• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z temperaturą - Renault Laguna

MajstereQ

Nowy
Punktów
0
Miasto
Konin
Witam serdecznie. Otóż mam pewien problem, a mianowicie.

Posiadam Renault Lagune I 1995r. 2.0 16v + sekw. instalacja gazowa. Problem jest taki, że podczas jazdy temperatura płynu chłodzącego nie zatrzymuje się w odpowiednim momencie. Tzn. leci aż do czerwonego pola. Jedynym sposobem na obniżenie jej jest:
1)zmiana biegu na niższy i jazda na wysokich obrotach silnika - temperatura wtedy obniży się do 90st, jednak potem, gdy wrzuce już normalny bieg i jade na niskich obrotach to leci znowu w górę
2)wrzucenie na bieg jałowy i tak samo wrzucanie wysokich obrotów.
Jeśli chodzi o wentylator to załącza się i po zgaszeniu silnika nawet działa jeszcze przez kilka minut aż obniży temperaturę do normalnego stanu.

Co może być przyczyną? Mechanik z którym się konsultowałem mówi, że to może być pompa wody ale nie jest pewny. Proszę o opinie innych użytkowników. Pozdrawiam serdecznie

A

autozibi

Posiadam Renault Lagune I 1995r. 2.0 16v + sekw. instalacja gazowa. Problem jest taki, że podczas jazdy temperatura płynu chłodzącego nie zatrzymuje się w odpowiednim momencie. Tzn. leci aż do czerwonego pola. Jedynym sposobem na obniżenie jej jest:
1)zmiana biegu na niższy i jazda na wysokich obrotach silnika - temperatura wtedy obniży się do 90st, jednak potem, gdy wrzuce już normalny bieg i jade na niskich obrotach to leci znowu w górę
Jeśli chodzi o wentylator to załącza się i po zgaszeniu silnika nawet działa jeszcze przez kilka minut aż obniży temperaturę do normalnego stanu.
Być może masz usterkę elektryczną , uszkodzony czujnik temperatury lub zegar .

Co może być przyczyną? Mechanik z którym się konsultowałem mówi, że to może być pompa wody ale nie jest pewny. Proszę o opinie innych użytkowników. Pozdrawiam serdecznie
Sprawdź organoleptycznie co dzieje się po odkręceniu korka od zbiorniczka , zmierz temperaturę cieczy
jakimś termometrem zewnętrznym .
Jeżeli by była uszkodzona pompa to nie załączył by się wentylator chłodnicy , bo chyba jeszcze tam masz
termowyłącznik wentylatora w chłodnicy .

edek85

SuperMechanior
Punktów
30

moim zdaniem masz przytkany układ

Do góry Bottom