnie i niemam pojecia co mam z tym zrobic nie posiadam zadnego paragonu a ni faktury jedynie paru swiadkow. Co mam z tym zrobic?

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Najlepiej kupić nowe części wtedy jest gwarancja roczna, mechanik montując używaną część podejmuje ryzyko i jeśli cię o tym uprzedził i wiedziałeś że jest tylko 14 dni gwarancji i ten termin upłyną to staraj się dogadać z mechanikiem, ale skoro masz pierszą dobrą pompę to zrobić sam sterownik i tyle.

Ostatnia edycja:

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Zaprowadź samochód do innego warsztatu. Chłop cię oszukał, a dy dalej chcesz u niego naprawiać.

ja bym był ostrożny z pisaniem że go ktoś oszukał, miałem dwa przypadki że używane pompy padły po paru miesiącach ale klient wiedział o ryzyku a że nie chciał regenerować tylko używkę więc nikt do nikogo pretensji nie miał. mechanik powinien uprzedzić o wszystkich zagrożeniach związanych z włożeniem używanej części.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A ja myślę, że wina leży po obu stronach:meh:
Klienta, bo zaprowadził auto do ,,garażowca,, i zapłacił za nie wiadomo jaką tak naprawdę usługę i nie wziął paragonu- więc teraz to może ,,mechaniora,, pocałować w... nos:D
Mechanika, bo nakręcił klienta na jakiś ,,szit,, :meh:
Welcome of Poland...:rolleyes::Dsytuacja patowa...:D

Kitek1337

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Siedlce
A ja myślę, że wina leży po obu stronach:meh:
Klienta, bo zaprowadził auto do ,,garażowca,, i zapłacił za nie wiadomo jaką tak naprawdę usługę i nie wziął paragonu- więc teraz to może ,,mechaniora,, pocałować w... nos:D
Mechanika, bo nakręcił klienta na jakiś ,,szit,, :meh:
Welcome of Poland...:rolleyes::Dsytuacja patowa...:D
Mechanik ma zarejestrowana dzialalnosc a ze nie wzialem paragonu to fakt moja wina ;/ A problemy z pompa byly od poczatku chociaz mechanik zapewnial ze niby wszystko jest ok. A to ze 3 tygodnie sie pierdoli to tez inna sprawa...

tomekmajster

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Białystok
Ja tutaj winy klienta nie widzę jak piszą inni. Klient dostał od mechanika 30 dniową gwarancję i w tym okresie zgłosił się do warsztatu. Co go interesują ustalenia mechanika ze sprzedawcą części. Jak już pisałem samochód do innego warsztatu, a od tego próba odzyskania przynajmniej części pieniędzy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A

Anonymous123

Ja tutaj winy klienta nie widzę
Ja widzę bo
Zrobilem samochodem okolo 150km i caly czas wyskakiwal check a samochod tracil moc i tak na kilka sekund potem pare minut spokoju.
Tak wiec po części klient sam sobie winien bo jeździł zamiast wrócić odrazu. Mechanik moze i nie do końca zachował sie dobrze bo nie sprawdził jak sie auto zachowuje podczas jazdy lub sprawdził a nie poinformował ze nie jest do konca dobrze choc patrząc po dacie odbioru auta to poprostu chciał wypchnac gruza przed swietami.

tomekmajster

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Białystok
Zgadza się. Powinien od razu jechać na reklamacje, ale z jakiegoś powodu tego nie zgłosił. Prawda jest taka, że wina leży głownie po stronie mechanika który teraz nie chce ponieść kosztów.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Dlatego nie załatwiam części używanych. Wieczny problem. A jak cos idzie nie tak to klient ma pretensje. Jedyna wina mechanika to nie sprawdzone auto przed wydaniem (brak jazdy próbnej?) i opieszałość w naprawie. Z drugiej strony może tak długo szukał odpowiedniej części?

tomekmajster

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Białystok
Podsumowując wypowiedzi kolegów mechaników: Klient nie dostał paragonu- jego wina. Klient zgłosił reklamacje w terminie jaki obiecał mechanik(30 dni), reklamacja olana bo mechanik nie dogadał się ze sprzedawcą- wina klienta. Klient za namową mechanika zdecydował się na używaną pompę- wina klienta.

Kitek1337

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Siedlce
samochodu nie oddalem odrazu bo po odebraniu od mechaika pojechalo do lakiernika na poprawki po kolejnej spieprzonej robocie... i z lakiernika 2 dni i znowu mechanik... ;/

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
BTW co to za auto i silnik?

Do góry Bottom