• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z Turbina- wpada w tryb awaryjny powyżej 120km/h

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam forumowicze, jestem tutaj pierwszy raz z racji iż napotkałem cięzki błąd, nie do końca jestem blady w mechanice, lecz nie wiem co sprawdzać dalej, a może ktoś napotkał taki problem a mianowicie:
Jakiś czas temu wkręcając "agresywanie" auto turbina się wyłączała przy obrotach około 3,5tys. Problem strasznie przeszkadzający. Pojawiłem się w pobliżu u mechanika,który podłaczyl pod kompa, błąd wyskoczył bodajże problem z ciśnieniem tubiny czy jakkolwiek(nie pamiętam nawet kodu błędu). "Majsterek" dał mi czujnik doładowania turbiny na przełożenie do wytestowania i powiedział że to prawdopodobnie przyczyna.
Wymieniłem czujnik, auto zachowuje się nieco inaczej- to znaczy na biegu 1,2,3 auto kręci obroty do końca, lecz tym razem przy wyższej prędkośći (120km/h) na piątym biegu auto wyłącza turbine.
Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu, turbina działa znów tak samo, do rozłączenia przy wysokiej prędkości.
Dziwi mnie troche że problem jakby trochę złagodniał,ale nadal strasznie to przeszkadza,ponieważ autem nie można nawet bezpiecznie wyprzedzić. Bardzo liczę na pomoc kogoś komu może przytrafiło się coś podobnego.
Za pomoc bedę na prawdę mega wdzięczny ponieważ nie za bardzo mam pieniądze na mechanika, a auto użytkuje nacodzień.

INFO O SAMOCHODZIE
SEAT CORDOBA FL 1.9TDI 90KM 2000rok

Z GÓRY DZIĘKUJĘ PANOWIE. POZDRAWIAM

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Musisz sprawdzić dokładnie jaki ten błąd czy ciśnienie za wysokie czy za niskie, wtedy pogadamy.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Jezeli kod to (ALH jak pamiec nie myli) to zmienna geometria juz jest, wtedy patrz post wyzej i do czyszczenia, bo prawdopodobnie sie zacina, przeładowuje okresloną zapisana wartosc i odłącza automatycznie(tryb awaryjny) aby chronic turbine przed zniszczeniem

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam Was, po pierwsze dzieki za zainteresowanie tematem i chęc pomocy.
Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie sie określić jaki jest kod silnika, ponieważ autko mam od miesiąca, i wcześniej się tym nie zainteresowałem. czy po numerze VIN zbadamy kod silnika? czy muszę zagladnąc na blok silnika?
PS jeżeli jedyną mozliwoscia jest zbadanie na samochodzie, zrobię to dopiero jutro, gdyż dziewczyna wzięła samochód do pracy.
(VIN : VSSZZZ6KZYR134874)

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
I jeszcze na dodatek ciekawi mnie to,dlaczego po wymianie czujnika doładowania problem delikatnie zmalał.
Wcześniej turbo wyłączało się na każdym biegu po przeciągnieciu, teraz tylko po 120km/h 350o/ob

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Chłopacy, wielkie dzięki! aczkolwiek dopiero jutro z rana dam znać tutaj jaki kod silnika.
Wiele mi pomogliście już teraz. Będę wdzięczny jak zerkniecie jutro na temat. Pozdrawiam- dobrej nocy.

kosa1993

Gaduła
Punktów
2
A tak dla pewności sprawdź dolot powietrza do filtra czy na łączeniach dobrze siedzi może lewe powietrze łapie tez tak miałem w awx i uszczelnienie pomogło

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Witam, kod silnika to AGR...
Przy okazji zauważyłem że delikatnie poci się olej z pod EGR.
No i teraz pewnie łyso tym od zmiennej geometrii ;) której nie ma w Twoim aucie.
Na pierwszy strzał grucha westgate do sprawdzenia.
Olej z okoloc EGRa świadczy o dojechanej turbinie a dokładnie uszczelnienia strony zimnej.​

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Skoro klapka a nie geo to grucha jak pisze ostryt4 albo zacierająca się ośka klapki.

Ostatnia edycja:

KamilCORDOBA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Wyczyściłem cały EGR, był strasznie zasyfiony, nic nie pomogło. Po rozmowie ze znajomym polecił mi przeczyścić zawór N75.
Jutro się bedę za to brał, lecz musze obczaić jak najlepiej go wyczyścić (jemu ponoć pomogło, a też szukali wady w turbinie i innych podzespołach)

Do góry Bottom