• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problemy z licznkiem audi a3 1.6 mpi benzyna 2008r.

Grzesioo28

Początkujący
Punktów
0
Mechanik miał sprawdzić problem z klimatyzacją ponieważ cały czas leciało ciepłe powietrze. Niestety skończyło się to tym, że samochód trafił do elektronika. Mechanik mówił, że po podłączeniu komputera diagnostycznego pojawiło się bardzo dużo kontrolek.
Nie wiem dokładnie, co było robione – oprócz tego została wyczyszczona przepustnica oraz EGR. Do dziś nie mam jasnej odpowiedzi, dlaczego auto trafiło do elektryka. Gadał coś o problemie z szyną CAN czy coś takiego.
Podczas wizyty u elektronika poproszono mnie o podanie aktualnego przebiegu, Bo z tego co wiem lutowali chyba nowy procesor w liczniku. Po kilku dniach na desce rozdzielczej zaczęły losowo pojawiać się i znikać różne kontrolki (wrzuciłem ich zdjęcia).
Następnie licznik przestał działać prawie całkowicie świeciły się jedynie kontrolki ręcznego oraz otwartych drzwi, natomiast wskazówki prędkościomierza, obrotomierza, poziomu paliwa oraz temperatury płynu chłodniczego nie działały w ogóle.
Po kilku dniach licznik „obudził się” i obecnie działa, natomiast pojawił się kolejny problem – zamek klapy bagażnika samoczynnie się otwiera i zamyka na postoju (słychać pracę zamka). Podczas jazdy problem ustaje, ale po zatrzymaniu znów się pojawia. Auto też kilka razy nie chciało odpalić.
Moje pytanie: Co oni mogli uszkodzić? czy podczas wymiany, naprawy tych części mogły wyjść w praniu jakieś problemy z elektryką? Jeszcze wymienił łożysko koła i sprężyne zawieszenia. To miał rutynowy serwis a jak sie dowiedzialem ze jest u elektryka to musiał coś spartolić.

Załączniki

• ss333.jpg
    ss333.jpg
    469,8 KB · Wyświetleń: 11

toldek1

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Jedynie co można się odnieść w temacie to te liczniki mając lat 10 już padały, głównie to zimne luty na płycie, brak wskazań temperatury lub paliwa, generalnie żyły swoim życiem, temperatury otoczenia miały wpływ na to czy działa lub nie.

Do góry Bottom