• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z tiptronikiem Audi a6 C6

Punktów
0
Witam.Od jakiegoś czasu mam problem ze skrzynią tiptronic w A6 C6.
Problem polega na tym że przy takich temperaturach jakie są w tej chwili, na rano po odpaleniu nie idzie od razu przestawić lewarka z pozycji P. Auto musi chwilę pochodzić aż się rozgrzeje mniej więcej 6 min. po tym czasie trzeba go zgaśić i zapalić jeszcze raz i można jechać.
Po podłączeniu pod komp. zanim auto zacznie jechać pokazuje brak komunikacji ze sterownikiem jest też błąd hamulca ręcznego po póżniejszym odpaleniu jak już się rozgrzeje błędy znikają.
Może ma ktoś jakieś sugestie bo już cierpliwość tracę. Mechanik u którego teraz jest twierdzi że to sterownik w skrzyni biegów.

sury

Bywalec
Punktów
4
Miasto
opole
witam sprawdz linie can .wszystko wskazuje na uszkodzenie steru.jakim interfejsem diagnozujesz i jaki masz sterownik podaj nr .ecu i model ogulnie to naprawiam stery silnika moga byc ruzne przyczyny takie jak zimne luty

Punktów
0
witam sprawdz linie can .wszystko wskazuje na uszkodzenie steru.jakim interfejsem diagnozujesz i jaki masz sterownik podaj nr .ecu i model ogulnie to naprawiam stery silnika moga byc ruzne przyczyny takie jak zimne luty
W tej chwili mam auto u mech. któregoś już z kolei. Jeden wspominał mi o tej lini CAN. Ja się na tym nie znam więc nie wiem na co zwrócić uwagę o,zimnych lutach też słyszałem.
Diagnoza VCDS em.

sury

Bywalec
Punktów
4
Miasto
opole
kolego vcds tojest taki interfejs podstawowy jest dobry do grupy vag . odis ktory sie laczy pzez internet jest lepszy oczywiscie platnie programuje praktycznie wszystkie stery w grupie vag proponowal bym najpierw wymiane oleju ifiltra w skrzyni biegow ,sprawdzenie zaworow sterujacych. wiazki elektrycznej skrzyni napisz czy dali rady

Punktów
0
kolego vcds tojest taki interfejs podstawowy jest dobry do grupy vag . odis ktory sie laczy pzez internet jest lepszy oczywiscie platnie programuje praktycznie wszystkie stery w grupie vag proponowal bym najpierw wymiane oleju ifiltra w skrzyni biegow ,sprawdzenie zaworow sterujacych. wiazki elektrycznej skrzyni napisz czy dali rady
Wiem że odis lepszy ale nie jestem mechanikiem i tylko vcds"a mam.Zaraz sprawdzę jaki jest nr.ecu.
Co do oleju w skrzyni to był wymieniany razem z filtrem w zeszłym roku w czerwcu lub lipcu.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Trzymajcie nnie. Wes sprawdz numery sterownika wklep w Google i pewnie będzie kosztował 200 zł czyli mniej niż roboczogodzina elektryka. Albo chociaż zobacz czy woda nie zalany

Do góry Bottom