• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o pomoc w wyborze samochodu !

livku29

Nowy
Punktów
0
Witam :)
Mam taki problem gdyż chcę kupić auto maksymalnie do 21 tys i kompletnie nie wiem co wybrać. Zastanawiam się nad Peugeotem 607 lub Audi A4 w sedanie. Proszę o kilka cennych rad co do wyboru samochodu , jaki najlepiej i co sądzicie o tych dwóch modelach. Z góry dziękuję :)

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Napewno nie Peugeot ani inny francuz,Audi moze byc ok,zalezy od stanu i z jakim silnikiem.Jestem zdania ze jesli uzywany to jak najprostrzy.Jesli nowy to inna sprawa,wiadomo gwarancja i nowy.Potrzymac takiego z 5lat i sprzedac bo układziki i inne el pierdoły zaczna padac.Zwłaszcza we francuzach ale i nie tylko.Wybor sam powinienes uzaleznic nie od ilosci odłozonych pieniedzy,tylko od czasu jaki na uzbieranie tej kwoty musiałes poswiecic.Ja kieruje sie zasada ze nigdy nie przekraczam kwoty za samochod uzywany równej 12miesiecznych oszczednosci.(oczywiscie oszczednosi tych na samochod a nie całych)

JohnyEins

Nowy
Punktów
0
NIe francuz. Pewne
Z resztą już gorzej.
Ale skoro mamy takie informacje to można by na przykład podzwonić do pośredników samochodów używanych takich jak automeritum. Nie mówię o kupnie. Ja przed zakupem obdzwoniłem ponad 50 komisów zanim wybrałem model jaki statystycznie będzie najprawdopodobniej najmniej awaryjnym autem w swoim przedziale cenowym. Nie żałuje. W 6 Pasacie wymieniałem od 1 tylko olej i żarówkę :)
Grunt to dobry research.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
co wyście się tak uczepili francuzów mam lagune II i przez 3,5 roku to prócz oleju to nawet żarówki nie musiałem wymieniać w przeciwieństwie do a4 to przynajmniej nie rdzewieje i jest ponad połowe tańsza, a najważniejsze to dobry stan auta .

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Audi to tez kibel zgadza sie.Niemcy(wszystkie) po ok 2002r zeszły strasznie na psy.Coraz bardziej przypominaja sklep za 5zł z chinska tandetą a te nowsze bmw to juz chyba całkowicie chinskie sa:p.Kazdy jezdzi tym na co go stac.A z uwagi na to ze nie istnieja niepsujace sie auta to Według zdrowego rozsadku powinno byc tak ze bierzesz to co bedziesz w stanie wyremontowac.Zarabiajac np 2,5-3 tys zł i majac rodzinne szalenstwem jest kupowanie np zjechanego pasata,audi,meganki itp w tej klasie,bo moze sie okazac ze ktoregos miesiaca bedzie dylemat jeść czy jezdzic:eek::confused: ,Przy takich zarobkach to matiz ewentualnie punto 1,2 lub polo:)

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
a tak dla wiadomości kolegi co myśli nad a4 to zwróć uwagę na przednie błotniki, tył klapa, krawędzie drzwi, i pajączki na blacharce musi być dobrze wyczyszczona żeby zauważyć, takie zaczątki rdzy to prawie standart w tych modelach. I benzyniaczki które nie rzadko lubią olej głownie 2,0.

Do góry Bottom