• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Procedura wymiany oleju VW Jataco JP JC7

marcin1987

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GA
Witam. Pomoże ktoś w diagnozie. Mianowicie w trakcie jazdy z prędkością 140km/h nagle prędkość zaczęła spadać a obroty rosnąć. Szybko ściągnąłem nogę z gazu od razu wywaliło błąd. Zjechałem na parking podpinam kompa błąd monitorowania biegów. Skasował się i nie wrócił to myślę jadę dalej. Skrzynia zaczęła pokazywać usterkę po wrzuceniu 4 po kilku sekundach uslizg sama wrzuciła 5 i od razu uslizg. Jeszcze raz sprawdzam błędy a tu bez czeka to samo. Oczywiście po chwili się zapalił. Patrzę w parametry a tam prawie 130 stopni. Do celu dojechałem na 3 która się nie ślizgała i pozwoliła ochłodzić trochę olej ale prędkość była maks 85. Pękł kosz, tłok czy może od temp. spadła okładzina? Czy po ściągnięciu bocznego dekla dobiorę się do tych elementów? Pacjent Ford Galaxy 1.9tdi 115km oczywiście skrzynia jf506e
Dziękują za wszelkie sugestie i porady

DanielWroclaw

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam. Pomoże ktoś w diagnozie. Mianowicie w trakcie jazdy z prędkością 140km/h nagle prędkość zaczęła spadać a obroty rosnąć. Szybko ściągnąłem nogę z gazu od razu wywaliło błąd. Zjechałem na parking podpinam kompa błąd monitorowania biegów. Skasował się i nie wrócił to myślę jadę dalej. Skrzynia zaczęła pokazywać usterkę po wrzuceniu 4 po kilku sekundach uslizg sama wrzuciła 5 i od razu uslizg. Jeszcze raz sprawdzam błędy a tu bez czeka to samo. Oczywiście po chwili się zapalił. Patrzę w parametry a tam prawie 130 stopni. Do celu dojechałem na 3 która się nie ślizgała i pozwoliła ochłodzić trochę olej ale prędkość była maks 85. Pękł kosz, tłok czy może od temp. spadła okładzina? Czy po ściągnięciu bocznego dekla dobiorę się do tych elementów? Pacjent Ford Galaxy 1.9tdi 115km oczywiście skrzynia jf506e
Dziękują za wszelkie sugestie i porady
Nie potrafię podać diagnozy, ale po ściągnięciu jedynego dekla, który da się odkręcić od skrzyni to dotrzesz jedynie do sterownika z hydrozaworami. Dodaję instrukecję skrzyni.

Załączniki

• VW - Automatyczna skrzynia 5-biegowa 09A 09B.pdf
    4,7 MB · Wyświetleń: 34

marcin1987

Początkujący
Punktów
0
Miasto
GA
Nie potrafię podać diagnozy, ale po ściągnięciu jedynego dekla, który da się odkręcić od skrzyni to dotrzesz jedynie do sterownika z hydrozaworami. Dodaję instrukecję skrzyni.
Dziękuje kolego bardzo to pomoże, gdyż to co znalazłem do tej pory to albo mówią/piszą we wszystkich odmianach rosyjskiego którego nie znam albo jakieś ogólne info. A nie przepraszam mam jedno cenne info tzn wiekszosc awarii zaczyna się przez wymiennik olej/układ chłodzenia. W sumie by się to zgadzało dla modeli Sharan Galaxy Alhambra gdyż na poprzedniej skrzyni często zaglądałem w bloki pomiarowe i fakt jadąc do pracy 50 km wjejskimi drogami temp. w sumie chyba nigdy nie schodziła poniżej 100 trzymając maks pół gazu. Raz mi się zdarzyło wracać pełnym ogniem (syn się pchał na świat) to na pewno się zagotowała, 10 km emeryt stajl i wróciła w miarę do normy.
Automatyczne połączenie postów:

W moim aucie oprócz "miski" jest jeszcze klapka rewizyjna. Pisano o tym w tym temacie.
Pisząc o deklu miałem na myśli taka duża pokrywę aluminiowa, która jest od strony lewego koła. Jak starczy jutro czasu pojadę otworzyć stara skrzynie może czegoś się dowiem.
Miłego weekendu

Ostatnia edycja:

DanielWroclaw

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Dla tych którzy chcą wymienić selenoidy osobiście, bez zdejmowania skrzyni biegów. Zrobiłem to w ostatni weekend. Moje uwagi co do samego przygotowania. W celu dobrego dostępu do sterownika konieczne będzie zdemontowanie Intercoolera oraz odpięcie rury od chłodnicy (czytaj trzeba spuścić płyn). Robiłem to po raz pierwszy dlatego mi to zajeło cały dzień (dosłownie). Do czyszczenia selenoidów rekomenduję użycie środka do czyszczenia przepływomierzy. Po czyszczeniu skrzynia zachowuje się wyraźnie lepiej, brak szarpania między biegami. Mój głowny cel jednak nie został osiągnięty. Mianowicie moja skrzynia (jak jest zimna) to potrzebuje z 3 sekundy żeby wbić pierwszy bieg (tylko za pierwszym razem z rana). Czyszczenie selenoidów tego problemu nie rozwiązało jednak i tak uważam że było warto, wszystko pracuje płynniej.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
ja w sharanie kpl zaworow robilem ostatnio jakies 45 minut na gotowo , coolera nie ruszalem , odkrecilem dolna poduszke i skrzynie spialem pasem do tylnego stabilizatora i sciagnalem na maxa , dojscie wtedy jest jak ta lala. nalezy pamietac ze jedna sruba od zaworu potrafi wpasc za sterownik , trzeba uwazac podczas wymiany , najlepiej zdjac sterownik i zawory wymienic na stole , u mojego pacjenta objaw byl ze 4 - 5 bieg nie wchodzil , podczas jazdy skrzynia wyhamowywala podczas wbijania 4 i spowrotem na 3 bieg. po wymianie kpl zaworow skrzynia mimo 340000 km jezdzi bdb

RafiS90

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Witam, potrzebuję procedurę wymiany oleju w Polo, skrzynia JP JC7 001 321 105 A.
Ile wchodzi oleju i gdzie są korki ?

RafiS90

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Dziękuję bardzo ;)

IMG_20230822_133229.jpg
Autodata pokazuje inaczej trochę IMG_20230823_084124.jpg

To co zaznaczyłem na czerwono to spust oleju ?

kazikpunk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam serdecznie wszystkich.

Pacjent Seat Alhambra 1.8 turbo
Skrzynia JP JC7 09B
Chciałem się zapytać co może być powodem szarpania podczas zmiany biegów między 1 i 2?
Czy zimny czy ciepły olej zawsze tak samo. Podczas zmiany biegów przy ok. 2tys obrotów czuć lekkie szarpaniecie, obroty spadają, a po 1- 2 sek wzrastają do 3 - 3.5 tys, znowu szarpniecie i bieg wchodzi.
Reszta biegów działa bez problemu.
Olej wymieniony, stary był czarny ale bez ciał obcych.
Błędów na vcds nie widać.

Do góry Bottom