• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o pomoc mobilnyserwis24h

ŻonaMechanika

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pomorskie
Witam serdecznie.
Mam nadzieje,że ktoś mi odpowie na szereg moich pytań.
Mój maż w końcu stwierdził,że zakładamy działalność,tylko schody zaczęły się już od początku.
Nie ukrywam ,że on i urzędy to nie idą w parze ;) Jest typowym mechanikiem ,jak robi to robi raczej nie lubi być odciągany.
Więc wszystkie sprawy papierkowe będę zajmowała się ja.Więc przejdę do sedna sprawy.
Mobilny serwis samochodowy 24 h , chce założyć u nas takiego nie ma żadnego. Ma kontakty i wjazd na autostradę (już jeździ tak jakiś czas z wujkiem) podpisze umowę on tylko najpierw działalność . Pytanko ryczałt 8,5 % taki ja myślę . Nic nie będzie sprzedawał ( i tu kolejne pytanie czy ja jako żonka ;D Mogę sprzedawać części samochodowe ,czy to się jakoś gryzie ? )

Mały ZUS jest ,przez 2 lata ? Po tym czasie wskakuję się na duży automatycznie ?

Księgowością będę się zajmowała,więc naprawdę proszę o rady. Bo trochę to przeraża mnie.

Z tego co ustaliłam kasę fiskalną na bank będzie musiał mieć.
Te 20 tyś to on ma mieć miesięcznie czy rocznie ? Bo się zgubiłam

A autko myślimy o berlingo ,bo tak na początek pasuje chyba?

A jeszcze jedno czy może on mnie zatrudnić ,na umowę na zlecenie ?

Mąż dostał propozycje robienia samochodów w ubezpieczalni . Może ktoś się w tym orientuję. Bo szczerze nie zrozumiałam, tego co oferował nam Pan z ubezpieczalni ,będzie podsyłał nam klientów ?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

ŚNIADY

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
chełm
1. Ryczałt tylko kiedy będziesz świadczyć same usługi (nie możesz kupować ani sprzedawać żadnych części, ani robić kosztów, odliczasz tylko ZUS) państwu płacisz 8,5% od tego co zarobisz.
2. Jak chcesz sprzedawać części to tylko zasady ogólne.
3. Zatrudnienie żony jest nieopłacalne bo zapłacisz duży zus,
4.Jeżeli usługi będziesz wykonywać osobom fizycznym to warto od razu kupić kasę żeby się bawić w książki. Jak będziesz robić usługi firmom to nie potrzebna ci kasa, wypisujesz fakturę.
5. Na umowę zlecenie chyba będziesz mogła być zatrudniona ale nie na stałę.

ŻonaMechanika

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pomorskie
No na zlecenie tak myśleliśmy,puki ja jestem ubezpieczona w up ,a jak z dopisanie właśnie mnie do zdrowotnego ,mogę być w UP i u męża?
To wiem co napisałeś to pierwsze usługi.
Co do części mamy 3 auta na cześć np. Mój tata może je sprzedać bez problemu?

A jak to z mobilnymi jest ,trzeba podpisywać umowy jakieś o oleje?
Bo jakby nie patrzeć usługa wykonywana będzie u klienta.
Chcemy tak trochę, na tym mobilnym być, później zrobić warsztat prawdziwy puki co nie ma gdzie.
Wynajem warsztatu to od 2500 zł/miesięcznie do 15 tys to straszne sumy.

Ostatnia edycja:

ŚNIADY

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
chełm
W nazwie powinnaś mieć dopisane że usługi są mobilne. Jak na ryczałcie to nie rozliczasz się z żadnych płynów ani części, bo w teorii to klient kupuje części a ty świadczysz tylko usługę. Jak na zasadach ogólnych to warto mieć jakieś kwitki dla ochrony środowiska. Mobilnie na pewno będzie taniej bo nie płacisz podatku od nieruchomości , wywozu śmieci itp. Czyli w praktyce dwa lata działalność na męża a kolejne dwa na ciebie. Części sprzedaj prywatnie, a ubezpieczenie masz z UP, na mały zus i tak nie liczy się do zasiłku ani do lat składkowych, tylko do lat pracy.

ŻonaMechanika

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pomorskie
Eh to jednak ,jednak jestem tym zielona,co mnie przeraża co raz bardziej.

To mąż kupować cześć może na asygnate ( mam nadzieję ,że tak to się nazywa ) i po prostu dodawać jakoś do robocizny ? Dobrze kumam,bo różni są klienci jeden ma swój towar drugi nie.
Przepraszam ,za te czasem bezsensu pytania ,ale mój Mąż jest od roboty ,a ja będę pilnował tego bajzlu.
A jak wpisujemy PKD to jest jakiś dodatek ( często jak jeszcze pracował w warsztatach to musiał jeździć do klientów np; kombajn się zepsuł ) jest na to osobne PKD ?

ŚNIADY

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
chełm
Tak kupujesz na paragon (nie na numer, lub imiennie) i doliczasz. Kopia paragonu i faktur kupowanych imiennie w hurtowniach jest wysyłana do skarbówki. W hurtowni ci wytłumaczą co i jak. W PKD wpisz co chcesz, nawet naprawę statków kosmicznych:). Znajdż sobie księgową i po problemie. Wszystko ci wytłumaczy i założy działalność. A i watro pomyśleć o dofinansowaniu skoro to pierwsza działalność. Biznes plan mogę ci podesłać.

ŻonaMechanika

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pomorskie
Unas nie mam pieniędzy na dofinansowanie właśnie gmina nie ma nic. Jedynie pieniążki są dla 50+ wiek ,a 25 nie ma.
Na mobilną to nie wiem czy można brać wgl ? Narzędzia do auta ?
Nie chcemy księgowej , właśnie . Sama ksiegowa ,która robi pity odradziła nam. Dużo papierkowej roboty chyba nie będzie.
Chce jakoś grupować klientów indywidualnych ,teczki założyć . Jeszcze nie wiem jak . Tak ,aby porządek był ,zapewne klienci będą się powtarzali mam taką nadzieję.
Znalazłam hurtownie ,którą ma konkurencyjne ceny , mają swój program przez , który się zamawia towar i przyjeżdżają z nim gdzie chcesz. Tak sobie myślę ,że to fajne tylko odległość odemnie tam to 35 km . A tych co mam na miejscu marże mają sporą. Nie wiem co wybrać...

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
Ja w kwesti formalnej może nie doczytałem ze zrozumieniem , ale w tej branży nie ma tyczałt 8,5'% jest pełna i oczywiście kasa ... No i mobilny to vat wskazany ...zainwestuj w siebie Kobieto i zrób szkolenie z księgowości potem monitory i zmiany ustw u nas w kraju sytuacja jest dynamiczna to co dzisiaj jest legalne jutro jest karalne. Najlepiej zapusz sie do pISoRóW.....

Ostatnia edycja:

ŻonaMechanika

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pomorskie
Czemu VAT wskazany ? Nie rozumiem ryczałt 8,5 % i 2 lata mały ZUS

Po co mamy się pchać w VAT? Chyba jest to gorsza opcja i nieopłacalna dla nas dopiero zaczynamy. Wydaję mi się że VAT to mina . Nie lepiej po kolejowa ryczałt późniejj jak będzie już gdzie robić auta postawi się warsztat i wtedy VAT ?

ŻonaMechanika

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pomorskie
Ja w kwesti formalnej może nie doczytałem ze zrozumieniem , ale w tej branży nie ma tyczałt 8,5'% jest pełna i oczywiście kasa ... No i mobilny to vat wskazany ...zainwestuj w siebie Kobieto i zrób szkolenie z księgowości potem monitory i zmiany ustw u nas w kraju sytuacja jest dynamiczna to co dzisiaj jest legalne jutro jest karalne. Najlepiej zapusz sie do pISoRóW.....

Czemu odrazu mamsie gdzieś zapisywać ? Nie rozumiem.
Pytam tutaj zapewne ktoś coś wie. Księgowa zaprzyjazniona mówiła tylko ryczalt na początek. Skoro jest mobilny fryzjer czemu nie może byś mobilny mechanik?

45.20.Z

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Jest taki przepis że żona może w firmie męża "pomagać " i nie musi mieć zatrudnienia. Wiem bo żona pracuje w bhp i kolega ma kwiaciarnie na siebie. Z czego żona dzień w dzień jest w kwiaciarni i sprzedaje kwiaty. Nie jest zatrudniona. Ale musiała porobić wszystkie badania BHP żeby mogła w tym sklepie pomagać swojemu mężowi.
Najlepiej znajdź jakiegoś kumatego bhp-owca i ci powie jak to wygląda.

ŻonaMechanika

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pomorskie
Oj z tą umową to najmniej się przejmuję. BHP hmm mam kolegę od tego za 4 opak piwa zrobi wszystko. Ale tak się zastanawiam wtej mobilnej to ja tylko księgowość prowadzić i nic więcej do tego BHP trzeba ?
Samochód w środku jakieś normy musi mieć ?

A

Anonymous123

Jak prowadzisz jedno osobową działalność to nie wiele musisz miec. Jak ma byc jakis pracownik to juz bhp, socjal itp. Ryczalt dla tej branży jest słaby, duzo lepiej byc na zasadach ogólnych, szczególnie ze ten biznes to wieczna inwestycja i im wiecej robisz tym więcej musisz inwestować. No i nie wyobrażam sobie wykonywania uslug bez towaru bo powiedz kto dzwoni po mobilnego aby mu wymienił olej? Ogólnie koszt wyposażenia mobilnego mechanika to kilkadziesiąt tysięcy plus dobre auto dostawcze.

ŻonaMechanika

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Pomorskie
Nie będzie pracowników .
Mobilny bo niestac nas na warsztat. Mąż ma swój sprzęt dokupuję ztym problemu nie ma. Kuzyn sprzedaje sprzęt do warsztatów więc to pikuś . Jeżeli chodzi o części samochodowe to też nie problem. Jeżeli dostaję zgłoszenie i zazwyczaj kumaty kierowca streścić co nie gra . A wgl teraz części już dojeżdżają na miejsce .

Chcieliśmy Berlingo . Autko z Francji sprowadzić. Zasady ogólne to VAT ?

A

Anonymous123

wgl teraz części już dojeżdżają na miejsce .
No ale do warsztatów a nie na autostrade czy środek pola.
Chcieliśmy Berlingo
Bez żartów. Do tego potrzebny duzy bus, ze stolem roboczym, imadlem, kompresorem , jakaś mała prasą, wszelkimi mozliwymi narzędziami itd. Chyba nie do końca rozumiesz pojęcie mobilny mechanik. To jest warsztat na kółkach a nie mechanik ze skrzynka narzędzi i checiami

ŚNIADY

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
chełm
Panowie Mobilny Mechanik to bardzo dobre rozwiązanie.
1. Chłop i tak będzie pracował w stodole.
2. Bez problemu dostanie dofinansowanie ( na warsztat musiał by posiadać odbiory i dopuszczenia)
3. Olewa ochronę środowiska.
4. Nie płaci podatku od nieruchomości pod działalność.
5. Nie podlega ustawie śmieciowej.
Ryczałt 8,5%, albo zasady ogólne, Vat dopiero po przekroczeniu 200 tyś obrotu.
Żona zawsze może pomagać ale jak byś chciał ją zatrudnić to zus trzeba zapłacić taki jak za siebie, czyli od średniej krajowej.
Z doświadczenia wiem że jak mówię klientowi że z rachunkiem 20% drożej to klient od bramy krzyczy że nic nie chce.

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
Co do biurokracji to proponuję księgowa. Księgowa wszystko robi za nas wszystkiego dopilnuje, poszukać gdzieś za 100-200 i człowiek śpi spokojnie, a nie zastanawiać się czy wszystko jest na czas, a czasami konsekwencje mogą srogo kosztować.

Do góry Bottom