• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z silnikiem 2.8dti

Lukasz H

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sanok
Witam wszystich i z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi:D
moj problem z silnikem zaczol sie przez moja glupote duzo pracy i nie zauwazylem ze brakowalo oleju i najprawdopodobnie zepsulo sie turbo wiec po konsultacji z mechanikiem zamowilem torbo po regeneracji, ale poblem byl ten sam dalej silnik kopcil i tracil olej i dodatkowo robilo sie duze cisnienie w silniku ze az podnosilo sztylet do sprawdznia oleju. Wiec moj mechanik powiedzial ze albo jest pekniety blok albo to turbo ktore kupilem na starcie bylo do dupy:( Zalamany zamowilem slupek silnika z jezdzacego busa z turbem i znow w silniku robi sie zaduze cisnienie i przez turbo wlewa sie olej do kolektora powietrza :mad: i niewiem co mam zrobic. CZY KTOS WIE DLACZEGO W SILNIKU ROBI SIE TAKIE CISNIENIE ?

P

PogotowieSamochodoweUK

Zamiast kupowac kolejny wadliwy slupek napraw ten co masz go na boku.
Kolego wg mnie zacierajac nieco silnik przegrzaly sie pierscienie i pekly lub pekl blok i cisnienie spalania wali w miske.
Sprawdzis to jest latwo bo z prowadnicy bahnetu bedzie ci sie dymic spalinami;)
Co do regenerowanego turbo zdania sa podzielone....mam kontakt do serwisu gdzie regeneruja i oni sami ztwierdzili ze obecnie w europie nie ma serwisu ktory stac na nowe wywazarki i niestety ale robia to bo klient wymaga a nie ze jest perfekcyjnie.

Z tad moja opinia ze regenerowane to zlom. Swoja droga kazde turbo cieknie nawet od nowosci sie bedzie pocic bo taka natura tego nie idealnego ukladu.

Ja bym rozebral ten stary slupek i sprawdzil czy pierscienie popekaly, zalozyl nowe jesli potrzeba lub kupil sam blok jesli trzeba, zlozyl silnik po ''mini renowacji'' i wstawial.
Albo kupowal innego busa hehehe

Temat ciezki bo nie dales zadnych szczegolow na temat co chcesz osiagnac koncowo tak wiec opcji mamy conajmniej 4.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
nie zapchało się odpowietrzenie skrzyni korbowej ? w polówkach jak zamarznie odma to tak sie dzieje , wilgoć sie zbiera i zator sie robi ....

P

PogotowieSamochodoweUK

No wlasnie, nie pomyslalem czy odmy nie przekladales starej do nowego slupka?

Lukasz H

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sanok
tak wlasnie sie stalo to pieprzone czarne pudeleczko przy silniku w ktorym jest metalowa siatko/gombka byla zabita i i robilo sie za duze cisnienie dzis moj mechanik tez to znalazl i od razu zaczol normalnie chodzic:rolleyes: wielkie dzieki panowie . Pozdrawiam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
:D no to jest kolejne auto na zamarzającą odmę do zapamiętania

P

PogotowieSamochodoweUK

Swoja droga zastanowcie sie jak niefartowna konstrukcja odmy musi byc ze mimo goracych oparow czy cieplego silnika odma a w zasadzie syf w niej zamarza:eek:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ojcu jak zamarzła w polo to je przegoniłem na trasie :D i po problemie

Do góry Bottom