• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem ze sprzegłem 1.9 avf

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
docisk tarcza dwumas + lozysko oporowe nowe z luka założone miesiąc temu. Wymieniłem komplet bo wlaśnie mialem takie drgania na biegu jalowym i tarcie takie myślalem ze dwumas stuka jednak dwumas okazał sie sprawny jedynie byl troche kolorowy tak jakby troche przypalony. Jednak postanowilem wymienić komplet. Problem ustąpil ale czasem deliaktnie jeszcze to słychać tak jakby łapało. Pomaga wolne puszczenie sprzegła lub dodanie gazu i jest ok ale jak strzele ze sprzegla na luz to czasem potrafi sobie tak podrgac troszke i slychać ten dzwiek ale nie tak jak przed wymianą sprzegla. Chce rozwiązać problem zeby nie zniszczyć nowego kompletu. Bo robię duże przebiegi . Jeśli w wszystko nowe oprócz wysprzeglika bo u mnie idzie na zewnątrz skrzyni i nie bylo w komplecie to juz sam nie wiem

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
dodam że jak mam na biegu i odpale na wcisnietym sprzegle to nie jedzie auto nawet troszke także tarcza się nie klei tak mi mechanik mowil by sprawdzić

tak przyżądem ale jeśli wymiana kompletu nie pomogła na to tylko wyciszyła troche problem to bardzo dziwne, rzadko to wystepuje bo rzadko ale jest i bardzo cicho ale pewnie z czasem bedzie glośniej .

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
ale wcisnę sprzegło i puszcze delikatnie to juz nie ma problemu, najgorzej jak puszcze szybko wrzucając na luz. Może wysprzeglik ?

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
tuleja nowa byla w zestawie :) wsadzony komplet luka oryginalny nie regenerowany

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
EŁK
Wymontuj to nowe sprzęgło i porównaj obie dwumasy-starą i nową.Tu niema co gdybać.

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
Poczekam na wypowiedzi innych. Wymontowanie skrzyni to nie takie hop siup dla mnie i spory koszt. Wolał bym tego uniknąć

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
wlaśnie w tym sęk ze olej wymieniany rok temu a nie po wymianie sprzegla

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
wymienię na oryginalny z aso tylko jaki g052532 czy G052911 bo o mojej skrzyni polecane są dwa

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Z numerem vin do aso i Ci powiedza jaki olej jest przeznaczony do twojego samochodu

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
jest weekend także nic nie moglem robić przy sprzegle, ale wyczailem coś dziwnego. Jak auto mi robi ten dzwiek na luzie to jak nie mam nogi na sprzegle i chce delikatnie dać 1 to auto bardzo delikatnie chce podjechac do przodu, coś tu chyba nie gra. Po prostu chce wrzucic 1 jakby bez sprzegla nie na sile czy coś do zgrzytu tylko po prostu prowadze lewarek jak by na 1 i wtedy juz jak czuje opór to auto chce jechać do przodu. I oczywiście dzwiek tego chrobotania zanika... wydalem 2 tyś na sprzegło + dwumas i efekt powraca dalej... macie jakiś pomysł?

BoLo1500

SuperMechanior
Punktów
0
ciągle problemy mam z tym autem juz nie mam do niego siły... pocieszyles mnie ;d

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sprzeglo ciagnie. Zle zamontowane, zle odpowietrzone, ciezko powiedziec. Do weryfikacji u mechanika, to co halasuje to moze byc lozysko w skrzyni.

Pekniete synchro to brak mozliwosci wybrania biegu/zgrzytanie. Skoro biegu wbic nie mozesz i masz wrazenie jakby auto chcialo jechac to taki sam efekt bedziesz mial kiedy sprzegla nie wcisniesz i sprobojesz wlozyc jedynke. To znaczy ze synchronizator pracuje poprawnie.

Do góry Bottom