• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z odpaleniem 1.9 cdti z19dt błąd p0340

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Sprawdzałeś czy koło jest identyczne? Kiedyś zamówiłem koło do takiego silnika i się okazało że ktoś przepakował i było inne. Policz ilość zębów i porównaj czy w takiej samej pozycji jest miejsce na blokadę. Ten błąd błąd jeżeli nie pojawia się na zapłonie to najczęściej jest spowodowany uszkodzonym klinem na wale, ale na walku rozrządu też moglo klina ściąć.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Jak jest zimny podłącz pożądny booster albo drugi aku. Dodatkowo przewód masowy na silnik próbuj może tu jest problem.
Automatyczne połączenie postów:

Rozumiem że gdy uruchamiasz z plaka to już potem pracuje normalnie? Przy 1500 obr błąd znika? Miałem podobna sytuację z innym silnikiem który na wałku rozrządu miał koło "pływające" . Rozrząd miałem przestawiony i błąd zniknął na obrotach a za każdym razem przy próbie uruchomienia pojawiał się na nowo

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Ja nie mam
Automatyczne połączenie postów:

;)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Własnej babie nie ufam a co dopiero tym czujnikom ;)

Po prostu Piotr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Koła są sztywne, identyczne i oryginalne oplowskie. Są nowe, czujnik Delphi wywala błąd non stop. Świeci się ikonka auta z kluczykiem, gaśnie dopiero po przekroczeniu 4 tys.
Czujnik Delphi został zamontowany bo super firma bosch też nic nie zmieniła . Dlatego była to kolejna próba. Bez powodzenia. Na czujnik Delphi błąd świeci się non stop.

Po prostu Piotr

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Być może komuś się to przyda. Problem został wyeliminowany. Na próbę zostało zamontowane oryginalne koło rozrządu z auta rozbieranego na szrocie. Koszt 40 zł. Po zamontowaniu auto odpala bez problemu. Przykładając koła do siebie używkę i to które jeździło w aucie do czasu usterki ( różnice) to takie że otwór koła z którego czujnik pobiera info. Jest przesunięte o jakieś 3mm. Natomiast auto jeździło około półtora roku bez problemu na kole które zostało zamontowane jako nowe .

Do góry Bottom