• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o rade w sprawie skrzyni Powershift.

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Kupiłem Forda S-maxa z 2010r. ze skrzynią powershift ,po pewnym czasie przy ruszaniu z miejsca samochód zaczął szarpać, ale pozostałe biegi zmieniał płynnie.Udałem się więc do mechanika ,który stwierdził ze są to tarcze sprzęgła oraz był wadliwy czujnik prędkości w skrzyni, postanowiłem wymienić 4 tarcze oraz czujnik. Po wymianie samochód przestał szarpać, ale po pewnym czasie po dłuższej jeździe raz szarpie raz nie i w czym problem ??? Co może być jeszcze przyczyną .Proszę o Pomoc bo nie chcę znów pchać się w dodatkowe koszty.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Jeżeli przy ruszaniu samochodem poszarpuje to nie są winne tarczki w sprzęgle. Pańska skrzynka Powershift (6DCT450) w sprzęgle ma sprężyny tłumika drgań umiejscowione w plastikowych gniazdach. Po długim czasie eksploatacji plastikowe gniazda pękają i występują drgania przy ruszaniu.

Załączniki

• 6dct sprężyny.JPG
    6dct sprężyny.JPG
    1,8 MB · Wyświetleń: 104
  • Lubię to!
Punktów: Wjs

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Zapomniałem napisać ze te sprężyny tez były wymienione.

Wcześniej szarpal przy wjeździe po górkę teraz nie szarpie. Lecz potrafi szarpnac na skrzyżowaniu przy leķkimś doddawaniu gazu

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Wymieniłem 4 tarcze sprzeglowe ,sprezyny i olej z filtrem i tyle.

I czujnik prędkości w skrzyni to wszystko

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Robił mi adaptacje skrzyni a sprzegiel to nie wiem. Ok porozmawiam gościem który to robil

Mechanik doradził mi by wgrać nowy SOFT w serwisie forda .Ile to kosztuje i czy powinno już pomoc?

Ostatnia edycja:

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Witam proszę o radę. Zrobiłem adaptacje sprzegiel i dalej szarpie i co dalej robić? Wymieniłem sprezyny ,tarcze a samochód zachowuje się dalej tak samo

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Co do upgrade oprogramowania to dość często pomaga. Co do ceny wejdź na googla wpisz serwis ford odnajdź te z okolicy, zadzwoń, zapytaj to nic nie kosztuję.

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Ok dziękuję za podpowiedzieć. Mam jeszcze pytanie czy adaptacje powinno się robić na wystygnietym oleju w skrzyni

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
W testerze diagnostycznym bedzie info jaka minimalna temperatura powinna być przy adaptacji tej skrzyni. Najczesciej jest to wartosc powyzej 60 stopni.

Belfer

Uczestnik
Punktów
0
Witam zrobiłem adaptacje i po pewnym czasie wyskakuje znow błąd na skrzyni i zaczyna szarpać .Mój mechanik stwierdził że to jest jednak wina taśmy czyli sterownika,wywaliłem juz kase na wymianę tarcz ,sprezynnek, i czujnika prędkości i miało być ok i nie chce pompowac znów kasy a później okaże się że to nie jest to. Czy to może byc problem z czymś

Do góry Bottom